Vulin: Građani sigurni uz svoju Vojsku Tanjug

Objavljeno: 15.08.2018. 19:23 Izmenjeno: 15.08.2018. 19:24

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarali su danas sa poručnikom Dušanom Trajkovićem koji je 8. avgusta spasio život mladiću izvučenom bez svesti s dna bazena „Čair“ u Nišu, a Vulin je istakao da je svaki pripadnik VS uvek spreman da pomogne sugrađanima.

 

Čestitajući na hrabrom podvigu, ministar Vulin je istakao da je poručnik Trajković pokazao da je hrabar čovek, baš kao što je svaki pripadnik Vojske hrabar i spreman da uvek pomogne svojim sugrađanima i da uvek bude uz svoju zemlju, ali je pokazao da je obuka ono što nas razlikuje i ono što nas odlikuje, saopštilo je resorno ministarstvo.

Pripadnici Vojske Srbije, pored ljudskih kvaliteta, moraju da budu obučeni i sigurni u sebe i moraju da znaju kako da pomognu.

Upravo zato je Minstarstvo odbrane pokrenuo širu akciju i sa Ministarstvom prosvete, ali i uz promene svoje organizacione strukture, da u najvećoj mogućoj meri omogući stanovništvu da bude obučeno i da bude spremno da reaguje u situacijama u kojima su ugroženi životi ili imovina u našoj zemlji.

„Svi zajedno moramo da se podsetimo onih veština koje su nas nekada krasile, svih onih veština koje nekada mogu da čine razliku između života i smrti. Zato će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, sa čitavom državom, nastaviti da radi na tome da se nivo veština koje su nam neophodne proširi i van Vojske Srbije i da to ne bude privilegija jednog uskog kruga pripadnika Vojske, već da se veštine koje pomažu u čuvanju života i imovine, prošire i da se vratimo na ono što smo nekada znali“, poručio je Vulin.

Ministar je dodao da se Vojska Srbije oprema i naoružava i u vrlo kratrkom vremenu pokušava da nadoknadi višedecenijski nemar i jaz između nas i najsavremenijih armija sveta, ali više od svega Vojska Srbije vodi računa o kvalitetu ljudi koji je čine.

General Diković, uz čestitke poručniku Trajkoviću, istakao je da taj humani gest potvrđuje da pripadnike naše Vojske krasi odvažnost, hrabrost i vera u sopstvene mogućnosti, dodajući da je u suštini, ulaganje u Vojsku Srbije i njene sposobnosi, ulaganje u bezbednost svakog našeg građanina.

„Građani Republike Srbije mogu biti sigurni da će se pripadnici Vojske u svakoj situaciji naći na usluzi i pomoći da svojim delovanjem, kako u miru, tako i u ostalim sitaucijama, apsolutno će zaštititi bezbednost i interese Republike Srbije“, poručio je Diković dodajući da je poseban akcenat stavljen na obuku pripadnika naše vojske.

Govoreći o podvigu mladog poručnika, načelnik Generalštaba je istakao da je on ispoljio i hrabrost, dodajući da je „hrabar onaj koji zna, zna da savlada strah i koji je siguran u sebe, pre nego što krene u akciju, da će to uspešno završiti“, naglašavajući da su takvi pripadnici, danas možda više nego ikada, potrebni Vojsci Srbije.

Pričajući o svom humanom gestu, poručnik Trajković, pripadnik Komande 49. logističkog bataljona, provodio je dan na godišnjem odmoru kraj bazena, kada je ugledao kako spasilac izvlači mladića.

„Bez razmišljanja sam pritrčao, krenuo sa reanimacijom, i masažom srca i veštački disanjem uspeo sam da povratim puls davljeniku i disanje“, objašnjava Trajković dodajući da je u toj situaciji primenio obuku iz prve pomoći koju je naučio tokom školovanja na Vojnoj akademiji i na obuci u svojoj jedinici.

Prema njegovim rečima, u tom trenutku je bio koncentrisan da da sve od sebe kako bi spasio život sugrađaninu kome je pomoć bila potrebna.

Mnistar Vulin i general Diković nagradili su poručnika Trajkovića i njegovu porodicu sedmodnevnim boravkom na Tari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana