Za trgovanje insajderskim informacijama do 8 godina zatvora Tanjug

Objavljeno: 07.05.2018. 11:31 Izmenjeno: 07.05.2018. 11:31

Direktori preduzeća u Srbiji koji na bilo koji način budu širili dezinformacije putem medija, trgovali među sobom „insajderskim informacijama“ ili dogovarali cene proizvoda na tržištu, mogli bi biti kažnjeni zatvorom od šest meseci do osam godina, predviđa nacrt Zakona o robnim berzama.

 

Javna rasprava o nacrtu ovog zakona počinje danas, a prvi okrugli sto održaće se 11. maja u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, dok će drugi biti održan 15. maja u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu.

Predviđeno je da javne rasprave traju do 1. juna ove godine.

U Ministarstvu trgovine kažu za Tanjug da je postojanje uređenog robno-berzanskog tržišta „pokazatelj sigurnosti i konkurentnosti određene privrede“, a formiranje robne berze, što je predviđeno ovim Nacrtom, trebalo bi da dovede do, kako navode, lakšeg zaključivanja trgovinskih poslova, formiranja tržišnih cena, podsticanja privrednog razvoja. . .

U Srbiji, navode u Mministarstvu, ne postoji odgovarajući pravni okvir za razvoj robnih berzi, pa će se ovim zakonom, kada bude usvojen, regulisati berzansko poslovanje i na taj način, ocenjuju, privreda Srbije, posebno mala i srednja preduzeća i poljoprivrednici, zaštiti od iznenadnih poremećaja na tržištu.

Nacrt predviđa formiranje robne berze kao akcionarskog društva te da svako može biti akcionar na budućim robnim berzama, izuzev držvanih službenika i funkcionera, osim u situaciji kada država ima vlasnički udeo u berzi.

Nije dozvoljeno da robna berza u svoje ime i za svoj račun trguje, a zaposleni i članovi uprave ne mogu davati savete o trgovanju, dok predmet trgovanja na robnoj berzi ne mogu biti devize, efektivni strani novac, plemeniti metali i električna energija.

Kako se navodi u Nacrtu Zakona, članovi robne berze mogu biti domaća i strana pravna lica i registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana