Vulin: Rekordan broj upisanih kadeta u Vojnu akademiju Tanjug

Objavljeno: 19.08.2020. 17:57 Izmenjeno: 20.08.2020. 11:37

Vulin je precizirao da je 2017. godine bilo 146 primljenih kadeta u Vojnu akademiju, a da ih je ove godine 209.

FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / JOVO MAMULA/ an

Ove godine u Vojnu akademiju je primljeno 209 kadeta, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin prilikom obilaska kadeta 145. klase prve godine školovanja u Vojnoj akademiji koji se nalaze na osnovnoj obuci u Prvom centru za obuku Komande za obuku, u kasarni „Aerodrom“ u Somboru.

Ministar je rekao da je Vojska Srbije uvek bila deo našeg naroda i da naš narod voli i poštuje svoju vojsku, a da najbolji među nama dolaze na Vojnu akademiju.

To, dodao je, govori da je interesovanje za Vojnu akademiju veliko, da će uvek biti veliko i da će rasti u meri u kojoj raste svest o tome da se u Vojsci Srbije radi teško, marljivo, uporno, strpljivo, ali da se bolje živi.

„Svi koji su vezali svoju sudbinu za Vojsku Srbije, za našu zemlju, treba da znaju da će se o njima voditi računa, da će im na Akademiji biti omogućeno da u skladu sa najvišim standardima uče, napreduju, ali da imaju i odgovarajući smeštaj i opremu i da će, kada postanu potporučnici, naši oficiri, imati siguran posao i mogućnost napredovanja u skladu sa svojim radom, vrednoćom i borbenošću“, rekao je Vulin.

Kako je dodao, vojska je tu da im omogući da žive bolje i da njihove porodice budu sigurne i bezbrižne uz njih, kao što će Srbija biti sigurna i mirna kada ima takve momke i devojke i 145. klasu koja se, istakao je, pokazala rekordna po broju.

„Verujem da će se pokazati rekordna i po broju onih koji će klasu završiti i po znanjima koja će usvojiti i steći“, dodao je Vulin koji je kadete obišao sa general-majorom Bojanom Zrnićem, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Komandant 145. klase kadeta potpukovnik Zdenko Šiljak rekao je da se u toj klasi, osim kadeta iz Srbije, školuju i kadeti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

„Kadeti su odmah po prijemu upućeni u centre za obuku gde se realizuje osnovna obuka čiji je cilj da se kadeti osposobe za osnovne vojničke radnje i prilagode na vojničku sredinu“, rekao je on.

Dodao je da se osnovna obuka realizuje u centrima za obuku jedinica Vojske Srbije u trajanju od šest nedelja, te da su svi kadeti zdravi i motivisani za realizaciju obuke.

Potpukovnik Dejan Hrkalović iz Prvog centra za obuku kaže da su u realizaciji obuke sa najmlađim kadetima Vojne akademije angažovani najspremniji i najsposobniji instruktori obuke, da su obezbeđeni svi uslovi za smeštaj, život i rad i da mogu da realizuju sve vežbe i gađanja u kasarni „Aerodrom“.

„Poligoni su pripremljeni u skladu sa najnovijim standardima. Kroz realizaciju individualne obuke oni će biti osposobljavani u vojnostručnoj obuci kroz strojevu, pešadijsku i taktičku obuku i pravila službe, potom kroz moral, fizičku obuku i ostale aktivnosti“, rekao je on.

Kadet na smeru Vojnomašinsko inženjerstvo Božidar Mitić istakao je da su ga za upis u Vojnu akademiju motivisali odlični uslovi za život i rad kao i ljubav prema uniformi.

„Završio sam Srednju stručnu vojnu školu i već sam imao određeni deo obuke. Hteo sam i više da se obučavam kako bih postao što bolji starešina i oficir. Prvi dani obuke su za sada malo naporni, ali to meni ne predstavlja ništa novo ni teško. Obuka protiče po planu, u toku je privikavanje na terenu, radimo osnove strojeve obuk“, rekao je on.

Kadetkinja Anđela Ružičić sa smera Protivvazduhoplovna odbrana naglasila je da je tokom perioda prilagođavanja do sada naučila strojeve radnje bez naoružanja.

„Juče smo zadužili naoružanje i obučavamo se u osnovnim strojevim radnjama sa naoružanjem. Jeste teško i izazovno, međutim sve se može postići jer je dobro organizovano“, navela je on.

Prema rečima kadeta Marka Kovića sa smera Menadžment u odbrani, ovo je obuka koju svaki budući oficir mora da prođe.

„Starešine imaju izuzetan odnos prema nama, trude se da nam što bolje prenesu svoja znanja, a mi se trudimo da ta znanja što bolje usvojimo kako bismo kada postanemo oficiri ta znanja mogli da prenesemo na mlađe generacije“, poručio je Ković i pozvao sve mlade da upišu Vojnu akademiju.

Obilasku je, dodaje se u saopštenju, prisustvovao i načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana