Između dobra i zla Studio B

KulturaKultura Pocetna 03. 08. 2017. 13:25:49

Grafički kolektiv predstavlja izložbu grafika meksičkog umetnika Viktora Manuela Hernandeza Kastilja, koji je istraživao nove ikonografske motive u domenu figuracije.

grafika

Radi se o seriji grafika nastalih u periodu između 2007. i 2014. u tehnici linoreza, koja predstavlja poetski zaokruženu celinu.Kako autor objašnjava, izabrao je tu tradicionalnu tehniku, jer omogućava spontanost u radu, ali i zbog namere da je afirmiše i pozicionira kao aktuelan medij u savremenom grafičkom stvaralaštvu.Prethodnih godina, Kastiljo je radio  sa metalnim pločama, ali sada, dok crta direktno na linoleumu crnim i belim krejonom, u tome pronalazi još bogatije šanse za kreativni izraz.

Ekspresivnost linije, dinamični crno-beli kontrasti i utemeljenost u estetici grotesknog, osnovne su karakteristike umetničkog izraza Kastilja, koji je nastao prema rečima samog umetnika,posebno  pod uticajem Hoze Klemente Oroska i Hoze Guadalupe Posade , socijalno angažovanih meksičkih umetnika, ali i književnosti, poezije T.S.Eliota čije stihove često koristi kao naslove svojih grafika.

Kastiljinim radovima dominiraju velike hibridne ljudske figure prikazane u procesu preobražaja u fantastična bića koje autor naziva “antropomorfnim životinjama” i “imaginarnim zverima”, a koej su okružene post-apokaliptičnim  pejzažima dramatične snage.” Dinamika figura i fragmentisane kompozicije ovih grafika, kao i bogatstvo sivih tonova koji se optički generišu spletom linija i crnih površina, stvaraju atmosferu nestabilnosti i haosa, karakterističnu za svet nadrealnog”, navodi autor u pratećem tekstu.

Viktor Kastiljo rođen u Meksiku 1985, diplomirao je u Nacionalnoj školi likovnih umetnost u Meksiku, a 1991. magistrirao na grafičkom odseku Akademije lepih umetnosti u Krakovu, gde je na post-magistarskim studijama slikarstva. Bio je 1991-1992 stipendista Nacionalne škole lepih umetnosti u Parizu, a radi kao profesor na Fakultetu za umetnost i dizajn na Nacionalnom autonomnom Univerzitetu u Meksiku.Izlagao je samostalno u Kanadi, Meksiku i Poljskoj, i na velikom broju grafičkih bijenala i trijenala (Japan, Koreja, Kanada, Poljska, Rusija, Nemačka, Srbija).Dobitnik je više nacionalnih i internacionalnih pohvala i priznanja, među kojima je Specijalna nagrada “Preše papier” trećeg internacionalnog Bijenala savremene grafike (2005, Troa Rivijer, Kvebek), kao i nagrada prvog internacionalnog Trijenala grafike ULUS-a (2011, Beograd)… Pobednik je i prvog internacionalnog Salona male grafike (2006, Otava, Ontario).

Izložba u Grafičkom kolektivu biće otvorena do 12. avgusta, a publika je imala priliku tokom otvaranja da se sretne sa autorom lično, dok će umetnik iz Meksika  naredne dane provesti na likovnoj koloniji u manastiru Studenica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 23°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana