Zabrana prometa proizvoda „Bebelac“ studio b

Objavljeno: 26.01.2023. 13:05 Izmenjeno: 26.01.2023. 15:18

Za učinjeni prekršaj sledi zahtev sudiji za prekršaje.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja izrekla je meru zabrane prometa proizvoda „Bebelac 3, neto 400g“ uvozniku, firmi „Kibid d.o.o“ i naložila da se bez odlaganja pokrene postupak povlačenja iz prometa ovog proizvoda i da se o povučenoj količini obavesti nadležni inspektor.

Uvidom u deklaraciju proizvoda „Bebelac 3, neto 400g“, sanitarni inspektor je konstatovao da navedeni proizvod nije propisno deklarisan tj. deklarisan u skladu sa Pravilnikom o dodacima ishrane (dijetetski suplementi), tekst deklaracije proizvoda ne poklapa se sa odobrenim tekstom deklaracije i da se u deklaraciji proizvoda nalaze izjave koje dovode u zabludu potrošača.

Distributer „Kibid d.o.o“ dostavio je nadležnom inspektoru obaveštenje o postupanju po naloženim merama.

„Bebelac 3 PreciNutri“ dodatak ishrani za malu decu na bazi mleka, potpuno je sanitetski ispravan, saopštila je kompanija Kibid doo, generalni distributer ovog proizvoda i istakla da je, u skladu s rešenjem inspekcije, započela proces povlačenja tog proizvoda zbog neusklađene deklaracije. „Povodom pismenog rešenja Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja o povlačenju dijetetskog proizvoda Bebelac 3 PreciNutri – dodatka ishrani za malu decu na bazi mleka sa dodatnim vitaminima, oligosaharidima majčinog mleka i omega 3 masnim kiselinama, od 12 meseci starosti, neto 400 grama“, kompanija Kibid saopštila je da je odmah preuzela „sve mere iz rešenja“ i započela „proces povlačenja naznačenog proizvoda“. „Istovremeno obaveštava sve korisnike da je Bebelac 3 potpuno sanitetski ispravan i da njegov kvalitet nije doveden u pitanje“, navodi se u saopštenju Kibida. Kako objašnjavaju u toj kompaniji, proizvod se povlači zbog neusklađenosti između deklaracije i propisanog teksta Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih institucija. „Na osnovu uočene neusaglašenosti u tekstu deklaracije na terenu na proizvodu Bebelac 3 PreciNutri nedavno je izvršen nadzor sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja i tom prilikom, uočeno je da tekst deklaracije na proizvodu Bebelac 3 PreciNutri ne odgovara u potpunosti odobrenom tekstu deklaracije od strane Farmaceutskog fakulteta“, piše u saopštenju. Kako je navedeno, pomenuti proizvod pušten je u promet sa starom deklaracijom, a ne sa izmenjenim tekstom na osnovu obnovljene registracije 26. jula 2022. godine. Kompanija Kibid će „u najkraćem roku izvršiti usklađivanje sa najnovijim propisima a na osnovu nalaza Inspekcije, kako ne bi došlo do zabune među potrošačima i kako bi se proizvod što pre vratio u prodaju“. „Kao i uvek do sada, kompanija Kibid sarađuje sa svim nadležnim institucijama kako bi obezbedila kvalitetnu i bezbednu ishranu i dodatke u ishrani za najmlađe“, navelo je to preduzeće.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana