Zabranjen prenos knjiga na srpskom jeziku na Kosovo i Metohiju Studio B, Tanjug

Objavljeno: 19.06.2016. 11:14 Izmenjeno: 19.06.2016. 11:14

Vidovdanski sajam knjiga, koji je trebalo da bude održan u Gračanici od 15. juna do 1. jula, otkazan je zbog zabrane prelaska knjiga na srpskom jeziku na Kosovo i Metohiju.

 

Iako zabrana kosovskog ministarstva zvanično važi samo za školske udžbenike na srpskom jeziku, na Kosovo i Metohiju ne mogu ući ni knjige koje nisu školski udžbenici, saopšteno je tim povodom iz Doma kulture u Gračanici.

Pored blagovremeno dostavljenog zahteva prvo opštini Gračanica, koja je 8. juna zahtev prosledila kosovskom Ministarstvu kulture da omogući neometan prelaz knjiga preko prelaza Jarinje, Ministarstvo kulture se 13. juna oglasilo da nije nadležno da odlučuje o tome, navodi se u saopštenju.

Ceo postupak je prešao u nadležnost Ministarstva obrazovanja, koje se, opet, oglasilo da ni ono nije nadležno da odlučuje o tome, te i ceo „slučaj“ vratilo Ministarstvu kulture.

Jasno je da su vlasti odlučile da adminstrativnim preprekama i iznurivanjem spreče ulazak knjiga, pa ove godine mali Sajam u Gračanici neće biti održan, navodi se u saopštenju iz Doma kulture u Gračanici.

Posle tri godine održavanja Sajma u Gračanici, koja nema ni knjižaru, prištinske institucije su građanima ove enklave, nadomak Prištine, oduzele pravo da, makar, petnaest dana budu među knjigama, dodaje se u saopštenju.

Isključivo o svom trošku i potpuno volonterski Sajam je organizovao Đuro Smuđa iz Beograda, jer je, dolazeći na Kosovo i Metohiju, odlučio da na takav način pomogne izolovanim srpskim sredinama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana