Vujović: Do 2020. stižemo Mastriht-javni dug do 60 odsto BDP-a Tanjug

Objavljeno: 15.12.2017. 11:32 Izmenjeno: 16.12.2017. 12:25

Srbija će do 2020. dostići kriterijume Mastrihta koji predviđaju da javni dug ne prelazi 60 odsto BDP-a, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović predstavljajući Program ekonomskih reformi (ERP) 2018-2020.

„Cilj programa je očuvanje fiskalne stabilnosti, intenziviranje strukturnih reformi i smanjenje javnog duga. Očekuje se da se u sređoročnom periodu deficit stabilizuje na 0,5 odsto BDP -a i time se javne finansije u potpunosti vraćaju na održivu putanju, a javni dug smanjuje na 56,3 odsto BDP-a“, rekao je Vujović u Skupštini Srbije na zajedničkoj sednici Odbora za evropske integracije i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Predviđeno je i dostizanje privrednog rasta od 3,5 odsto u 2018. i do 2020. rasta od četiri odsto.

Vujović je rekao da se očekuje i završetak procesa restrukturiranja, što će dovesti do održivog niva rashodne stane budžeta.

On je kazao da Ministarstvo finansija u izradi ERP-a poštuje smernice Evropske komisije, kao i da je cilj da se poboljša ekonmsko upravljanje i povećavanje konkurenosti srpske privrede.

Objasnio je da je ekonomsko upravljanje (economic governance) podrazumeva definisanje i prioritizaciju strukturnih reformi, u cilju otklanjanja prepreka privrednom rastu i razvoju, kao i povećanju konkurentnosti nacionalne ekonomije.

Program ekonomskih refromi 2018-2020. predviđa strukturne reforme, u okviru poglavlja 4, u devet ključnih oblasti u skladu sa Evropskom komisijom: upravljanje javnim finansijama, reforma tržišta energije i transporta, sektorski razvoj, poslovni ambijent i borba protiv sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalna ekonomija, trgovinske reforme, obrazovanje i veštine, zaposlenost i tržište rada, socijalno uključivanje, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana