Vesić: Nema najave vanredne situacije zbog kiše u Beogradu Studio B, Tanjug

Objavljeno: 05.11.2021. 09:15 Izmenjeno: 08.11.2021. 12:57

U poslednja 24 sata u pojedinim delovima Srbije palo je od 30 do 70 litara kiše po metru kvadratnom. Nema najave bilo kakve vanredne situacije, kaže za Studio B zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ističe da je Beograd kupio nove merne stanice.

Zbog obilnih padavina preduzeće “Beogradvode” je u pripravnosti i kontroliše vodotokove drugog reda, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da je situacija pod kontrolom i da za sada ne postoji opasnost od izlivanja vode.

Vesić je naveo da je u Beogradu u poslednja 24 časa palo 40 litara kiše po metru kvadratnom, kao i da je u nekim delovima količina padavina bila i do 80 litara.

“Mi smo se pripremili za to i sva naša preduzeća su imala najavu, iako kada su takve padavine u pitanju na kritičnim mestima dolazi do problema”, rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naveo zbog velikih količina padavina preduzeće “ Beogradvode” kontroliše vodotokove drugog reda, na kojima, kaže, ne postoji opasnost od izlivanja.

Naveo je da je Grad očistio oko 70 kilometara vodotokova od komunalnog otpada, te da je ta akcija dala dala rezultate jer su sada, navodi, mnogo protočniji.

„S obzirom na najavljenu količinu padavina i njihov prestanak tokom dana, ne očekujemo da će bilo biti problema u smislu da je potrebna vanredna odbrana od poplava“, kazao je Vesić.

Vesić je rekao da je zbog pojačanih padavina nekoliko beogradskih preduzeća intervenisalo na terenu, ali da nije došlo do većih problema, jer je kaže, sve unapred bilo pripremljeno.

Navodi da je preduzeće JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ imalo 65 intervencija na terenu, a da je ekipa JKP „Gradska čistoća“ izlazila na teren četiri puta zbog čišćenja slivnika kišne kanalizacije.

„Očekujemo da se padavine tokom dana smanje, da padne oko 10 litara kiše po metru kvadratnom“, kazao je on.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je jutros da se na području Beograda očekuju obilne padavine oko 30 mm za 12 sati, a u pojedinim delovima grada i više.

Zbog obilnih padavina saobraćaj u Beogradu odvija se usporeno, a na terenu se nalaze i vatrogasne ekipe.

Kako je rečeno u Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Beograda, njihove ekipe angažovane su na više lokacija u gradu gde crpe vodu koja se usled kiše nakupila na saobraćajnicama.

Na prestoničkim mostovima saobraćaj se odvija usporeno, a na Gazeli i Brankovom mostu primetne su gužve.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se tokom jutra i prepodneva u severnim, zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima mogu očekivati obilne padavine – od 30 do 50 mm za 24 sata, a u oblasti centralnog i južnog Banata, Beograda, jugozapadne i zapadne Srbije lokalno i više.

Na području Beograda očekuju se obilne padavine oko 30 mm za 12 sati, u pojedinim delovima grada i više, objavljeno je rano jutros na sajtu RHMZ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 16°C

-

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana