Vučić:Promenjen geopolitičke okolnosti,najoštriji pristup Zapada prema Srbiji tanjug

Objavljeno: 23.01.2023. 20:42 Izmenjeno: 05.03.2023. 12:12

Kaže da je to zato što smo na radaru svima, jer nismo uveli sankcije Rusiji, ali i zbog stalnih incidenata koje je Kurti izazivao želeći da isprovocira da uđemo u sukob i da bi Srbija bude kriva.

foto tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je  u obraćanju građanima da je promena geopolotičkih okolnosti doprinela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji i pitanju KiM. „U dogovoru sa članovima vlade, želim da govorim više o strateškim, a ne o taktičkim i dnevno političkim stvarima. Svi smo prethodnih dana videli prvu verzuju, a koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije u različitim medijima tzv. francusko – nemackog plana, koji vise nije francusko -nemački plan, već mnogo više od toga“, rekao je Vučić u Predsedništvu. Kaže da niko nije hteo da govori o kontekstu i okolnostima i onome sa čim se Srbija suočava. „Kada gledate neki papir uvek je lako da pronađete bezbroj zamerki, a u ovom papiru nije lako pronaći nešto čime bismo bili odušavljeni, već naprotiv. Međutim važno je , razgovori su bili jedni od najtežih u poslednjoj deceniji, jer sam u svim učestovao od kada je premijer bio Dačić, nikada to ovako nije izledalo. Pitanje je zašto i šta je to što danas pravi razliku. Upravo činjenica da su promenjene geopolitičke okolnsi, velika je nervoza, Evropa je u defakto u ratu, ma šta god oni govoili“, rekao je Vučić. Istakao je da zato nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u politčkom smislu. „I sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a ZB naravno i Srbija jesu njihovo dvorište, da tu bude sve onako kako oni žele. Postavlja se pitanje šta je još doprinelo da se izađe sa ovako oštrim pristupom i sa dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od Vašingtona, kompletan regionalno – evropski kontekst je takav da u prethodnih nekoliko meseci posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, napada Rusije na Ukrajine – da je to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju“, naveo je predsedik Srbije. Kaže da je to zato što smo na radaru svima, jer nismo uveli sankcije Rusiji, ali i zbog stalnih incidenata koje je Kurti izazivao želeći da isprovocira da uđemo u sukob i da bi Srbija bude kriva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale KiM. On je u obraćanju naciji rekao da su te zemlje glasale za taj plan jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja Kosova. „Došli su da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, nismo nikome ništa uradili, a oni su došli pokazali plan, a zatim 13. decembra na frankofonskom skupu, svi prihvatili plan i pet zemalja nepriznavača, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja i iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN“, rekao je on. Tako je taj plan, ne zvanično, ali de fakto postao novi pregovarački okvir, istakao je on. „Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju“, rekao je Vučić. On je naveo d mu je u razgovoru sa petorkom u drugoj rečenici e rečeno da moramo da prihvatitimo plan i ako ga ne prihvatitimo suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem a zatim i povlačenjem investicija i ekonomskim merama koje će naneti štetu Srbiji. „To je ponovljeno tri puta u razgovoru i svaki put sam snažno reagovao“, rekao je Vucić. On je dodao i da Priština traži sukob jer želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO, a kako bi izbegla formiranje ZSO. „Ljudi su hapšeni ni zbog čega, zbog sanitetske opreme, pucano je na decu zbog badnjaka, zapad je skočio jer je Rada Trajković sedela na klupici dva sata, a ne jer je Delević izrešetan ili napadnuta deca. Moramo da razumemo da su oni osudili Srbiju za barikade, a nisu hteli da čuju zašto su to uradili. Mi smo za to krivi, a ne šikaniranje i napadi na Srbe, oduzimanje prava Srbima. To je njihova vizura“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je tokom sastanka sa diplomatskom petorkom tri puta rečeno sa čim će se Srbija suočiti ako ne prihvati novi plan za Kosovo i Metohiju. Kako je naveo, tokom obraćanja javnosti, rekli su mu u drugoj rečenici da Srbija mora da prihvati taj plan. „A ako ga ne prihvatite jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen ceo novi pregovarački okvir za put ka Evropi, suočoićete se sa prekidom evropskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim merama u ekonomskim i političkom smislu koji će naneti veliku štetu Srbiji“, dodao je predsednik. Ističe da mu je to ponovljeno još tri puta tokom sastanka, kao i to da je on svaki put snažno reagovao na to. Prema njegovim rečima, to je ono što njega brine iako se neće desiti za mesec, dva dana, ali hoće za tri, šest meseci ili godinu dana. Predsednik je kazao da se prošlih dana moglo čuti kako je on izdajnik, kao da je on pisao plan. „Oduvek sam smatrao da je zamrznuti konflikt najgore moguće rešenje jer ćemo imati ubijanje i ranjavanje Srba gotovo na dnenom nivou. Smatrao sam da je važno da tražimo kompromisno rešenje i smatram da treba da ga tražimo i u budućnosti. Svi oni dobrovoljni davaoci tuđe krvi, koji nam govore samo da prođe vreme, pa da još ne znam koliko Srba bude ranjeno, a da oni lepo žive ovde, a da Srbija ne može nigde napred, neka razmisle šta su dobro doneli Srbiji“, poručio je Vučić. Upitao ih je zašto nisu dobrovoljno davali svoju krv 2004. kada je bio pogrom ili 2008. kada je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost. Ističe da i dalje smatra da je važno da se radi na kompromisnom rešenju i dodaje da ne veruje da je to moguće sa Aljbinom Kurtijem. „Ali, nismo mi ti koji njih biramo, niti možemo da utičemo tako da moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rešenja jer nam je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da sada sledi velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština i istovremeno ocenio da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju kosovskog problema. Vučić je u obraćanju građanima rekao da će pokušavati da kažu da od 22 principa 21 nije u skladu sa Ustavom Kosova i da neće to da urade, ali očekuje da to u narednim mesecima konačno bude završeno, napominjući da je video odlučnost Amerikanaca. On je istakao da je za Srbiju važno da bude formirana Zajednica srpskih opština, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija. “Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija. Potpisao je sa mnom Isa Mustafa predsednik prištinske vlade. U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsednika, administraciju”, naveo je predsednik. Prema njegovim rečima, ciljevi ZSO su jačanje lokalne demokratije, puni nadzor u oblasti obrazovanja, u oblasti primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, omogućavanje razvojnih aktivnosti. “Imate jasnu odredbu koja govori o pravu, ne neke druge države, već Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO“, podvukao je Vučić. On je naveo da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju problema, dodajući da je to primetio u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja. “Šta god da sam izgovorio zasnovano je na činjenicama, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi ni da me sluša, ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i sve što se nađe na putu biće počišćeno”, rekao je Vučić. On je istakao da Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mestu, da obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena. Vučić je podsetio da je Priština dobila bezvizni režim sa Evropom, prijem njihovih papira za EU, ulazak u Savet Evrope, da li za šest meseci ili godinu dana, svejedno. Kaže da Srbija u međuvremenu mora da razgovara sa evropskim posrednicima, Albancima, da pronalazi kompromisna rešenja u različitim oblastima, od energetike do diplomata, tablica… “Ne možemo da sprečimo ulazak u SE, ni u NATO, iako sam rekao da ako od nas očekuju apluze, neće dobiti, ali mi to ne možemo da sprečimo. Ono što možemo da razgovaramo kako da podižemo stepen poverenja između nas i Albanaca, da izgradimo poziciju za budući dugotrajni mir, da li ćemo uspeti, to je druga stvar”, rekao je Vučić.

Francusko-nemački plan više nije francusko-nemački plan nego mnogo više od toga.

Na sednici Vlade dogovorili smo taktičke poteze, ko će šta da preuzme na sebe, a u svakom slučaju sačuvaćemo građane Srbije – ako je izbor da na jednoj strani imamo sankcije, a nema gorih sankcija od povlačenja investicija, ili ćemo sa druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće boriti se. Više se ne govori o međusobnom priznanju, što znači da smo ipak nešto postigli, ne govori se da moramo da glasamo za, možemo da glasamo i protiv, ali da moramo da prihvatimo njihovo članstvo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je tokom sastanka sa diplomatskom petorkom tri puta rečeno sa čim će se Srbija suočiti ako ne prihvati novi plan za Kosovo i Metohiju. Kako je naveo, tokom obraćanja javnosti, rekli su mu u drugoj rečenici da Srbija mora da prihvati taj plan. „A ako ga ne prihvatite jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen ceo novi pregovarački okvir za put ka Evropi, suočoićete se sa prekidom evropskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim merama u ekonomskim i političkom smislu koji će naneti veliku štetu Srbiji“, dodao je predsednik. Ističe da mu je to ponovljeno još tri puta tokom sastanka, kao i to da je on svaki put snažno reagovao na to. Prema njegovim rečima, to je ono što njega brine iako se neće desiti za mesec, dva dana, ali hoće za tri, šest meseci ili godinu dana. Predsednik je kazao da se prošlih dana moglo čuti kako je on izdajnik, kao da je on pisao plan. „Oduvek sam smatrao da je zamrznuti konflikt najgore moguće rešenje jer ćemo imati ubijanje i ranjavanje Srba gotovo na dnenom nivou. Smatrao sam da je važno da tražimo kompromisno rešenje i smatram da treba da ga tražimo i u budućnosti. Svi oni dobrovoljni davaoci tuđe krvi, koji nam govore samo da prođe vreme, pa da još ne znam koliko Srba bude ranjeno, a da oni lepo žive ovde, a da Srbija ne može nigde napred, neka razmisle šta su dobro doneli Srbiji“, poručio je Vučić. Upitao ih je zašto nisu dobrovoljno davali svoju krv 2004. kada je bio pogrom ili 2008. kada je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost. Ističe da i dalje smatra da je važno da se radi na kompromisnom rešenju i dodaje da ne veruje da je to moguće sa Aljbinom Kurtijem. „Ali, nismo mi ti koji njih biramo, niti možemo da utičemo tako da moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rešenja jer nam je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbija rekao je  da će u narednim danima pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa kako bi ih upoznao sa svim detaljima evropskog plana. „Ono što je važno to je da ću već narednih dana pozvati da obavestim, jer ne mogu da otvoreno govorim, javno, o svim detaljima, sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da čuju. I obavestiću ih o tome kako je to sve teklo. Šta se iza svega krije, šta su namere, pravićemo pravu institucionalnu transparentnost, tražiti značajniju ulogu parlamenta i Vlade“, rekao je Vučić tokom obraćanja. Naglasio je da „narod ne mora da brine“, jer ništa nije potpisano. „Niti smo šta potpisali niti negde ima naš paraf. Mi smo samo suočeni sa činjenicama, ali mi sami moramo da budemo fer i da razumemo da je važno i da pokušavamo da nalazimo kompromisna rešenje“, rekao je predsednik Srbije. Vučić je ocenio da se neće „ni danas ni sutra, ni za mesec, ni za tri neće dogoditi bilo šta“. „A kada budemo suočeni sa tim konačnim zahtevima onda će se o tome izjašnjavati Narodna skupština, možda i narod, možda i svi drugi. Kad kažem svi drugi mislim i na sve druge institucije političkog sistema Srbije i celokupno srpsko društvo“, rekao je Vučić. Ističe da je on uvek obaveštavao i slušao mišljenje i SPC i svih ostalih verskih zajednica na teritoriji Republike Srbije. „U svakom slučaju, pred nama je težak period i biće nam potrebno više truda i mnogo više rada i energije, kako bi sve to prevazišli na najbolji mogući način“, ocenio je Vučić. Vučić naglašava da je veoma važno da Srbija pokaže svima da je opredeljena za mir. „Da pokažemo da se zalažemo za mir u regionu, da pokažemo da su sve optužbe o tome kako ćemo nekog da napadamo bile lažne i besmislene i da mi pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo“, zaključio je Vučić. Rekao je i da trenutna situacija utiče na sve, a da će u narednim danima morati da se bavi i drugim pitanjima kao što je spuštanje inflacije iako su pokazatelji Srbije bolji od drugih zemalja. „Da prođete bolje od jedne Rumunije na tržištu obveznica je neverovatan uspeh. Naši podaci su bolji. Naš javni dug će biti ispod mastrikta 60 odsto. U evrozoni je 94 odsto javni dug“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je  da se u evropskom planu za ressavanje kosvskog pitanja ne spominju Ujedinjene nacije, osim što se kaže da ih nećemo sprečavati pri ulasku u međunarodne organizacije. „Mi ne možemo da sprečimo ulazak Kosova u Savet Evrope, jer nemamo većinu, borili se koliko god ili ne, a borićemo se“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje N1 da li je to što Srbija ne može da spreči članstvo Kosova u UN, Savetu Evrope, NATO, ono što ga najviše zabrinjava i što je posebno teško prihvatljivo za Srbiju. Vučić je dodao da ni u NATO ne možemo da sprečimo ulazak, jer nismo članica NATO i Srbiju ne pita niko ništa. „To je meni rečeno, a što se tiče UN to je druga priča i veoma ću brinuti o tome i kada kažem veoma brinuti o tome, to znači poštovati Ustav Srbije“, kazao je predsednik. Vučić je upitao šta je politika i cilj onih koji jedan dan kažu za njega da je veleizdajnik, iako nijedan od tih planova nije njegov, niti je učestvovao u njihovom sastavljanju. „Razumeo sam da ste za Evropu, da ste otvoreni, da želite modernizaciju Srbije, a izgleda da niste ili je dovoljno da je neko protiv svoje države, protiv Srbije, što će da zakamuflira tako što će da kaže da je protiv Vučića. Nije ovde ništa Vučić uradio, ni dobro, ni loše, osim što sam imao užasne razgovore“, kazao je predsednik. Dodao je da je morao da se bori dok je neko skijao po Sloveniji, pa je morao da sluša kako mu „skijaš iz Slovenije“ soli pamet kako treba da se bori za Kosovo. „Pitam šta je politika, šta je cilj, da li vi koji ste veliki junaci, dobrovoljni davaoci krvi, što ne odoste jednu noć u Kačanik da prenoćite, izađite iz stana koji vam je država dala na Dedinju, otiđite do Kačanika i pokažite narodu koliko ga volite“, naveo je predsednik. Vučić poručuje političkim protivnicima da ne može da izda Kosovo po 5.000-ti put i navodi da jednom može nešto da se izda, a da on nije mogao da izda nešto što su oni dali na tacni 2008., a on uspeo da ga vrati u žižu javnosti – evropske i svetske. „Hajde sada ponovo se vratite na skijanje, država vam omogućila, nemojte da pametujete, ima ko će da brine za državu“, poručio je predsednik političkim protivnicima.
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju građanima da se sada mnogi u Srbiji prave naivni i čude kako to da zapadne zemlje tretiraju Kosovo kao državu, pošto su izašli da takvim planom za KiM, i poručio da moramo da izađemo iz „sopstvenih balona neistina“ koje smo sami napravili. „Dobio sam bezbroj poruka, kažu mi ljudi, neki dobri, a neki se prave da ništa ne znaju, iako u Srbiji svi znaju sve, pa kažu oni SAD, Nemačka i Francuska, tretiraju Kosovo kao državu. Pa dobro jutro Kolumbo smo govorili kada smo bili u školi. Zar svi u Srbiji hoće da se prave tako naivni“, upitao je Vučić. Istakao je da treba da izađemo iz „sopstvenih balona neistina“ koje smo napravili i toga da smo jedini i sami sebi dovoljni u svetu, jer nismo. Vučić je poručio da moramo da razumemo kakva je naša i njihova pozicija i da razumemo i kada se ne slažemo sa nečim kolika je njihova, a kolika je naša snaga. On je rekao da je i Slobodan Milošević do poslednjeg trenutka mislio da nijedan bomba nikada neće pasti, jer su ga svi uveravali da se to neće desiti. „Neki stručnjaci koji nas danas kritikuju, po čijem nalogu je doveo (Vlijema) Vokera i saglasio se sa dolaskom Vokera za šefa OEBS-a. To je radio Nebojša Vujović i ostali, što danas sve znaju“, naveo je Vučić. Dodo je da je Miloševiću trebalo nekoliko dana da se osvesti da bombe padaju po Srbiji. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su na sednici vlade kojoj je prisustvovao dogovoreni taktički potezi – ko će šta da preuzme na sebe i kako će to da izgleda i poručio da će svakako biti zaštitićeni građani i država Srbija. „Verujem da je to jedini mogući put, jer ako je izbor taj da sa jedne strane imamo izolaciju, sankcije ovakve ili onakve, ali nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta direktno izrečeno u lice, ili ćemo sa druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači i Kosovo u UN“, rekao je Vučić. Kaže da je on za onaj put kompromisa koliko je moguće. „Ali, dobio sam nekoliko čestitki od američkih predsednika o međusobnom priznanju, ali se ipak danas više ne govori o međusobonom priznanju. Ipak smo nešto pomerili stvari. Čak se ovde i ne govori o našem odobravanju ulaska Kosova u UN, jer možemo da glasamo i protiv, ali bismo de fakto prihvatili njihovo članstvo odnosno pomogli drugima da mogu to da izglasaju. Naše je da pokušamo da kompromisom dođemo do normalizacije odnosa u kojima će Srbi na KiM moći da žive normalno i ne brinu za svoju decu, da mogu da idu u školu i da ih niko ne hapsi i ne maltretira“, naveo je Vučić. Poručio je da će čuvati država Srbiju i njenu celinu, jedinstvo i sve drugo. „Biće veoma teško, zato sam veoma uplašen i imaćemo teške dane već u drugoj polovini ove godine. Video sam ogromnu odlučnost kod mojih sagovornika. Verujem da će to biti veoma teško, da to teško breme i vreme izbegnemo. Ali, naše je da se borimo i pokušamo, a tada ja znam šta ću da odlučim, ali ne u ime Srbije, pošto bi to bilo protivno Ustavu, jer će u ime Srbije odlučivati drugi nadležni državni organi i eventualno građani. A mi ćemo do tada da se borimo da menjamo pristup svemu, a u šta veoma sumnjam“, kazao je Vučić. Dodao je da je izabran za predsednika najviše zahvaljujući glasovima žena, više od 60 odsto, majki, sestara, supruga… „I obećao sam im da ćemo ccuvati mir i stabilnost, obećao sam celoj Srbiji poštovanje Ustava Srbije i na Ustavu sam se zakleo i to ću da činim i ubuduće“, poručio je Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je “nama potreban mir i odgovoran pristup“, kao i da je “pred nama težak period“. Vučić je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter napisao da će biti potrebno “više truda, rada i energije, pre svega jedinstva“. Predsednik je istakao da narod ne mora da brine, “jer ništa nismo potpisali, niti gde ima naš paraf“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana