Vučić:Ako se izglasa Rezolucija o Srebrenici, tražićemo nestalno mesto u SB UN tanjug

Objavljeno: 14.04.2024. 13:07 Izmenjeno: 25.04.2024. 11:01

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se, ako se u Ujedinjenim nacijama (UN) izglasa rezolucija o Srebrenici, a Srbija će se do poslednjeg trenutka truditi da se to ne dogodi, naša zemlja kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN. „Dve NATO zemlje iz istočne Evrope su se kandidovale za nestalnu članicu Saveta bezbednosti […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se, ako se u Ujedinjenim nacijama (UN) izglasa rezolucija o Srebrenici, a Srbija će se do poslednjeg trenutka truditi da se to ne dogodi, naša zemlja kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN. „Dve NATO zemlje iz istočne Evrope su se kandidovale za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN. Ako se rezolucija usvoji mi ćemo istog dana da se kandidujemo za nestalnu članicu 2025. godine“, rekao je on novinarima na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“. Dodao je da će Srbija ubedljivo pobediti obe NATO zemlje koje su se do sada kandidovale. „I sada ćemo da ih pobeđujemo u svemu, pošto nam je jasno da razgovora, kompromisa i dogovora po tom pitanju nema. U svim telima i organizacijama Ujedinjenih nacija ćemo na svakom mestu da ih pobeđujemo“, naglasio je on. Naveo je da će biti interesantno u Ujedinjenim nacijama govoriti o rezoluciji o Srebrenici, jer nam je sprečena sednica oko NATO agresije, uz argument da se time vraćamo u prošlost, a sada naturaju temu koja je četiri godine starija od te teme. „O njoj ne samo da će da imaju vremena da raspravljaju u nekom malom telu, već i u najvećem telu Ujedinjenih nacija, kao što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, tako da je o njihovom licemerju, bezobrazluku i bezobzirnosti besmisleno i govoriti“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u Njujorku 23. i 24. aprila imati mnogo sastanaka i brifinga za prijateljske zemlje i da će od danas neke zemlje nazivati „partnerskim“, a ne prijateljskim. Na pitanje kakva diplomatska aktivnost je planirana za Njujork i koje su zemlje za Srbiju najvažnije da možemo da računamo na njihov glas „protiv“ ili da budu uzdržane kada se bude glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, Vučić je naveo da će 23. i 24. aprila da ima mnogo sastanaka i brifinga. „Nemojte se ljutiti, ne mogu da nazivam prijateljskim zemljama one koji bi da nas uveravaju da su nam to. Od danas ih nazivam partnerima, partnerskim zemljama. To je jedan lep eufemizam koji ne znači ništa. Tako da, imaćemo partnere i prijatelje u svetu, i partnere i prijatelje u regionu“, rekao je Vučić. Na pitanje da prokomentariše situaciju na Bliskom istoku i da li će se nastaviti eskalacija, Vučić je rekao da očekuje trenutno smirivanje, ali ne i dugoročno. Govoreći o pismima koje je poslao evropskim liderima zbog pokušaja Prištine da postane član Saveta Evrope, naveo je da nije još uvek dobio odgovore, što je, kako je rekao i logično, jer su pisma tek poslata. „Što se tiče odgovora, nisam dobio odgovore tek smo poslali pismo, nije realno. Razgovarao sam i sa ambasadorima, poslao poruke u velike centre i u Peking, i u Moskvu, i na svaki drugi način svuda po svetu. Razgovaraću sa mnogo predsednika sa različitih kontinenata, što bih ja njima otkrivao, gde, šta i kako“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom hapšenja Srbina sa Kosova i Metohije Srećka Sofronijevića, koji je uhapšen zbog navodnog kršenja ustavnog poretka tzv. „Kosova“, da je Sofronijević srpski junak ranjen od strane „bandita“ u Prištini, čije hapšenje su, kako je istakao, sproveli isti ti „banditi“, uz direktnu podršku EU i SAD. „Svi ti dole što sede (na Kosovu i Metohiji) od EULEX-a do američkog ambasadora (u Prištini Džefrija) Hovenijera, služe samo da pokriju svaku Kurtijevu kriminalnu odluku. Ničemu drugom oni ne služe“, izjavio je Vučić u kasarni „Vasa Čarapić“, nakon svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“. Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li se hapšenjem Srećka Sofronijevića pojačavaju pritisci na Srbiju, poručujući da će svi koji gaze ustavni poredak Srbije, za to odgovarati. „Svi vi, koji na bilo koji način u tome učestvujete, kroz proteste, demonstracije, na bilo koji način, odgovaraćete za to. Svi Albanci koji u tome učestvuju odgovaraće za to. Pa ne mogu Srbi (Sofronijević) da budu hapšeni zbog toga što su se suprotstavili nekome. Još ih upucate, pa ih još terate u zatvor. A da odgovora nema – nećete taj film više da gledate. Lepo, sad više nećemo ni da ih pitamo ni za šta, pošto sam sit laži, naslušao sam se njihovih laža i garantija“, rekao je Vučić. Govoreći o lažima tog dela međunarodne zajednice, Vučić je istakao da su „brutalno“ lagali Srbiju, kao što je, kako kaže i danas lažu. „I nastaviće da nas lažu, objašnjavajući nam kako je to sve za naše dobro. Od sada ćemo mi da radimo ono što je za naše dobro, u skladu sa našim interesima, u skladu sa našim vizijama, a ne u skladu sa njihovim pogledom u budućnost“, poručio je Vućić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 17°C

Slaba kiša

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana