Vučićeva poruka Srbima:Da damo sve od sebe da sačuvamo mir tanjug

Objavljeno: 21.11.2022. 21:35 Izmenjeno: 22.11.2022. 15:21

Vučić je ukazao da su Srbi svakog dana bili kriminalizovani, posebno oni sa severa samo zato što su uz svoj narod.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbima sa severa KiM, sa kojima će se sastati tokom večeri i noći, poručiti da šta god da rade, kada organizuju proteste, oni ne smeju biti nasilni, već demonstracija snage volje, a ne oružja.

Vučić je, upitan šta bi poručio Srbima kako da se postave sutra kada budu dobijali kazne za srpske registarske tablice, preneo da se predstavnici Srba sa severa KiM već okupljaju i da ih je pozvao da krenu ka Beogradu.

Oni će, preneo je, biti oko 21 sat u Beogradu, gde će raditi i razmišljati šta da rade.

„Moja ključna poruka za njih je šta god da rade, kada orginzuju proteste, ne smeju da budu nasilni, već demonstracija snage volje, a ne oružja. Sve što radi Priština je protivzakonito. Ni na šta što rade i sada sa dovlačenjem svojih snaga nemaju pravo, i oni to znaju. Upozorio ih je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, i drugi, ali ne inetresuje ih, kao da je neko “rekao morate da izazovete sukob“, konstatovao je Vučić.

Kazao je da čak i onaj koji je snažniji i pametniji skloni se jer je važno da razmišljaš o ljudima i na jednoj i na drugoj strani.

„Sve što smo mogli uradili smo. Nadam se da moje reči i način na koji govorim neko neće da tumači kao slabost i zeleno svetlo za iživljavanje nad Srbima. To bi značilo da su pogrešno razumeli moje reči i ponašanje“, dodao je Vučić.

Kazao je da će njegova glavna poruka biti „da damo sve od sebe da sačuvamo mir, da mi Srbi ne budemo krivi, da ne izazivamo ništa i nikoga“.

„Ne zaboravite koliko meseci sam slušao preko pojedinih medija kako jedva čekamo da napadnemo nekog u regionu, slušao sam besmislene priče o tome da smo mi krivi jer zbog tablica izlazimo iz institucija“, podsetio je on.

Vučić je naglasio da Srbi izlaze iz institucija jer je neko po hiljaditi put, i to iz Berlina, saopštio da neće da ispuni što je potpisao – ZSO, da hoće da naplaćuje za tablice, i zato što smenjuje regionalnog komandanta policije, a nema nikakvog prava da to čini, jer to imaju samo četiri gradonačlenika.

„Nakupilo se mnogo toga“, podvukao je on.

Vučić je ukazao da su Srbi svakog dana bili kriminalizovani, posebno oni sa severa samo zato što su uz svoj narod.

To je, konstatuje, neka vrsta hibridnog rata, dodajući da nije slučajno što se Srbi kriminalizuju.

Mnogo je, prema njegovim rečima, faktora domaćih i inostranih učestvovalo u tome.

Zapadne sile da pomognu da zajedno sačuvamo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je zapadne sile da pokušaju da iskoriste uticaj i da pomognu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i drugima u Prištini da svi zajedno sačuvaju mir.

Vučić je u obraćanju javnosti, nakon današnjih sastanaka u Briselu, kazao da je zahvalan predstavnicima EU na tome što su imali mnogo strpljenja danas i što su razgovarali sa njima sedam, osam sati.

„To nije jednostavno kada slušate ljude koji o najvećeem broju tema misle potpuno različito, a neretko ne postoji želja za kompromisom, makar kod jedne strane, onda to nije lako. Njima nemam sta da zamerim“, kazao je Vučić.

Predsednik je preneo da čak kada su Albanci današnji dogovor o tablicama i želeli da uvežu u sporazum o normalizaciji koji treba da bude brzo postignut, beogradska delegacija je rekla da nema problema, ali da je neophodno da se implementira ono što je do sada potpisano, ono što već ima pravnu snagu i što su potvrdila dva parlamenta.

„To je nešto što je čini mi se najnormalnije na čitavom svetu, što se podrazumeva. Ne postoji niko ko će vam reći nešto drugačije, ni u EU. A onda vam on kaže da je to potpisala bivša vlast i vi možete da čupate malo kose što imate i ne znate šta ćete sa sobom. Zamislite da ja kažem to je potpisao Borko Stefanović, pa ne bismo imali ništa, idemo da srušimo Jarinje i Brnjak, nema smisla sve to“, kazao je.

Kako kaže, uz svu njegovu zabrinutost radiće se sve što se može i nastaviće se razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Dodaje da se nada da će predstavnici međunarodne zajednice moći da naprave nekih pomaka uz napomenu da je Beograd uvek spreman za kompromisna rešenja i nastavak razgovora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana