Priština: Ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, suzavac bačen u četiri navrata Tanjug

HronikaHronika Pocetna 21. 03. 2018. 20:01:16

Poslanici kosovske skupštine izglasali danas su sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.Tokom dana, poslanici Samoopredeljenja su u četiri navrata bacali suzavac u skupštinsku salu, pokušavajući da spreče glasanje.

suzavac-pristina-ap-photo

Poslanici kosovske skupštine izglasali danas su sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Za tu odluku glasalo je 80 poslanika, dok je 11 bilo protiv, prenosi RTK.

Tokom dana, poslanici Samoopredeljenja su u četiri navrata bacali suzavac u skupštinsku salu, pokušavajući da spreče glasanje.

Sedam poslanika pokreta „Samoopredeljenje“ je uhapšeno, dok je šest isključeno iz daljeg rada skupštine.

Sporazum o demarkaciji potpisan je pre dve i po godine u Beču, a danas je bio četvrti pokušaj parlamenta da izglasa njegovu ratifikaciju.

Za izglasavanje je bilo potrebno dve trećine glasova poslanika ili 80, od ukupno 120.

Sporazum o demarkaciji granicne linije sa Crnom Gorom potpisan je u avgustu 2015. godine u Beču, a Skupština Crne Gore ga je nakon toga veoma brzo usvojila. Sednice kosovskog parlamenta na kojima se to pitanje nalazilo na dnevnom redu najčešće su prekidane zbog bačenog suzavca.

Tadašnja opozicija na Kosovu, koju je činio i sadašnji premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, žestoko se protivila ovom sporazumu jer su smatrali da je Kosovo izgubilo 8.000 hektara teritorije.

Odmah nakon ratifikacije, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini navela je na svom tviter nalogu da je to „dobra vest“.

„Kosovo se kreće ka viznoj liberalizaciji EU za svoje građane“, navela je ona.

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi čestitao je poslanicima na donošenju ove odluke.

Kosovski predsednik Hašim Tači, takođe, je čestitao poslanicima na usvajanju demarkacije, dodajući da je sada lopta u dvorištu Evropske komisije da preduzme korake kako bi se prekinula izolacija Kosova.

Kosovski predsednik Ramuš Haradinaj je, tim povodom, na Tviteru napisao da Kosovo „ostaje verno vladavini zakona“ i odao priznanje poslanicima koji su izglasali tu odluku. On, takođe, očekuje da će EU učiniti ono što je obećala i ukinuti vozni režim građanima Kosova.

EK pozdravila ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa CG

Evropska komisija pozdravila je ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore koju je danas usvojila Skupština Kosova.

„U pitanju je presudan korak ka liberalizaciji viznog režima za Kosovo“, poručeno je iz Evropske komisije.

„Današnja ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom od strane Skupštine Kosova predstavlja stvarno dostignucje, dobrodošao i konkretan napredak, vrlo u duhu dobrosusedskih odnosa i nove Strategije Komisije za Zapadni Balkan. Ratifikacija je takođe ispunjenje jednog od ključnih kriterijuma za viznu liberalizaciju Kosova“, poručili su u zajedničkom saopštenju šefica EU diplomatije Federika Mogerini i komesari za pregovore o proširenju i unutrašnje poslove Johanes Han i Dimitris Avramopulos.

U zajedničkom saopštenju evropski zvaničnici navode da je Evropska komisija je 2016. godine predložila Savetu i Evropskom parlamentu ukidanje zahteva za izdavanje vize za građane Kosova pod uslovom da Kosovo ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i ojačali svoje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Procena dosadašnjeg rezultata borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije se nastavlja i u svetlu najnovijih informacija koje su dostavile kosovske vlasti. Evropska unija očekuje da cje sve strane na Kosovu nastaviti naporan rad i uspješne napore u cilju postizanja bezviznog putovanja za ljude na Kosovu kao i u interesu regiona „, zaključeno je u saopštenju Evropske komisije.

Bačen četvrti suzavac na sednici u Prištini

U nastavku vanredne sednice nešto posle 17 časova, u kosovskom parlamentu je aktiviran četvrti po redu suzavac.

Suzavac je aktiviran nakon što su se poslanici vratili sa gotovo jednosatne pauze.

Suzavac je, kako prenosi koha.net aktivirao poslanik opozicionog Samoopredeljenja Valon Ramadani.

U skupštinske prostorije se ponovo vratio američki ambasador Greg Delavi, koji je ranije osudio današnju blokadu usvajanja sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Ovome je prethodilo privođenje pet poslanika Samoopredeljenja, zbog aktiviranja suzavca u prethodna tri navrata.

Ramadani je uspeo da aktivira suzavac uprkos povećanom skupštinskom obezbeđenju.

Delavi želi da vidi Srpsku listu da glasa za demarkaciju

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi ponovo je danas izrazio razočaranje ponašanjem opozicionog Samoopredeljenja, čiji poslanici su aktivirali i četvrti put suzavac u kosovskoj parlamentu, poručivši da bi voleo da vidi da poslanici Srpske liste glasaju za demarkaciju,

Vanredna sednica parlamenta prekinuta je četvrti put, nakon čega se Delavi ponovo pojavio u zgradi skupštine, gde je rekao da nasilje nije izraz demokratije.

„Veoma sam razočaran što pokret Samoopredeljenje koristi nasilje kako bi sprečio demokratiju. Nadam se da će se poslanici vratiti u skupštini da glasaju za demarkaciju. Takođe bih želeo da poslanici Srpske liste glasaju za sporazum koji je jasno u njihovom najboljem interesu. Kosovo mora napredovati „, rekao je američki diplomata.

Inače, Delavi je više puta tokom današnjeg dana boravio u skupštinskom zdanju.

Nešto posle 17 sati, po povratku poslanika sa jednosatne pauze, u kosovskom parlamentu je četvrti put danas aktiviran suzavac.

Ovog puta je to učinio poslanik Samoopredeljenja Valon Ramadani, čiji pokret poručuje da neće odustati od blokade parlamenta jer, kažu, onemogućvanje ratifikacije demarkacije njihova obaveza.

Oni optužuju predsednika parlamenta Kadrija Veseljija da je protivzakonito naložio hapšenje pet poslanika njihovog pokreta.

U toku je još jedna sednica skupštinskog predsedništva, koje bi trebalo da odluči o daljem radu paralamenta.

Juče započeta vanredna sednica parlamenta, na čijem dnevnom redu je ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom, počela je danas oko podneva.

Današnji nastavak sednice usledio je nakon jučerašnje devetočasovne rasprave o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je potpisan pre gotovo tri godine u Beču.

Predstavnici vladajuće većine uvereni su da će taj sporazum danas biti ratifikovan.

Treći suzavac, nova pauza u kosovskom parlmentu

Nakon što su poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje, pri trećem pokušaju parlamenta da izglasa demarkacije sa Crnom Gorom, bacili suzavac, predsednik skupštine, Kadri Veselji, je proglasio pauzu u radu do 16,30 sati.

Prethodno je Veselji saopštio da je Predsedništvo parlamenta odlučilo da isključi iz daljeg rada pet poslanika Samoopredeljenja, zbog aktiviranja suzavca i blokade parlamenta.

Međunarodni predstavnici u Prištini su poručili da su zgroženi nasiljem i suzavcem u kosovskom parlametu, ali ne odustaju od pritiska i poručuju da sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom mora biti ratifikovan danas.

Veselji, koji se više puta od jutros bio u kontaktu sa ambasadorima zemalja Kvinte i šeficom Kancelarije EU u Prištini Natalijom Apostolovom, obećao je da će danas biti “okončana drama” u vezi sa demarkacijom.

Po dobro oprobanom receptu iz prethodnog saziva parlamenta, kada je premijer bio Isa Mustafa, a na drugoj strani, u opoziciji, Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova, aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja, demarkacija je, ponovo blokirana suzavcem.

I sam Haradinaj je ranije rekao novinarima da ne zna kako će se dalje odvijati rad prlamenta, ali da očekuje da će poslanici ispuniti svoju obavezu I ratifikovati demarkaciju.

Nasilje suzavcem, kako su incidente u parlamentu nazvali poslanici vladajuće većine i deo opozicije koji namerava da podrži demarkaciju, osudio je predsednik privremenih kosovskih institucija Hasim Tači.

Na Fejsbuku, Tači je poručio da je iz Prištine danas u svet poslata veoma loša slika o Kosovu.

Inače, Samoopredeljenje je juče na početku rada vanredne sedniice parlamenta Haradinaju dostavilo više desetina registara sa više hiljada potpisa građana, koji se takođe protive ratifikaciji demarkaciji.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je poručio da predstavnici kosovske vlasti obmanjuju građane Kosova i da demarkacija nije jedini uslov za viznu liberalizaciju, već da je u pitanju i borba protiv korupcije i orgaizovanog kriminala.

Kurti je na Fejsbuku konstatovao da bi u tom slučaju predstavnici vlasti trebalo najpre da se obračunaju sami sa sobom, te da je stoga lakše “pokloniti kosovsku teritoriju”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 23°C
Min: 10°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana