Zeman:Savetovao sam Vučića da ne podleže pritiscima Tanjug

Objavljeno: 20.05.2021. 09:37 Izmenjeno: 20.05.2021. 19:02

Predsednik Češke Miloš Zeman podržao Srbiju na insistiranju na zaštiti državnih i nacionalnih interesa u rešavanju kosovskog problema, i savetovao predsedniku Vučiću da ne podleže bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane.

Predsednik Češke Miloš Zeman u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića ovoj zemlji, kaže da se Srbiji zbog NATO bombardovanja izvinio lično, ali i kao predsednik države i dodaje da je to bombardovanje bilo nezakonito.

Kada je reč o insistiranju Srbije na zaštiti njenih državnih i nacionalnih interesa u rešavanju kosovskog problema, kaže da je njegov savet predsedniku Vučiću bio da ne podleže bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane, kao i da nastoji da održi dobre odnose sa svim značajnim partnerima.

Preporučio mu je, kaže, da Srbija i u pregovorima sa EU oko pridruživanja nastupa samopouzdano, a ne sa servilnošću.

„Moje izvinjenje Srbiji je izvinjenje predsednika Republike za bombardovanje koje se odigralo bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, pa u tom smislu je i bilo nezakonito“, rekao je Zeman odgovarajući na pitanje Tanjuga da li je njegovo izvinjenjei bilo lično, kako ga je ocenio češki ministar spoljnih poslova, te da li je to izvinjenje i potvrda da je NATO bombardovanje 1999. bilo nezakonito.

Na pitanje kako je to zvinjenje prošlo u političkim krugovima u Češkoj, Zeman kaže da je i to većim delom primljeno sa simpatijama, dok kod opozicionih stranaka nije prošlo najbolje.

„Rekao sam da je to bilo izvinjenje u moje ime, pošto sam tada ja bio predsednik Republike i dao sam saglašnost za bombardovanje“, kaže Zeman i napominje da je, ipak, zadatak opozicije da kritikuje i predsednika države i parlamenta.

Predsednik Češke Zeman koji je ranije izjavili da je bila greška to što je Češka priznala nezavisnost Kosova i da će tražiti da se razmotri mogućnost povlačenja priznanja na pitanje Tanjuga da li dalje misli i veruje li da je kompromis moguć ,kaže da je tada kosovska administracija bila predvođena predsednikom ( Hašimom Tačijem) optuženim za zločine, koji se mora suočiti sa optužicom u Hagu.

Dodaje, da ne veruje nijednom predsedniku koji je optužen za takve zločine.

„Iako bi trebalo da dođe do dijaloga između predstavnika dve strane, svakako na čelu ne bi trebalo da stoji čovek poput Hašima Tačija“, dodao je Zeman.

Na pitanje da li smatra da Srbija zaslužuje veće razumevanje Zapada za insistiranje na svojim državnim i nacionalnim interesima i da li je imao možda neki savet za predsednika Vučića, kaže da je njegov savet bio da ne podleže bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane, kao i da nastoji da održi dobre odnose sa svima značajnim partnerima.

Na konstataciju Tanjuga da je EU u raspravi o Zapadnom Balkanu pokazala izvesnu dozu samokritičostinosti kada je reč o angažmanu i motivisanju zemalja ZB za prijem u EU i pitanje da li on očekuje neke konkretne promene po tom pitanju i gde ih vidi, kaže da ga je predsednik Vučić obavestio da se vode razgovori o pristupanju Srbije EU i da su već i zatvorena određena pregovaračka poglavlja.

„Ja bih samo preporučio da Srbija u tim pregovorima nastupa samopouzdano, a ne sa servilnošću. Osim toga, EU ima određenih prigovora vezano i za Poljsku ili Mađarsku, ali mi nismo kolonija i treba da nastupamo samopouzdano“, poručio je predsednik Češke.

Kada je reč o spoljnoj politici Srbije i njenim uspesima tokom pandemije korona virusa, Zeman je rekao da su „neki zagovarači hladnog rata imali kojekakve prigovore i kritike po pitanju vakcinisanja i po pitanju ruske i drugih vakcina, ali da vakcine ne poznaju ideologiju.

„I to što je Srbija nabavila ove vakcine, omoguhilo joj je da ubrza proces vakcinisanja i kada se pogledaju evropske zemlje ona je u vrhu po brzini vakcinacije“, rekao je.

Po pitanju oblasti u kojima postoji najveći potencijal za unapređenje saradnje dve zemlje i da li ubrzani ekonomski napredak Srbije otvara vrata za nove češke investicije u Srbiji, kaže da Češka ima brojne investicione projekte u vezi sa Srbijom. Uveren je da će taj proces biti nastavljen.

„Ubeđen sam da nije dovoljno samo da se izgovaraju tople reči u vezi sa ekonomskom saradnjom, već da ona treba na neki način da se usidri“, naveo je Zeman.

Dodaje da je veoma zadovoljan razvojem ekonomskih odnosa Srbije i Češke kada je reč o trgovinskoj razmeni i investicionim projektima.

Kada je Zeman 2019. bio u poseti Srbiji, potpisana su dva sporazuma o saradnji, u oblasti odbrane i u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike. Kaže da se saradnja u tim sektorima uspešno odvija.

Podseća da je do 2019. godine, pre kovid krize, spoljno-trgovinska razmena dve zemlje bila utrostručena, u periodu od nekoliko godina i ističe da je to odlična rezultat, ali i da nema razloga sumnjati da ta saradnja ne bi mogla i dalje da napreduje.

Za kraj Zeman je poručio, kako je rekao, ponosnom srpskom narodu da nikada ne podlegne zastrašivanju, sa bilo koje strane, kao i da se uvek ponaša ponosno.

„Želeo bih da se srpkom narodu zahvalim za podršku koju su nam pružili 1938. godine (posle potpisivanja Minhenskog sporazuma kojim su Velika Britanija i Francuska da bi umirile Hitlerove apetite i ratne namere, ustupile Nemačkoj deo savezničke Čehoslovačke, tzv. Sudetsku oblast naseljenu većinom Nemcima) i podršku 1968. godine (kada je došlo do sovjetske invazije na Čehoslovačku zbog „Praškog proleća“ – perioda političke liberalizacije u Čehoslovačkoj). Čak 70.000 Srba je 1938. godine bilo spremno da se bori za Čehoslovačku“, naveo je Zeman.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana