Završen konkurs za beogradske vrtiće, stiglo 25.180 zahteva Beoinfo

Objavljeno: 18.05.2021. 11:55 Izmenjeno: 18.05.2021. 11:55

Na konkursu za mesto u beogradskim vrtićima, koji je juče okončan, stiglo je 25.180 zahteva roditelja i staratelja, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– To je oko pet hiljada zahteva više u odnosu na prošlu godinu, uz napomenu da uvek imamo i puno duplih zahteva. Realan broj zainteresovanih roditelja za mesto u vrtićima saznaćemo nakon analize prijava. Ove godine ponuđeno je oko 14 hiljada slobodnih mesta, oko 1.250 više u odnosu na prošlogodišnji konkurs – rekao je Gak.

On je objasnio da sada veliki posao čeka upisne komisije, koje će do 7. juna rangirati zahteve. Nakon toga, roditelji će imati i žalbeni rok, po čijem okončanju, krajem juna, mogu se očekivati  i konačne liste upisane dece.

– U Beogradu se već dve godine konkurs sprovodi isključivo elektronski, bez većih problema – kazao je Gak.

On je poručio da će Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu tokom leta odobravati i do 20 odsto proširenja kapaciteta tamo gde za to postoje mogućnosti. Takođe je naglasio da se nastavlja sa subvencionisanjem boravka dece u privatnim vrtićima i izgradnjom novih državnih vrtića.

– Roditelji ne treba da brinu, mesta će biti – rekao je Gak.

U Beogradu je obuhvat dece predškolskim obrazovanjem oko 74 odsto, što predstavlja procenat dece uzrasta od jedne do šest godina koja žive u glavnom gradu i idu u vrtić.

– To je veliki rast u odnosu na 45 odsto koliko je obuhvat iznosio 2012. godine, ali ne stajemo dok god ne upišemo svu decu – zaključio je Gak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana