Hrvatska: Požar kod Podgore gasi više od 200 vatrogasaca Tanjug

RegionRegion Pocetna 18. 06. 2017. 11:23:28

Požar koji je noćas iza dva sata buknuo u Gornjoj Podgori obuzdan je prema mestu Podgora, ali se vatra širi prema šumi Parka prirode Biokovo, ojačana jakim vetrom, što otežava gašenje za više od 200 vatrogasaca sa oko 100 vozila koji su na terenu.

pozar03112014.jpg

 

Zbog jake bure, koja je duvala brzinom od sedamdesetak do 100 kilometara na čas, požar se iz Gornje Podgore za samo dvadesetak minuta primakao prvim podgorskim kućama i hotelima, prenosi Hina.

Velikim naporima vatrogasaca kuće su očuvane, iz hotela Sirena ispred kog su gorele palme, zbog opasnosti od vatre evakuisani su gosti, a evakuisan je i deo stanovnika Podgore čijim je kućama zapretila vatra, rekao je vatrogasni komandant Dražen Glavina.

Vatra je obuzdana prema Gornjoj Podgori kao i mestu Podgora, međutim požar se i dalje širi prema borovoj šumi između Podgore i Tučepa nedaleko od saobraćajnice Makarska – Vrgorac kao i prema šumi Parka prirode Biokovo.

Glavina je rekao da stanje na terenu nije zadovoljavajuće jer se vatra ojačana vetrom i dalje brzo širi gustom borovom šumom kroz Park Prirode Biokovo, a vatrogasci ulažu veliki napor kako bi obuzdali širenje požara na teško pristupačnom terenu.

Veliki požar gasi više od 200 vatrogasaca sa više od stotinjak vozila iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja kao i vatrogasnih društava i profesionalne vatrogasne brigade sa Splitsko-dalmatinskog područja.

U pomoć vatrogascima pritekla su na kratko i tri aviona za gašenje požara koji su zbog jakog vetra na moru u Bračkom kanalu odustali od nastavka gašenja iz vazduha i vratili se u bazu.

Ujedno je zbog opasnosti isključen 110 i 35 kW dalekovod i nisko naponska mreža pa je Podgora od jutros bez električne energije, navodi agencija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 30°C
Min: 18°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana