ZAVIČAJNI MUZEJ ZEMUNA USKORO OTVARA VRATA

Objavljeno: 18.04.2022. 15:27 Izmenjeno: 18.04.2022. 15:27

Zavičajni muzej je osnovan 1954. godine. Davne 1970. godine zgrada je adaptirana u muzej, a naredne godine postavljena je prva stalna izložba koja prikazuje prošlost Zemuna.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u društvu svog domaćina, direktorke Muzeja grada Beograda Jelene Medaković, 18. aprila obišli su završne radove na restauraciji Zavičajnog muzeja Zemuna (Spirtine kuće) koji će svoja vrata za posetioce otvoriti u septembru ove godine. Rekonstrukcija ovog značajnog zdanja zajednički je projekat Gradske opštine Zemun, Grada Beograda, Muzeja grada Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Završeni su radovi na kompletnom uređenju enterijera Zavičajnog muzeja. Obnovljeni su i konzervirani oslikani zidovi i ručno rađene tapete. Podnim oblogama vraćena je prvobitna boja i tekstura, a radovi na restauraciji intarziranog parketa, koji sada broji 19 različitih nijansi prirodne boje drveta, bili su najzahtevniji. Kako bi zemunski hram kulture u punom kapacitetu otvorio svoja vrata, u narednom periodu prostor će se opremati nameštajem i vrednim eksponatima – svedocima bogate baštine Zemuna. Ljubaznošću Narodnog muzeja u Pančevu jedan od salona Spirtine kuće već krase portreti trgovca Spirte i njegove supruge Eugenije, a konzervirane su i kitnjaste kaljeve peći.

Za potrebe stalne muzejske postavke u fazi restauriranja su originalni predmeti iz epohe kojoj kuća pripada, a koje je nekada koristilo zemunsko građanstvo. Novu izložbenu postavku će krasiti i kristalna čaša kao jedini originalni upotrebni predmet koji je koristila porodica Spirta.

Zbog podzemnih voda koji vlaže kompletnu fasadu ovog zdanja u početnoj fazi obnove je još uvek ulazni deo (ajnfort), kao i kompletan al seko slikarski postupak po kojem je kuća poznata.

“Dosta je projekata koji se realizuju u Starom jezgru Zemuna kao posebnoj kulturno -istorijskoj celini. Poseban značaj na realizaciji tih projekata svakako daje otvaranje Zavičajnog muzeja, u narodu poznatijeg kao Spirtina kuća, gde će građanima biti ponuđen jedan novi kulturni sadržaj koji nije bio u funkciji više od dvadeset godina. Očekujemo i veću posetu turista i svih ljudi dobre volje i jedan značajan napredak u razvoju kulture“, kaže predsednik Kovačević.

Ni zamenik gradonačelnika Goran Vesić nije krio zadovoljstvo što se veoma zahtevni radovi na restauraciji ovog starog zdanja privode kraju.

“Svaka opština treba da ima svoj muzej, a o zemunskoj kulturi i tradiciji ima mnogo toga da se kaže, jer je Zemun bio poseban grad i čak zaslužuje da ima muzej veći nego što mu Spirtina kuća to sada omogućuje. Ovo pokazuje koliko je nama kultura važna. Više od dvadeset godina nikome nije palo na pamet da obnovi ovaj muzej i omogući da generacije zemunskih đaka nauče nešto o istoriji Zemuna. To je Beograd koji mi želimo. Beograd koji poštuje svoju istoriju i gleda ponosno u budućnost“, rekao je Vesić.

Od zatvaranja u nekoliko navrata vrata muzeja su bila  “odškrinuta“ izložbama  “O Zemunu glas“, 2014. godine i “Secesija u starom jezgru Zemuna“ 2017. godine.

Zavičajni muzej Zemuna se nalazi u visokoparternoj zgradi podignutoj u Glavnoj ulici sredinom 18. veka prema planovima bečkog arhitekte za vrlo imućnu i uticajnu privredničku porodicu Spirta, koja potiče iz Grčke Makedonije. U duhu vladajućeg romantizma zdanje je oblikovano u stilu pseudogotike. Arhitektonskim odlikama i bogatim enterijerom ona se izdvaja od tadašnjih kuća u gradu, čime se potvrđuje društveni položaj članova porodice čiji je član Pavle 1856. godine dobio plemićko zvanje i pravo na porodični grb.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana