Vučić:Pre 24 godine umrlo međunarodno pravo, ali srpski duh nisu slomili tanjug

Objavljeno: 24.03.2023. 19:43 Izmenjeno: 27.03.2023. 12:07

Ko vam je to pravo dao?“, upitao je Vučić.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  na obeležanju 24. godišnjice NATO agresije na SRJ u Somboru da je pre 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo i poručio da su tada sile pokušale da slome srpski duh, ali ga, kako je rekao, nisu slomili i nikada ga neće slomiti. „Dvadeset četiri godine od kada je počela agresija na SRJ večeras nas u Somboru ima posle 24 godine ubedljivo najviše, to govori nešto loše i nešto dobro. I upravo zbog toga sam odlučio da veceras ne čitam lepo sročene i pripremljene govore. Prvi put kada vam se obraćam na ovaj važan dan, želim da govorim iz srca i ono što mislim i da ne dozvolim da me emocije u potpunosti savladaju i time nanesem neku štetu našem narodu i našoj zemlji“, rekao je Vučić. On je istakao da je pre 24 godine konačno umrlo savremeno međunarodno pravo i to, kako je rekao, zvuči kao nevažna birokratska rečenica, ali to je mnogo više od toga. „Od tada više ništa što se u svetu događa ne može da bude gore od onoga što su učinili jednoj maloj zemlji koja je bila kriva samo, jer je želela da budemo svoj na svome, slobodna, slobodarska i kao takva nije se dopadala onima koji su 89. i 90. stvorili novi poredak u kome se samo oni pitaju za sve, a neposlušni da budu kažnjeni“, rekao je Vučić. Vučić je rekao da su oni uspeli da razore Sovjetski Savez, nastavili sa Jugoslavijom, a onda je, kaže, došla na red „neposlušna Srbija koja nije htela da prihvati diktate“. „Danas sam gledao naslovne strane iz tog vremena iz najvećih svetskih časopisa. Govorili su da je to sukob varvarstva i civilizacije, do nemuštih objašnjenja u kojima su govorili – mi se to borimo protiv onih koji izazivaju humantiranu katastrofu, pa su onda rekli – mi idemo da pobedimo, te Srbe te varvare zato što time sprečamo genocid“, rekao je Vučić. On je istakao da smo se mi uglavnom trudili da sakrijemo njihovu argumentaciju. „A da vidimo šta je istinito. Kad govorite o gencidu mora da postoji namera da se uništi narod, verska grupa. Izmislili su sve. Kako možete da sprečavate pokušaje gencocida? Ili ga je bilo ili nije. Nigde nikada niko nije rekao da ga je bilo osim albanskih poslušnika koji misle na tome da grade karijeru“, naveo je Vučić. Navodeći da je argument bio da su sprečavali humanitarnu katastrofu, Vučić je kazao da su oni naoružavali pobunjeničke grupe u slobodnoj zemlji koja nijednim pedljem nije kročila na teritoriju druge zemlje. „Kada ste videli da za to ne možete da dobijete odborenje SB UN onda ste rekli a zbog čega je nama potreban SB UN, a sta će nam pravo, a sta će nam pravda? Mi ćemo to sami, mi smo jedini, sami na svetu, skupiće se nas 19 velikih, 19 najjacih, najmoćnijih i napašćemo tu jednu malu slobodnu i slobodarsku Srbiju“, rekao je Vučić. Kako je rekao, kidali su nam delove teritorije, ubili su 79 dece, 2.500 ljudi, ne samo civila već i policajaca i vojnika. „Ko ste vi da nam ubijate vojnike i policajce koji su na svojoj teritoriji i svojoj zemlji? Ko vam je to pravo dao?“, upitao je Vučić.

Predsdnik Srbije Aleklsandar Vučić poručio je  na centralnoj manifestiji obelezzavanja Dana sechanja u Somboru da ponosni srpski narod i ponosni duh nikada nisu slomili i nikada neće. „Danas kada nas pritiskate, kada tražite da damo opravdanje za sve ono što ste neopravdano učinili ovoj zemlji da se saglasimo da niste mnogo pogrešili kada ste zločine počinili, kažete gledajte u budućnost. Gledamo u budućnost, čuvamo mir i nećemo više sukobe ni sa Albancima ni sa bilo kim, ni sa vama“, istakao je Vučić. On je rekao i da se oni koji ne poštuju Povelju UN, na tu povelju pozivaju samo kada je jedna mala zemlja u pitanju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na centralnoj manifestaiji dana sećanja u Somboru da je pre 24 godine godine počela agresija na SRJ i da je pre 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo. „To zvuči kao nevažna birokratka rečenica, ali je mnogo više od toga. Od tada više ništa u svetu ne može da bude gore od onoga što su učinili jednoj maloj zemlji koja je bila kriva jer je želela da bude svoj na svome, slobodna, slobodarska i nije se dopadala onima koji su 89 i 90 sruišili stari i stvorili novi poredak“, rekao je Vučić na skupu na Trgu Svetog Đorđa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana