Vulin: Odnosi Srbije i Rusije nikad nisu bili na višem nivou Tanjug

Objavljeno: 14.05.2021. 17:54 Izmenjeno: 14.05.2021. 17:54

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je  u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim, a nakon sastanka je izjavio da odnosi između dve zemlje nikada nisu bili na višem nivou, iskreniji i sadržajniji

„Zahvaljujući ličnom odnosu između predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Vladimira Putina možemo da kažemo da pripadamo onoj generaciji Srba koja može da kaže da je sa Rusijom radila na najbolji način, da je čuvala interese Srbije i samim tim interese Rusije“, rekao je ministar Vulin.

On je naveo da je Patrušev, koji je sekretar Saveta bezbednosti Rusije, veliki prijatelj Srbije, koji dobro poznaje našu zemlju i sva dešavanja na Balkanu.

„Patrušev je izrazio veliku spremnost da nastavi da sarađuje sa Srbijom i da sve naše strukture bezbednosti rade zajedno oko zajedničkih tema, borbe protiv organizovanog kriminala, narko-dilera, terorizma. Sve su to stvari koje nas objedinjuju i povezuju“, kazao je ministar, koji je sekretaru Saveta bezbednosti Rusije preneo najtoplije pozdrave predsednika Aleksandra Vučića.

Vulin je rekao i da Srbija očekuje podršku Rusije po pitanju sprečavanja bilo kakvih promena u mandatu Kfora i Unmika, mimo Rezolucije 1244.

Dodao je da se Srbija, dok je vodi Vučić, neće pridružiti antiruskoj histeriji i neće uvesti sankcije Rusiji.

„Srbija će ostati vojno neutralna zemlja i to je temeljno opredeljenje naše politike“, rekao je ministar.

Vulin je rekao i da će se nastaviti saradnja na obuci pripadnika policije, gde, kako je naveo, od Rusije može mnogo da se naučim posebno u oblasti sajber bezbednosti.

„Isto tako mi ćemo svojim znanjem i iskustvom moći da obogatimo predstavnike Ruske Federacije i da borbu protiv zala modernog čovečanstva učinimo boljom i efikasnijom. Srbija i Rusija nisu samo strateški partneri, Srbija i Rusija su istinski prijatelji i pretnje koje dolaze i jednoj i drugoj zemlji učvršćuju nas u potrebi da se borimo protiv njih, budemo još organizovaniji i jedinstveniji“, poručio je ministar.

Vulin je Patruševu izrazio saučešće zbog žrtava napada u Kazanju i pružio punu podršku naše zemlje.

Patrušev je istakao da Rusija i Srbija nisu samo strateški partneri već da su naši narodi povezani vekovima vezama duhovnog srodstva, te dodao da je Rusija saveznik Srbije i da će i dalje braniti interese Srbije na međunarodnim forumima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana