Dijalog važan i koristan, Srbi i dalje protiv kosovske vojske Tanjug

Objavljeno: 26.02.2017. 15:15 Izmenjeno: 26.02.2017. 15:15

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao da je stav Srpske liste nepromenjene kad je u pitanju transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku, da je negativan i da bi formiranje vojske bez saglasnosti Srba bilo nezakonito.

Stojanović kaže da je briselski dijalog važan, da stabilnost u Srbiji očekuje i posle predsedničkih izbora i da veruje da apsolutna većina srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ima potpuno poverenje u Aleksandra Vučića.

„Za nas je važno da dijalog postoji. O formatu treba razgovarati na najvišem političkom nivou i da se u suštini dve strane oko toga dogovaraju i razgovaraju u formatu u kom smatraju da je najsvrsishodnije i najefektniji“, rekao je Stojanović.

Ponovio je da je za Srbe na KiM važno da dijalog postoji jer je, kako je ocenio, mnogo je lakše da se stvaraju elementarni uslovi za pristojan život kada dijalog postoji.

„Videli ste koliko napetosti se stvori, koliko problema se stvori onog trenutka kada nema nikakvih razgovora. Za nas je, kao narod koji ovde živi, korisno da postoji dijalog zato što se ta tenzija premešta sa terena u neke briselske kancelarije gde nije lako“, kazao je Stojanović, dodajući da zato „treba zaista da budemo zahvalni premijeru Vučiću i današnjem liderstvu Srbije što je preuzelo tu odgovornost i taj teret na svoja leđa“.

Kako je naveo, on ima potpuno poverenje u premijera Vučića i budućeg predsednika Srbije.

„Verujem da apsolutna većina srpskog naroda ovde isto tako misli i to će se sigurno i pokazati na narednim izborima“, kazao je Stojanović.

Zamenik kosovskog premijera je naglasio da očekuje stabilnu Srbiju i nakon izobora.

„Očekujem da Srbija nastavi da ide onim pravcem kojim je krenula, da bude stabilna, da se razvija, da ekonomski jača, da jača u svakom smislu, da se institucionalno dalje unapređuje, da se jačaju osnovni elementi države i da na taj način sa jačim svojim kapacitetom pomogne i nama na Kosovu i Metohiji da bolje i kvalitetnije organizujemo svoj život“, kazao je on.

Zamenik kosovskog premijera je kazao da je stav Srba na Kosovu nepromenjen kada je u pitanju transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku.

„Naš se stav tu nije promenio i ta tolika želja da se to uradi mislim da proističe iz jednog pre svega populističkog, dnevno-političkog razloga, da tu ne postoji ozbiljna potreba jer ne postoji ni ozbiljna argumentacija zašto to treba da se desi“, ocenio je Stojanović.

Kako je primetio, slično je bilo i u slučaju zakona o Trepči, koji se praktično ne primenjuje.

„Vidite da je nesprovodiv i naročito neće biti sprovodiv na severu Kosova, ista je priča i sa ovom najavljenom transformacijom. Stvara se atmosfera u kojoj je to ne znam zašto potrebno ali to samo dokazuje da nažalost albanska politička elita još nije fokusirana na ono što jesu životni problemi ljudi koji ovde žive“, rekao je on.

Stojanović je upozorio da i u slučaju da kosovski Albanci formiraju vojsku to ne mogu da urade na zakonit način i da ne vidi šta će se promeniti pozitivno u životu bilo kog čoveka koji živi na Kosovu ako se to dogodi.

„Naš stav je negativan, mi smo to rekli prvog dana, isti je takav naš stav i danas“, ponovio je Stojanović i podsetio da na Kosovu postoje mnogo veći problemi od formiranja kosovskih oružanih snaga – od ozbiljnih ekonomskih problema, nezaposlenosti, ozbiljnih socijalnih i društvenih problema – siromaštva, očajnog stanja u obrazovanju i zdravstvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 2°C

Sumaglica

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana