Vučić:Budućnost Jagodine i pomoravskog kraja – dobra Studio B, Tanjug

Objavljeno: 10.06.2021. 10:22 Izmenjeno: 11.06.2021. 11:05

Jagodina i ceo Pomoravski okrug imaće dobru budućnost, poručio predsednik Vučić na otvaranju fabrike nemačke kompanije Fišer automotiv sistem

foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da danas ne može da sakrije osmeh i zadovoljstvo, kao i u sličnim prilikama kada se otvaraju nove fabrike, jer sve što radi za građane, kaže ima smisao upravo u takvim fabrikama.

Kaže da je još lepša vest što je isti investitor najavio da bi u Jagodini trebalo da otvori još jednu fabriku.

„Fišer je rekao da će u narednom periodu gledati da novu fabriku, fabriku tiplova smesti ne samo u Srbiju, već upravo u Jagodinu. To je velika vest za Jagodinu, Pomoravski okrug i celu Srbiju“, rekao je Vučić.

Poručio je da će država dati podršku toj investiciji i dati za 10 odsto bolje uslove od svih drugih zemalja.

„Daćamo 10 odsto bolju ponudu od drugih, bolje uslove i u subvencijama i u infrastrukturnim radovima, tako da trošite vreme i idete u druge zemlje da pregovarate“, poručio je Vučić predstavnicima nemačke kompanije.

Kazao je da je će se tako zaposliti još ljudi iz svih okolnih mesta oko Jagodine, iz Pomoravskog i Šumadijskog okruga.

Vučić je istakao da je kao predsednik vlade doveo prvu nemačku firmu u Srbiju Dr Oetker i da se tada nadao da to neće biti i poslednji nemački investitor kojeg je doveo u našu zemlju.

U početku su nemačke kompanije zapošljavale u Srbiji oko 17.000 ljudi, a sada 70.000, istakao je predsednik Vučić dodajući da je od tada došlo mnogo nemačkih kompanija, kao i da sve više nemačkih investitora dolazi u zemlju, jer mogu da računaju na dobre radnike koji će napraviti vrhunski proizvod.

Daćemo sve od sebe da ekonomski napredujemo, poručio je Vučić i izrazio očekivanje da ćemo uspeti da iskoristimo visoke proizvodne cene u mnogim zapadnim evropskim zemljama i da ćemo privući investitore iz Nemačke zbog stabilnosti koju imamo i dobre radne snage.

Tako se podstiču investicije, izvoz i potrošnja, što znači veći rast i uspeh Srbije, rekao je Vučić.

Predsednik kaže da MMF očekuje rast BDP-a Srbije od šest odsto, a da on očekuje da će taj rast biti veći od sedam odsto, uprkos visokoj bazi od prethodne godine.

Poručio je da u Srbiju treba da se vrate i zanatlije, tesari, bravari… i da moramo da imamo više dece, jer bez dece nećemo imati ni budućnosti.

Vučić je naglasio da je budućnost u porodičnim firmama i izrazio očekivanje da će Srbija imati više takvih preduzeća, kao što je nemački Fišer.

„Zato treba da se naučimo nemačkoj disciplini, japanskoj štedljivosti i uz srpsku kreativnost da budemo najbolji u Evropi“, poručio je Vučić.

Poželeo je nemačkom investitoru veliki profit, a radnicima dobre plate i sigurnu budućnost.

Investicija Fišera vredna je oko 40 miliona evra, a u proizvodnoj hali površine 8.000 kvadratnih metara radiće 350 zaposlenih. Fišer je proizvodnju u Jagodini počeo krajem prošle godine u iznajmljenoj hali preduzeća Visokogradnja inženjering gde je zapošljavao 100 radnika.
Ta kompanija svoje fabrike ima još u Nemačkoj, SAD-u, Kini i Češkoj gde zapošljava oko 5.200 radnika. Fišer izvozi u 120 zemalja, a njegov proizvodni program namenjen je proizvodhačoma automobila Mercedes, BMW i Folksvagen grupa. Prošle godine je grupacija Fišer ostvarila promet od 872 miliona evra. To je červrta strana fabrika u industrijskoj zoni u Jagodini, prethodno su svoje proizvodne pogone tu izgradile tri kompanije iz Italije.

Fabrike potrebne i u Ćupriji, Despotovcu, Svilajncu

U razgovoru sa građanima Vučić je upitao da li nedostaje još fabrika u Jagodini, na šta je dobio odgovor da bi trebalo još malo fabrika.

„Sem u Jagodini, fabrika treba i u Ćupriji. Moramo da rešimo fabriku stakla u Paraćinu, pa onda i Despotovac i Svilajnac“, rekao je on.

Konstatovao da će biti teško većeg ulagača dovesti u Rekovac pošto je to mesto malo, ali i nedostaje radna snaga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana