Vučić:Imali smo mnogo važnih sastanaka,šta god da radimo Expo nam je u glavi

Objavljeno: 17.02.2024. 09:34 Izmenjeno: 18.02.2024. 11:53

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na marginama Minhenske bezbednosne konferencije imao mnogo važnih sastanaka, poput sastanka sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Kameronom, specijalnim izaslanikom Stjuartom Pičom i evropskim komesarom Johanesom Hanom, kao i predstavnicima Evropske centralne banke (EBRD). On je novinarima rekao da je imao slučajan, ali ne kratak razgovor sa predsednicom […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na marginama Minhenske bezbednosne konferencije imao mnogo važnih sastanaka, poput sastanka sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Kameronom, specijalnim izaslanikom Stjuartom Pičom i evropskim komesarom Johanesom Hanom, kao i predstavnicima Evropske centralne banke (EBRD). On je novinarima rekao da je imao slučajan, ali ne kratak razgovor sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, za koji je ocenio da je bio „duži nego što je očekivao“. „Prisustvovao sami govoru (potpredsednice SAD) Kamale Haris. Ali naravno da je glavna vest bila smrt Alekseja Navaljnog. Po podne sam imao uglavnom ekonomske teme i razgovarao sa investitorima i predstavnicima nemačke vlade zaduženim za ekonomska pitanja“, rekao je on. Kako je istakao, šta god da radi u glavi mu je Ekspo i 2027 i neki ne lako dostižni ciljevi za koje je rekao da će ih Srbija dostići, poput BDP-a i prosečnih plata i penzija, za šta je potrebno mnogo investicija. „Verujem da ćemo to nastaviti. Sutra imam dva sastanka sa Amerikancima – sa senatorima i uveče večeru sa svim Amerikancima koji su ovde“, rekao je Vučić. Predsednik je dodao da je Dan državnosti u četvrtak obeležen na dostojanstven i prelep način.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Minhenu imao otvoren i korektan razgovor sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom o četiri važne teme, a da je Kosovo i Metohija bila jedna od najvažnijih. „To mi je bila jedna od najvažnijih tema, imali smo četiri teme danas sa Britancima, važna tema i dobar razgovor, otvoren, ne lak, ali dobar i korektan“, rekao je Vučić novinarima u Minhenu gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Vučić je dodao da je sa Kameronom pored situacije u regionu razgovarao i o bilateralnim i ekonomskim odnosima. „Pričali smo o UK Fajnansu sa kojim smo dobro radili i oko Moravskog koridora. Razgovarali smo i o ulaganju u obnovljive izvore energije“, rekao je Vučić podsećajući da je svojevremeno pokrenuo inicijativu i za male modularne nuklearke, kada su vođeni razgvori sa Rols Rojsem. On je rekao da se sada pokreću sve te teme, jer će Srbija trošiti dva do tri puta više struje za nekoliko godina. Vučić je dodao da je katarski ministar za energetiku Sad bin Šerida El Kabi pre nekoliko dana rekao da za pet godina neće biti gasa kao što ga ima danas iz različitih razloga. „Gas će biti veliko, mnogo moćnije, jače i snažnije oružje nego što je danas. Čuli ste da su rekli da naftu ne treba izbacivati zato što vam se nafta ne sviđa, jer je prljav izvor energije, jer se plastika pravi od nafte, a nema nijednog električnog automobila bez plastike“, naveo je Vučić. On je dodao da i Srbija u skladu s tim mora da vodi računa gde će da proizvede tri puta više struje. „Mi jedva ovo sad uspevamo i to zahvaljujući gasnim elektranama koje smo u poslednjem trenutku uveli i dovoljno gasa obezbedili“, naglasio je Vučić. On je istakao da struje u Srbiji ima dovoljno, da je jeftinija nego što je bila i da je i dalje među najjeftinijim u Evropi, ali da je sa povećanim razvojem neće biti dovoljno i da zato moraju da se obezbede dodatni izvori energije. „Postoji još mnogo stvari oko kojih razgovaramo – oko minerala, istraživanja nafte u budućnosti i mnogih drugih stvari na teritoriji Srbije“, rekao je Vučić napominjući da su ovakvi skupovi prilika da se razgovora sa velikim brojem ljudi i da se brže radi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 22°C

Grmljavina sa kišom

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana