Za kraj 70. Martovskog festivala premijera filma o Branku Ćopiću studio b

Objavljeno: 31.03.2023. 14:58 Izmenjeno: 31.03.2023. 14:58

U završnici jubilarnog, 70. izdanja Martovskog festivala, u nedelju 2. aprila od 19h nakon dodele nagrada najboljim autorima i filmovima, u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održana svetska festivalska premijera premijera dokumentarnog filma “Moj Branko ne laže (2022 / 84’ / Republika Srpska, BiH) u režiji Branka Lazića. Film je posvećen liku i delu […]

U završnici jubilarnog, 70. izdanja Martovskog festivala, u nedelju 2. aprila od 19h nakon dodele nagrada najboljim autorima i filmovima, u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održana svetska festivalska premijera premijera dokumentarnog filma “Moj Branko ne laže (2022 / 84’ / Republika Srpska, BiH) u režiji Branka Lazića. Film je posvećen liku i delu Branka Ćopića i pokušava da odgovori na pitanje kako je vedri pisac, koji je iza sebe ostavio impozantno delo, ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju, postao i ostao “samo” partizanski i dečiji pisac.
Ovaj film snimljen je u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, po scenariju Saše Berendike. U filmu učestvuju akademik Matija Bećković,  istoričar Predrag Marković, prof. dr Mihajlo Pantić, reditelj Darko Bajić, prof. dr Duško Pevulja, doc. dr Oleg Soldat, književnici Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Vule Žurić… Rekli su o njemu da je prvi komunistički jeretik, najčitaniji pisac Jugosavije, pisac za narod i sirotinju, najomiljeniji osmeh Beograda, poslednji Krajišnik…

Kako je Branko Ćopić, posleratni najčitaniji, najprevođeniji, najtiražniji pisac čitavog jugoslovenskog prostora, podjednako omiljen i kod dece i kod odraslih, postao prvi jeretik komunističke Jugoslavije?

Branko Lazić rođen je 1968. u Sarajevu, živi u Banjaluci. Urednik je dokumentarnog programa na Radio-televiziji Republike Srpske. Autor je preko 500 emisija, spotova i dokumentarnih filmova. Radio kao fotoreporter, snimatelj, reditelj , producent, šef produkcije i direktor programa ATV BL. Mentor na radionicama dokumentarnog filma „Kratkofil panč“. Dobitnik preko 50 nagrada za  dokumentarne filmove, na domaćim i međunarodnim festivalima. Autor 10 dugometražnih i 15 kratkometražnih dokumentarnih filmova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 18°C

-

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana