Zaharova upozorava na zaoštravanje situacije na Balkanu Tanjug

Objavljeno: 03.11.2021. 10:23 Izmenjeno: 03.11.2021. 20:51

Situacija na Balkanu se zaoštrava zbog delovanja kosovskih ekstremista, uz odobravanje Zapada, ocenila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je na Telegramu napisala da se situacija na Balkanu zaoštrava i da fitilj „balkanskog bureta“ baruta može biti zapaljen u svakom trenutku zbog delovanja kosovskih ekstremista, uz odobravanje ili direktno podsticanje zapadnih pokrovitelja.

Ona je ocenila da radikalne snage Albanaca nastavljaju uporne pokušaje da se „oslobode Srba“ na KiM i podsetila da su specijalne kosovske jedinice ove jeseni dva puta upali na sever Pokrajine, gde žive Srbi, pod izgovorom da „upostvaljaju red“.

Zaharova je istakla da je to dovelo do pojačanja napetosti i zapretilo prerastanjem u otvorenmi sukob.

Smatra da je sledeća meta napada trafo-stanica Valač, navodeći da je „energetska nezavisnost“ jedan od glavnih ciljeva vlasti u Prištini.

Prema oceni Zaharove, izvor problema na KiM su albanski ultranacionalisti, koji, kako je rekla, aktivno „pokazuju mišiće“ uoči lokalnih izbora, a povlađuju im zapadni centri, pre svih, oni koji su 1999. godine pokrenuli agresiju NATO-a na Jugoslaviju sa ciljem da se Kosovo otrgne od Srbije.

Zaharova navodi da je ovoga puta Velika Britanija direktno ohrabrila kosovske provokatore i da su, prema obelodanjenim podacima, organizaciju antisrpske samovolje „blagoslovili“ britanski ambasador u Prištini i njegov sunarodnik koji se nalazi na čelu Misije OEBS na KiM.

Zaharova dodaje da ima razloga da se veruje da je izrada scenarija sile sa ciljem zauzimanja sredina na KiM u kojima žive Srbi počela još u julu, navodeći da su britanski instruktori obučavali pripadnike kosovske policije, dok su poslati agenti pratili situaciju u severnim opštinama i tokom sukoba snimali učesnike protesta Srba.

„Izgleda da Britanija, čija se politička elita hvali da pripada društvu civilizovanih država, zapravo ne može da se osloboditi kolonijalnih navika“, rezimirala je Zaharova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana