Vučić: Želimo dobre odnose sa NATO, ali imamo linije preko kojih ne idemo

Objavljeno: 28.04.2023. 12:54 Izmenjeno: 30.04.2023. 09:17

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da želi da ima najbliže i partnerske odnose sa NATO, ali da postoje linije preko kojih ne smemo da pređemo. On je, obraćajući se građanima Sokobanje, ponovio da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima nezavisnu i vojno neutralnu politiku, kao i da će to ostati dok je […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da želi da ima najbliže i partnerske odnose sa NATO, ali da postoje linije preko kojih ne smemo da pređemo. On je, obraćajući se građanima Sokobanje, ponovio da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima nezavisnu i vojno neutralnu politiku, kao i da će to ostati dok je on predsednik. „Dok sam ja predsednik nećemo ni u NATO niti i u jedan vojni blok. To je naš izbor. Svi oni koji mi svakodnevno sole pamet i koji tvrde da su pametniji nego ja i sve znaju, videli su se sa stranim državnicima i znaju šta je najbolje. Ja ne mogu da pređem preko želje naroda. Želim da imamo najbliže odnose sa onima koji su nas napali 1999. godine, ali moramo da imamo neke linije koje nećemo da pređemo. Srbija će sam da brani svoje ljude“, poručio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je  da Srbija nije u lakoj sitauciji i da je okupacioni gaulajter na severu KiM Aljbin Kurti doneo odluku da se otvori most na Ibru između južne i severne Kosovske Mitrovice samo sa jednim ciljem – da proteraju Srbe sa KiM. „Da znate i danas je okupacioni gaulajter na severu KiM Aljbin Kurti doneo odluku, posle samo nekoliko dana od onih sramnih lažnih izbora koje su održali, da otvore most koji je bio brana i čuvar interesa našeg naroda na severu KiM, ne bi li Albalnci iz južne Mitrovice preuzeli i severnu Mitrovicu. To je njihova dugogodišnja ideja i mnogo godina se naš narod tome suprostavljao“, rekao je Vučić obraćajući se građanima tokom posete Sokobanji. Istakao je da Kurti to pravda time kako navodno ne žele u Mitrovici geto već otvorene gradove, a što će lako da mu prođe zapadnih predstavnika, iako jedino želi da protera Srbe sa KiM. I po svaku cenu žele sukobe, dodao je Vučić. „Učićemo sve što je u našoj moći da sačuvmao mir i daćemo sve od sebe da čuvamo mir da nikada više nijedna majka ne razmišlja koga će da šalje u rat. Ali im takođe poručujemo i pre tog 2. maja i Brisela, a to će se nastaviti i posle toga – nemojte ni da sanjate da ćete uspeti u svojim nakanama da proterate ili uništite Srbe u bilo kojem delu KiM, u tom slučaju znaćemo šta ćemo“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne želi da postane članica NATO-a, ili nekog drugog vojnog bloka. On je istakao da Srbija, „preko njegovih leđa“, neće postati članica vojnog pakta u naredne četiri godine. „Nije problem. Smenite kompletno rukovodstvo SNS i izaberite neko novo rukovodstvo koje hoće u NATO i tad ni ja neću biti deo tog tima. Ja smatram da je ispravna politika Srbije da bude vojno neutralna. Za takvu politiku se zalažem kao predsednik Republike i to ću nastaviti da činim kao vrhovni komandant još ove četiri godine“, rekao je on. Na pitanje kako komentariše aspiracije tzv. Kosova da postane član NATO-a, Vučić je rekao da to neće biti lako, jer u Alijansi postoje četiri zemlje – nepriznavači. „Čak i ako jednu zemlju nagovore da postane priznavač, vrlo snažan otpor će postojati kod Španije, ali i kod nekih zemalja priznavača, poput naših prijatelja, braće i sestara iz Mađarske“, rekao je Vučić i istakao da to ni na koji način ne zavisi od Srbije. On je rekao da se Prištini žuri i da pokazuje preveliku nervozu. „Što vam se toliko žuri? Što ste toliko nervozni? Negde im se žuri. Izgleda da nisu baš sasvim sigurni kako će to da izgleda u Ukrajini, pa da požure što pre, a i naravno da se na Srbiju izvrši dodatni pritisak, ne bi li Srbija bila kriva za sve, ne bi li Kurti mogao da glumi Zelenskog“, naveo je Vučić. Predsednik Srbije je poručio da je na Beogradu da proba da stiša strasti i da razgovara sa Kforom. „Da probamo da zaustavimo nemire, ali čovek (Kurti) svakoga dana proizvodi događaje koji treba da izazovu haos. Meni ne može da padne na pamet šta je to što sutra može da uradi, ali verujte mi da on ima već tri nove ideje kako će da zagorča život Srbima i kako da ih otera. To im je jedina politika. Drugu politiku nemaju. Samo se pitam kada će to ovi sa Zapada da vide, ako uopšte budu hteli da vide“, rekao je Vučić. Komentarišući odluku Saveta Evrope da započne proceduru učlanjenja tzv. Kosova u tu organizaciju, istakao je da je to „jedna posebna sramota“, te da se nikada u istoriji tako nešto nije desilo. „Misle da mogu sve, ali dočekaćemo trenutak kada će se uspostaviti nešto drugačiji odnosi snaga, u smislu većeg poštovanja međunarodnog javnog prava, nego što je danas slučaj“, zaključio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana