Vučić:Poletno-sletna pista najveće ulaganje u aerodrom Nikola Tesla od izgradnje tanjug

Objavljeno: 07.06.2023. 11:59 Izmenjeno: 07.06.2023. 12:42

Očekuje se da kompletna rekonstrukcija nove piste bude završena u prvoj polovini 2024. godine, nakon čega će novoizgrađena pista ostati u upotrebi kao paralelna rulna staza i kao alternativna pista u slučaju potrebe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je puštanje nove piste jedno od najvećih ulaganja u aerodrom Nikola Tesla od njegove izgradnje. „Jedna od pet najboljih stvari koje smo uradili je koncesioni ugovor. Sada se ponosimo našim aerodromom“, rekao je Vučić prilikom obilaska nove poletno-sletne pista na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ koja se danas otvara. Vučića je sa tehničkim specifikacijama piste upoznao generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo. „Drugi smo po stopi porasta broja turista u Evropi. A to su jako važne stvari za naš budžet i našu zemlju“, naveo je Vučić. Vučić je rekao da će nakon remonta postojeće piste kapacitet aerodroma sa šest miliona putnika biti povećan na 14 miliona putnika. On je istakao i da je aviokompanija Er Srbija mudro poslovala i da je trenutno na njihovom računu 200 miliona evra i da je to veliki uspeh i najbolji rezultat do sada. Istakao je da su letovi Er Srbije do SAD veoma popularni i da iako let Beograd-Čukago u prve dve godine neće donositi profit, na duže staze će se isplatiti. Nova pista je jedna od najvećih investicija na beogradskom aerodromu i zameniće postojeću, koja će uskoro biti rekonstruisana. Kada se završi njena rekonstrukcija, umetnuta poletno-sletna staza postaće paralelna rulna staza i služiće kao pista po potrebi, u slučaju da glavna ne može da se koristi. Očekuje se da kompletna rekonstrukcija nove piste bude završena u prvoj polovini 2024. godine, nakon čega će novoizgrađena pista ostati u upotrebi kao paralelna rulna staza i kao alternativna pista u slučaju potrebe. Otvaranju piste prisustvuju i generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je , na otvaranju nove poletno-sletne piste na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, da se beogradski terminali razvijaju i da se napreduje na najbrži i najmoderniji način, kao i da je aerodrom postao jedan od najlepših ne samo na jugoistoku Evrope, već u celoj Evropi. „Imaćemo sada i drugu pistu, a za manje od godinu i po dana koristićemo dve piste. Avioni mogu da sleću i uz gotovo najnižu vidljivost, dakle to je dodatna oprema koju su Francuzi ugradiil. Kada se gotovo ništa ne vidi i tada će avioni moći da sleću na beogradski aerodrom“, naglasio je Vučić i zahvalio francuskom koncesionaru „Vinci Airports“. Rekao je da je to veoma važno, jer je svaki prvi utisak koji neko ima sa stranom zemljom je upravo aerodrom. „I tu će moći da vide jedan od najlepših cvetova u poređenju sa svim drugim aerodromima na našem kontinentu“, dodao je Vučić.

Aerodrom „Nikola Tesla“ ide ka tome da postane regionalno čvorište, koje na prirodan i jednostavan način povezuje ekonomske centre Balkana i jugoistočne Evrope, izjavio je ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, povodom puštanja u rad poletno-sletne staze na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“. Košar je podsetio da su mladi srpski oficiri 1908. godine vežbali da lete na francuskom avionu „Farman 4“. „Tokom Prvog svetskog rata, 1915. godine, general (Žozef) Žofr je definisao osnove francusko-srpske saradnje šaljući u Srbiju eksperte i avione i organizujući obuku u francuskoj za srpske pilote i aviomehaničare“, rekao je Košar. Prema rečima Košara, model javnoprivatnog partnerstva se pokazao kao garant efikasnosti i brzine. „Ovo je pogotovu tačno u sektorima koji su esencijalni za ekonomski razvoj zemalja u evropskom putu poput transporta i infrastrukture, tretmana otpada, upravljanja vodomom i energijom, naveo je Košar. On je dodao da proširenje aerodroma „Nikola Tesla“ prenosi prisustvo francuske ekonomije u drugu dimenziju, koja je, kako on kaže, poravnana sa namerama francuskog predsednika Emanuela Makrona i francuskih vlastima da iskuju dugotrajno partnerstvo sa Srbijom. „Francuska je zadovoljna i zahvalna da bude asocirana sa ovim postignućem, koje je već uspeh“, istakao je Košar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana