Dodeljene licence privatnim domovima za odrasla i stara lica Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 24. 05. 2018. 23:08:42

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević dodelio je licence za rad direktorima privatnih domova za odrasla i stara lica koji su ispunili potrebne uslove i upoznao ih sa okvirima sporazuma za subvencionisanje koji bi trebalo da bude potpisan u narednom periodu.

stari72025082014.jpg

Država će, kako je najavio, subvencionisati privatne domove do iznosa koji plaća i državnim ustanovama, a to je u proseku 35.750 dinara.

Prema njegovim rečima, biće subvencionisana razlika za one penzionere i stare koji imaju neke prihode, a za one koji nemaju nikakva primanja, platiće se pun iznos, saopštilo je resorno ministarstvo.

Od danas se, kazao je, kreće sa potpisivanjem okvirnih sporazuma, sa raspisivanjem poziva i tendera za sklapanje okvirnog sporazuma.
Država je želela da izađe u susret i privatnom sektoru, naveo je Đorđević.

„Srbija nije imala dovoljno kapaciteta za smeštaj najstarijih građana u državne domove i zato je odlučila da onima koji su na listi čekanja omogući brži smeštaj u neki od privatnih domova“, rekao je on.

Ideja je, kako je kazao, da bude „vin-vin“ rešenje odnosno da privatni domovi popune svoje kapacitete, a da država ne daje ni više ni manje od onoga što daje državnim organima, a da naši građani budu smešteni i zbrinuti.

Dodao je i da naša zemlja ima veliki potencijal da privuče potencijalne strane investitore.

Govoreći o uslovima za dobijanje licence, Đorđević je rekao da su oni određeni pravilnikom i zakonom kao što su broj kreveta, kvadratura, broj radnika koji brinu o korisnicima doma. Nakon dobijanja licence inspekcije nastavljaju da vrše provere tokom perioda važenja licence koja, ako se primete nedostaci, može biti oduzeta, rekao je Đorđević.

On je istakao da Vlada Srbije brine o svojim najstarijim građanima i da ne pravi razliku između privatnih i državnih domova kao i da svi imaju jednaka prava i obaveze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana