Vučić:Grenel istinski prijatelj Srbije, doprineo miru i stabilnosti u regionu tanjug

Objavljeno: 25.10.2023. 13:37 Izmenjeno: 29.10.2023. 09:13

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je bivši izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, kome je uručio Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge, istinski prijatelj Srbije koji je doprineo miru i stabilnosti u regionu. „Danas imam čast da u ime građana Srbije iskažem zahvalnost čoveku koji je za […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je bivši izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, kome je uručio Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge, istinski prijatelj Srbije koji je doprineo miru i stabilnosti u regionu. „Danas imam čast da u ime građana Srbije iskažem zahvalnost čoveku koji je za kratko vreme neumernim radom izvršio značajna uticaj na odnose između Srbije i SAD i sustinski obogatio veze između naših naroda“, istakao je Vučić u Predsedništvu Srbije. Kazao je da uloga Grenela u dijalogu Beograda i Prištine ne samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti već i igrala ključnu ulogu u jačanju veza između SAD i Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je  Orden srpske zastave prvog stepena bivšem izaslaniku Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Vučić je na Sretenje, 15. februara, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovao zaslužne pojedincima i institucije, među njima je bio i Grenel, ali nije bio u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji uručivanja odlikovanja. Grenel je tada na Tviteru naveo da mu je odlikovanjem odata najveća počast. „Hvala srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i narodu Srbije za ovo veliko priznanje. Danas mi je odata najveća počast Orden srpske zastave prvog stepena“, naveo je tada Grenel.

Bivši izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je prilikom uručenja Ordena srpske zastave prvog reda da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da primeni prethodno potpisane i dogovorene sporazume između dve strane. „Sada pritisak mora biti na gospodinu Kurtija da sprovede ono što je gospodin (Hašim) Tači obećao. On to ne radi i verujem da međunarodna zajednica ima odgovornost da izvrši pritisak na njega da apsolutno preuzme te obaveze“, rekao je Grenel u Predsedništvu Srbije gde mu je predsednik Aleksandar Vučić uručio Orden srpske zastave prvog stepan. Grenel je ocenio da je mnogo više postignuto u dijalogu između Beograda i Prištine pre nego što je Kurti postao glavni pregovarač, iako je proces uvek bio težak. On je istakao i da je bivši predsednik SAD Donald Tramp došao na ideju da u dijalogu između Beograda i Prištine akcenat bude na ekonomiji, a ne na politici. „Njegova vizija je bila da u ovom regionu ekonomiju, radna mesta, stavimo na prvo mesto pre političkih pregovora i političkih reči“, podsetio je Grenel. Grenel je zahvalio Vučiću, Vladi Srbije kao i celom srpskom narodu na odlikovanju i rekao da mu je to velika čast. On je podsetio da je pre tri godine dobio sličnu nagradu i od kosovskih vlasti i da je verovatno jedina osoba koja je ikada dobila takvu vrstu priznanja od obe strane. Grenel je dobio Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana