Vulin: Nikada nismo imali ispunjenije odnose sa Belorusijom Tanjug

Objavljeno: 17.06.2019. 18:52 Izmenjeno: 17.06.2019. 18:52

Srbija nikada u istoriji nije imala više zajedničkih aktivnosti i ispunjenije vojne odnose sa Belorusijom nego što ih ima danas, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da to kaže s ponosom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa beloruskim kolegom, general-potpukovnikom Andrejem Ravkovim, Vulin je rekao da se Srbija raduje nastavku vojno-tehničke saradnje sa Belorusijom i, kako je rekao, u skladu sa najboljim ličnim odnosima naših predsednika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukašenka, razvijaće se i saradnja dva ministarstva i vojski.

Sa Ravkovim je razgovarao o proširenju saradnje po pitanju vojnog obrazovanja, obuke jedinica, o obuci budućih pripadnika mirovnih jedinica, kao i o zajedničkom učešću Srbije i Belorusije na mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Vulin je beloruskom kolegi zahvalio na, kako kaže, ličnom doprinosu u saradnji Srbije i Belorusije.

„Nije bilo nijedne nase molbe koju vi niste prihvatili i ispunili…Belorusija je naš partner, Belorusija je naša bratska zemlja. Zahvalni smo na podršci koju nam daje u borbi za Kosovo i Metohiju, baš kao što Belorusija zna da na svim svetskim forumima zastupano strane interese Belorusije“, poručio je Vulin.

Dodao je da remont „migova“ traje kako je dogovoreno, te da i Srbija i Belorusija ispunjavaju propisane obaveze na vreme.

Beloruski ministar je istakao da za zvanični Minsk jedan od prioriteta predstavlja jačanje medunarodne bezbednosne saradnje.

„U uslovima trenutnih eskalacija u regionu, mogu da kažem da smo ponosni na odnos koji imamo sa našom Srbijom, a koji traje već 25 godina…Odnosi sa našom bratskom Srbijom su se uvek odrazivali u međusobnom razumevanju i poštovanju“, rekao je Ravkov.

Dodao je da je vojno-tehnička saradnja dve zemlje veoma velika, a da je ove godine ispunjena raznim aktivnostima.

„Posebno ističem trilateralnu vežbu “Slovensko bratstvo 2019“…Siguran sam da će pripadnici oružanih snaga Rusije, Belorusije i Srbije na ovoj vojnoj vežbi pokazati svoje visoke sposobnosti i pokazati da su na visini zadatka“, izjavio je Ravkov.

Vulin je dodao da je trilateralna vežba nešto na šta je Srbija naročito ponosna, te da će svi učesnici imati šta da nauče jedni od drugih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana