Stefanović:Radimo na otkrivanju osobe koja je pretila Vučiću Tanjug

Objavljeno: 16.12.2017. 10:57 Izmenjeno: 17.12.2017. 10:29

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obavestilo nadležno tužilaštvo povodom pretećeg pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslatog iz Nemačke i srpska policija u saradnji sa partnerskim službama radi na identifikaciji osobe koja je uputila pretnju, izjavio ministar unutrasnsjih poslova Nebojša Stefanović.

„Hrvatska dijaspora očigledno poznaje samo politiku mržnje i želi da oživi ustašku ideologiju koja je danas često prisutna i u samoj Hrvatskoj. Svakako nas neće uplašiti pretnjama da spremaju novu Oluju i Bljesak jer, kao što je i predsednik Vučić već rekao, Srbija tako nešto više nikada neće dozvoliti“, rekao je Stefanović za Tanjug.

Ministar Stefanović je istakao da je uveren da će država Srbija učiniti sve da to spreči i navodi da će Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzeti sve neophodne mere da osigura bezbednost predsednika Srbije.

Predsedniku Vučiću je u petak stiglo preteće pismo potpisano sa „Pavelićevi križari, ustaški gerilci“ i poslato iz Hanovera, u Nemačkoj.

Kako je za „Blic“ rečeno u Predsedništvu, pismo koje je upućeno na Vučićevo ime stiglo je na Andrićev venac u trenutku dok se predsednik Srbije nalazi u poseti Kubi.

„Aleksandre Vučiću, ustaške udruge dijaspore poručuju: Za dom spremni! Sprema se nova Oluja i Bljesak“, piše između ostalog u tom pismu.

Uz pismo je stigla i fotografija na kojoj su Adolf Hitler, Ante Pavelić i Herman Gering.

 

Vulin: Pretnje Vučiću svakodnevne

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom pretećeg pisma upućenog predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, kaže da su pretnje predsedniku Republike svakodnevne.

Što se tiče nereda tokom fudbalskog derbija, Vulin kaže da će nadležni organi izaći sa odgovarajućim zaključcima.

Nije mogao da odgovori na pitanje novinara da li je u incidentu na stadionu Partizana bilo udela stranih službi, međutim, rekao je da se „ovo nikada ne dešava slučajno i da nikada nije bez politike“.

On se zapitao kako to da strani državljani, uhapšeni na stadionu JNA, nisu otišli do Narodnog muzeja, ako su dolazili turistički, kako tvrdi žena jednog od uhapšenih.

„Vrlo je zanimljivo kako to internacionalno bratstvo nije otišlo u Narodni muzej, ako su turistički dolazili ovde. Verovatno su išli do muzeja “25. maja“, pa su eto slučajno skrenuli. Delovalo im je kao neki performans veliki. Slučajno su bili isto obučeni, slučajno su nekakvi kik bokseri. I baš su krenuli na izložbu u “25. maj, međutim nešto ih je odvelo na stadion JNA … i kad su već tu rešili su da preuzmu tribinu ili da urade nešto slično“, ironično je primetio Vulin.

Složio se sa konstatacijom novinara da je preteće pismo stiglo baš u vreme nereda na stadionu JNA, dodavši da se takve stvari retko dešavaju slučajno i da je zanimljivo da se svaki put kada je predsednik van zemlje desi da „neki turisti omaše muzej “25. maja“ i dođu na stadion JNA“.

Povodom pretnji Vučiću dodao je i:

„Uspostavila se u ovoj zemlji jedna kultura mržnje, iskrene mržnje, koja je dozvoljena kada mrzite Vučića ili njegovu porodicu ili ljude koji su mu bliski. To je dozvoljeno. U redu je da širite lažne vesti, u redu je da najbrutalnije lažete. U redu je da od svoje mržnje pravite politiku“, rekao je Vulin za TV Pink.

Osvrnuvši se na bivšeg gradonačelnika Beograda, Dragana Ðilasa i njegovu nameru da se ponovo kandiduje za gradonačelnika Beograda, Vulin smatra da mu je jedini cilj da se ponovo obogati.

„Pogledajte ovo što se okupilo, Ðilas i ostali tajkuni. Šta ih povezuje? Povezuju ih dve stvari – želja da ponovo budu još bogatiji, naravno, želja da svojim novcem ponovo vladaju, kao što su nekada vladali … Ðilas se frapantno obogatio za vreme svoje vlasti“, rekao je Vulin, dodajući da je druga stvar koja ih objedinjuje mržnja prema Vučiću.

On objašnjava da su tadašnje ministre za svoje pozicije kvalifikovali bliski odnosi sa Ðilasom ili sa tajkunom Miroslavom Miškovićem.

Upozorava da se tajkuni okupljaju da da je „na nama da im ne dozvolimo da uzmu Srbiju i otmu Srbiju, kao u vreme pljačkaške privatizacije“.

Govoreći o optužnici protiv šest oficira JNA, protiv kojih je Hrvatska podnela optužnice, Vulin ukazuje da hrvatska politika ima potrebu da se stalno vraća unazad, u nešto što će nas posvađati u nešto oko čega ćemo imati žučne rasprave, oko čega ćemo imati sukob.

„Nek se bave svojim problemima, nek se bave time da smo svi u problemu zato što su dozvolili da jedan tajkun kupi čitavu državu, a da ne govorimo o tome što su naše vlasti dozvolile da taj tajkun kupi ovde čitavo naše tržište, čitavu našu prodajnu mrežu“, rekao je Vulin, poručivši Hrvatima da “91. godinu i nekoliko oficira koji su radili svoj posao ostave iza sebe.

Vulin je podsetio da “91. godine Hrvatska nije bila međunarodno priznata država, a da oficiri JNA nisu mogli da počine agresiju, jer su delovali na svojoj teritoriji i u okviru tadašnjeg Ustava SFRJ.

„Oni nisu bili agesori na sopstvenoj zemlji, to nije moguće“, poručio je Vulin.

 

Popović: Istražiti pretnju upućenu Vučiću

Reagujući na preteće pismo upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, lider SNP Nenad Popović konstatuje da je očigledno da odgovorna državna politika Srbije sve više smetra mnogima i poručuje da ova pretnja mora biti tretirana na najozbiljniji način.

On je pozvao sve službe bezbednosti da, na najozbiljniji način i što pre, istraže tu pretnju upućenu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koja je stigla od strane ustaških organizacija.

„Ni preko jedne pretnje koja se upućuje najvišim organima ne sme se preći olako i ova pretnja mora biti na najozbiljniji način tretirana, posebno u Srbiji, koja ima tragično iskustvo ubistva premijera“, kaže Popović.

Kako je rekao, ovo posebno ističe jer postoje mnogi u javnom životu Srbije koji ovakve opasne pojave ignorišu i omalovažavaju iz svojih politikantskih razloga.

„Očigledno je da odgovorna nacionalna i državna politika Srbije, koja vodi računa o intersima Srba u regionu, ali i slobodno i otvoreno ističe i zastupa svoje državne interese, sve više smeta mnogima“, ističe Popović, navodi se u saopštenju SNP.

Zato je važno da se kroz delovanje državnih organa, u ovakvim slučajevima pretnji predsedniku Republike, kroz njihovo rasvetljavanje i otklanjanje pokaže puna snaga i odlučnost države da od ove svoje politike neće odstupiti i da će zaštiti svakog funkcionera koji tu politiku zastupa i sprovodi, zaključio je on.

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je stiglo preteće pismo potpisano sa „Pavelićevi križari, ustaški gerilci“ i poslato iz Hanovera, u Nemačkoj, piše Blic.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana