Vulin:Bez rešenja nacionalnog pitanja Srba nema stabilnosti Studio B, Tanjug

Objavljeno: 06.02.2018. 10:52 Izmenjeno: 07.02.2018. 09:14

Zaustavljanje „Velike Albanije“ mora da počne na Kosovu i Metohiji, istakao ministar Vulin na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da nije dovojno rešiti samo kosovsko-metohijski problem, već da nema trajne stabilnosti i mira na Balkanu bez rešenja nacionalnog pitanja Srba.

Vulin je, u obraćanju na okruglom stolu „Političko-bezbednosni i odbrambeni aspekti kosovsko-metohijskog problema“ koji se održava u okviru unutrašneg dijaloga o Kosovu i Metohiji, istakao da rešavanja pitanja KiM ne može biti bez rešavanja nacionalnog pitanja Srba na Balkanu.

„Nakon dva veka uporne, žilave borbe, nekada više, nekada manje uspešne, srpski narod nije rešio svoje nacionalno pitanje. Građanski rat koji je razbio SFRJ ostavio je srpski narod podeljen, razvijen, u državama koje nije birao, u državama koje ga smatraju remetilačkim faktoorm“, rekao je Vulin.

Tako, kazao je, proizilazi zaključak da je građanski rat na prostoru bivše SFRJ imao zajedničku crtu sukob i obračun sa Srbima. Čak i tamo gde organizovanih Srba nije bilo, i gde se nije moglo zamisliti da je sukob sa Srbima moguć“, podvukao je miistar.

Ukazao je da Srbi nisu pokazali tendenciju naseljavanja na bilo čijem prostoru, a da neki drugi to jesu radili.

Vulin je naglasio da odnos Srbije prema regionu, odnosno susedima mora biti ekivalentan njihovom odnosu prema predstavncima srpske zajednice koja žive na njihovoj teritoriji.

„Nije moguće predstavljati srpsku zajednicu kao remetilačkim faktor, pretnjom za postojanje te države, i govoriti da je odnos sa Srbijom u usponu. Kakav odnos imate sa Srbima kraj kojih živite takav odnos imate sa Srbijom. Srbija ima legitimno pravo da zaštiti pripadnike svog naroda. Sve države koje imaju privilegiju da na njenim prostorima zive Srbi treba da se ophode prema njima sa poštovanjem“, podvukao je on.

Ukazao je da u evropskim integracijama, koje su strateški cilj Srbije, ne smemo biti uslovljavani odustajanjem od rešavanja naiconalnog pitanja Srba.

Dva veka pokušavamo da rešimo to pitanje i to se, prema njegovim rečima, ne sme prepustiti briselskoj administraciji.

Istakavši da je to njegov lični stav, a da će VS kao i uvek u istoriji biti na starni svog naroda i oslonac koji se nikada ne izmiče, Vulin je rekao da će stabilnsot Balkana zavisiti od toga koliko će balkanski narodi biti sigurni i zadovoljni rešenjem svog nacionalnog pitanja.

„Bivša SFRJ se raspala jer nije uspelada reši nacinalno pitanje. Sukobi na Balkanu su uvek sukobi nacija. Onaj ko na Balkanu nije uspeo da reši nacionalno pitanje nije uspeo da reši mir i stabilnost na duži period“, uveren je on dodajući da u to treba uveriti i velike sile.

Vulin je ukazao da je nova realnost da će albanski narod, nakon što će Makedonija, kako se očekuje, ubrzano ući u NATO živeti u jednom bezbednosnom prostoru, te će imati politički značaj u svim državama u kojima žive, a tao i na odnos kada su u pitanju Srbi i Srbija.

„Nema suštinske razlike između Albanije, Makedonije, Crne Gore i teritorije koju znamo kao KiM. Uprvao zbog toga proces stvaranja Velike Albanije mora biti zaustavljen“, podvukao je on.

Vulin je rekao da je suštinsko pitanje, na koje moramo naći odgovor kako da zaustavimo Veliku Albaniju, pa se ne smeju izjave o dolasku u Niš smatrati olakim, jer tu poruku nikada nije osudio nijedan politički predstavnik albanskog naroda us vim državama regiona.

„Zato proces zaustavljanja “Velike Albanije“ mora da započne na postoru KiM“, naglasio je ministar.

On je rekao da trajno i sgurno razgraničenje između Srba i Albanaca mora da se uspostavi na KiM, ali i da proces razgraničenja ne može da se okonča bez da sve nije ispunjeno, dogovoreno i završeno., a to podrazumeva da Briselski sporazum mora biti do kraja sproveden, i formiranje ZSO i sve ostalo.

„Srbija ne može sebi da dozvoli ustupanje prostora, ni političkog i ekonomskog, da dozvoli da se Velika Albanija stvara na njenim granciama, a da njene granice određuju drugi. Mi ne tražimo rešnje sa Prištinom, već bar sada sa Tiranom. Albanski faktor na Balkanu nije nasumičan, rascepkan, on je jedinstevn, određen sa vrlo jasnim idejama i pravcima“, rekao je on dodavši da je tzv. velika Albanija suštinski izvor nestabilnosti na Balkanu.

Ponovio je da kosmetski zamrznuti konflikt nije jedini koji srpski narod ima.

„Sukob sa albanskom nacijom nije jedini sukob i jedina nacija sa kojima bismo imali da razgovaramo o položaju našeg naroda i budućnosti. Ukoliko kosovski konflikt nije dobar ni za budućnost Albanaca i Srba, nisu ni drugi kzamrznuti ni najmanje dobri za nas i susede na Balkanu. KiM vrlo često izgleda kao jedino bitno pitanje u nacionalnom smislu, ali nije tako“, rekao je Vulin.

Odbacio je kritike da VS nema pravo da se uključi u unutaršnji dijalog, poručivši da je Vojska jedan od najpoštovanijih delova našeg društva, i da ima pravo i obavezu da kaže šta misli, sigurno više nego neke nevladine organizacije, koje smatarju da je samo njihovo postojanje dovoljno da mogu da govore šta misle.

Inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se razgvara o Kosovu i Metohiji Vulin je ocenio aktom poltičke i lične hrabrosti.

„U protekla dva veka niko nije imao hrabrosti da tako duboko uđe u suštinu kosmetskog problema“, poručio je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana