Zavod za udžbenike:Spremni da novi posao uradimo kvalitetno Studio B, Tanjug

Objavljeno: 02.03.2021. 14:28 Izmenjeno: 02.03.2021. 17:01

Da li će Zavod za udžbenike i nastavna sredstva ponovo biti jedini zvanični izdavač udžbenika za đake u Srbiji? U toj izdavačkoj kući podsećaju da dok su oni bili državni izdavač do 2003. godine materijalnih grešaka nije bilo u udžbenicima, jer su autora birali na javnim konkursima. Istoričari smatraju da je najvažnije utvrditi šta je nacionalni interes na osnovu koga bi se formirao sadržaj udžbenika bitan za identitet naroda i države.

Svi pamte lekciju iz istorije za sedmi razred u kojoj je danak u krvi iz vremena turske vladavine predstavljen kao dobra prilika za napredovanje u karijeri. Đaci u Srbiji tako su praktično učili da biti janičar i nije tako loše. Bilo je i slučajeva da se u zbirci zadataka iz književnosti nađu estradni hitovi poput Cecine „Kukavice“ ili oni još gori gafovi iz geografije, gde se, u šestom razredu, teritorija Srbije prikazivala bez Kosova.

Konačno, aktuelnost filma „Dara iz Jasenovca“ skrenula je pažnju na to da se Jasenovcu u našim užbenicima daje minimalan prostor, u osmom razredu, i to tek uz konstataciju u nekoliko redova da je taj logor postojao.

Da li su nam udžbenici dobri i šta tu treba menjati? Vlada Srbije će, na inicijativu predsednika Vučića, početi izmenu zakona kako bi se stvorili uslovi da jedan državni izdavač, a to je Zavod za udžbenike, ponovo bude legitiman za taj posao.

Nakon najave da će država raditi udžbenike iz srpskog jezika, istorije, geografije, koji su važni za očuvanje nacionalnog identita, u Zavodu za udžbenike kažu da su spremni da urade kvalitetno i profesionalno taj posao ukoliko im bude poveren, kao jedinom državnom izdavaču.

„Nema razloga da se sumnja u kuću koja postoji više od šest decenija i koja svih ovih godina pokazala i dokazala da je udžbenik sveta knjiga iz koje se stiče znanje koje se nosi kroz čitav život“, rekla je Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Prema njenim rečima, Zavod za udžbenike je od 2003. godine, otvaranjem tržišta za privatne izdavače, potpuno izgubio trku.

Kaže da danas državnom izdavaču pripada svega tri odsto tržišta i navodi da je podatak još porazniji ako se gleda samo tržište udžbenika za prvi i peti razred, gde je zastupljeno 0,3 odsto zavodovih udžbenika.

Pitanje koje se posebno nameće jeste ko piše udžbenike, kako se biraju autori i da li su greške u direktnoj vezi sa stepenom njihovog obrazovanja. Odabir autora, smatraju u Zavoda za udžbenike, mora da se vrati na staro, kao što je nekada, pre otvaranja tržišta, i bilo. Tada je Zavod raspisivao javni konkurs koji je objavljivan u listu Politika.

Jelena Ivanović napominje da je ozbiljnost pristupa izradi udžbenika u Zavodu osvedočena brojnim autorima, saradnjom sa Maticom srpskom, SANU, Univerzitetom i Beogradu i drugim univerzitetima.

Podseća da je Zavodov autori bio Nikola Rot, zatim Milan Raspopović, Momčilo Pavlović, Srđan Ognjanović.

U Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja objašnjavaju da reformisani programi nastavnicima daju slobodu u planiranju časova i mogućnost da osim udžbenika koriste i druga nastavna sredstva koja poboljšavaju kvalitet nastave.

Dok čekamo unapređenje udžbenika, učitelji i nastavnici biće, kao i do sada, oni koji usmeravaju, podstiču i često jedini koji đacima mogu da ukažu na grešku u knjizi i isprave je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana