Vučić:Srbija i Italija imaju odlične političke i ekonomske odnose tanjug

Objavljeno: 03.12.2023. 15:41 Izmenjeno: 06.12.2023. 11:25

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, da su razgovarali o svim važnim pitanjima i konstatovali da Srbija i Italija kao izrazito prijateljske zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose i istakao da bi Italija, kada Stelantis krene u proizvodnju električne pande u Kragujevcu, mogla da bude ponovo prvi i […]

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, da su razgovarali o svim važnim pitanjima i konstatovali da Srbija i Italija kao izrazito prijateljske zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose i istakao da bi Italija, kada Stelantis krene u proizvodnju električne pande u Kragujevcu, mogla da bude ponovo prvi i najznačajniji partner Srbije. „Sa Meloni sam razgovarao i o svim regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije i zahvalan sam predsednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške Italije evropskom putu Srbiji i posebno sam zahvalan Đorđi što je uvek želela da čuje naše mišljenje i imala uvek dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu“, rekao je Vučić u Palati Srbija. Zahvalio je Meloni što je posetila Srbiju uprkos gustom rasporedu i istakao da smo ponosni, privilegovani i počastvovani njenom posetom, koja će doprineti daljem unapređenju odnosa dve zemlje. Vučić je rekao da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosi godišnje 4,6 milijardi evra i da veruje da može da bude mnogo veća, a posebno kada Stelantis krene sa proizvodnjom novog modela – električne pande u Kragujevcu.

Konstatovali smo da Srbija i Italija imaju dobre poltičke i ekonomske odnose. Nivo naše robne razmene e oko 4,6 milijarde evra, ali može da bude i veći. Takođe, sa gospođom Meloni sam razgovarao o evropskom putu Srbije. Zahvalan sam zbog suštinske i istinske podrške Republike Italije, i posebno sam zahvalan Đorđi zato što je uvek imala vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nema jednostran pristup za razliku od drugih u regionu – istakao je Vučić.

Mnogo toga smo zajedno uradili. Naša trgovinska razmena ima zaista velik uspeh. Puno preduzeća, kompanija, može da bude još investicija, još novih radnih mesta. Mislim da je Beograd prvi grad na svetu gde su svoje kancelarije otvorile kompanije Italije. To govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje naš preduzetnički svet gleda na Srbiju. Tu je bitan i posao koji predsednik Vučić i Vlada ovde obavljaju. Tu su veliki rezultati koji su postignuti, izuzetni – naglasio je Vučić.

On je dodao da uskoro očekujemo predsednika Lombardije Atilija Fontanu u Srbiji.

– Meloni je jedan od velikih svetskih lidera koja to dokazuje svojom otvorenošću i raskošnim političkim talentom. Verujem da ćemo mnogo toga da uradimo sa našim italijanskim partnerima. Kompanija Salantis Generator bi mogla osim proizvidnje Pande da bude generator u autoindustriju. Posebno sam izrazio sahvalnost na svim spoljnopolitičkim naporima u pravcu rešavanja kriza na Zapasnom Balkanu, ukazao na to da Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema. Nadam se da ćemo imati još veću ulogu Italije u rešavanju problema – kazao je Vučić.

– Još jednom da se zahvalim gospođi Meloni na poseti beogradu, neka se ona i delegacija osećaju kao kod svoje kuće. Još jednom vam hvala – rekao je Vučić i najavio dalji nastavak razgovora sa italijanskom premijerkom.

Vučić kaže da će se postarati da Srbija bude dobar domaćin italijanskoj delegaciji, naglasivši da se u Srbiji može reći bilo šta, i da ćemo mi odgovoriti, ali na fin način.

Izjava Đorđe Meloni

– On je bio izvanredan domaćin, sve što smo doživeli ovde bilo je izuzetno lepo i zahvalna sam mu na tome. Ovo je moja prva poseta Srbiji. Naši odnosi mogu da budu još bolji i da se još više razvijaju. Sa predsednikom Vučićem sam imala priliku već da se vidim ali smatram da je trebalo da dođe do ovakve posete.

 Mnogo toga smo zajedno uradili. Naša trgovinska razmena ima zaista velik uspeh. Puno preduzeća, kompanija, može da bude još investicija, još novih radnih mesta. Mislim da je Beograd prvi grad na svetu gde su svoje kancelarije otvorile kompanije Italije. To govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje naš preduzetnički svet gleda na Srbiju. Tu je bitan i posao koji predsednik Vučić i Vlada ovde obavljaju. Tu su veliki rezultati koji su postignuti, izuzetni.

Zaista sam veoma zadovoljna što postoji mogućnost, što imamo lidere koji razumeju i shvataju koliko je bitno da se naši odnosi poboljšaju zbog privrede. Naši odnosi pokazuju strateški značaj koji Srbija ima za Italiju i zato ćemo da budemo u prvim redovima među zemljama koje se zalažu za proširenje i ponovno ujedinjenje Evrope. Evropa nije neki klub za koji neko treba da odluči ko će da bude tu, a ko ne. Jako je bitno da dođe do ponovnog ujedinjenja cele Evrope, kada gledamo scenario u celom svetu.

– Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu – rekla je Meloni.

Italija će biti uz Srbiju na evropskom putu, istakla je Meloni.

– Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup dijalogu sa Kosovom. Italija jako podržava taj proces i mi radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane preuzele na sebe – rekla je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana