Vučić: Zabrinut sam zbog KiM, Kurti provocira sukobe, preneo sam Lajčaku

Objavljeno: 12.05.2023. 11:37 Izmenjeno: 12.05.2023. 11:41

„Sve to što rade, to je toliko loše da nemam reči“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je  da je veoma zabrinut zbog situacije na KiM, posebno na severu pokrajine i istakao da je specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, tokom današnjeg sastanka, preneo da njegova zabrinutost proističe iz potrebe Aljbina Kurtija da izaziva incidente i provocira sukobe. „I da je neverovatna strast kojom (Kurti) želi da izbije nekakav rat, sukob u kojem bi on bio veliki albanski heroj“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. On je dodao da je ovo poslednje što je Kurti uradio sa eksproprijacijom zemljišta suprotno čak i sa propisima Prištine. „Sve to što rade, to je toliko loše da nemam reči“, naglasio je Vučić. On je dodao da je zabrinut i to što Priština misli da može nasilno da zauzima određene prostorije. Vučić je naglasio da je naročito zabrinut jer se u Kvinti prave nevešti i naivni jer im je, kako je naveo, ponekad tri odsto izašlih dovoljno za legitimne izbore, „a nekad im ni 50 odsto nije ni blizu legitimiteta kakav traže“. „Toliko o principima“, konstatovao je Vučić.

Sa Lajccakom sam razgovarao i veoma, veoma, veoma sam zabrinut sa situacijom posebno na severu KiM i to sam rekao iz strastvene potrebe Kurtija da proizvodi sukobe i strasti da izbije neki rat, sukob u kome bi on bio neki heroj… i sve to ssto rade je toliko losse da nemam recci, zabrinut za nasilno preuzimanje prostorija, ali i za to ssto se u KVINTI prave nevessti i naivni.

Ussli smo u zaccarani krug… Kurti ne zzeli da formira ZSO i za sutra je planirao upad u Zveccan, gde je njegov kandidat navodno pobedio… Lajccak je zabrinut, razgovarao je sa Srbima sa severa KiM i drugima … Svi su mu rekli isto i video je odluccnost Srba da se suprodstave Kurtijevom teroru, a da li che to da tumacci na drugacciji naccin, Lajccak je, ne kao ja, ali svakako zabrinut.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija na skupu Saveta Evrope u Rejkjaviku biti predstavljena na najnižem nivou, odnosno da on neće ići, kao i da će Srbija biti uzdržana prilikom glasanja o Rezoluciji o zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije. „Bićemo uzdržani i oni neće moći da kažu da je odluka prihvaćena jednoglasno. I obrušiće se na mene, ali to nema veze. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali nismo spremni da se odreknemo našeg teritorijalnog integriteta“, rekao je Vučić. On je podsetio da je Srbija podnela amandman na tu rezoluciju u kome je „između zareza“ tražila da se ubaci poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja članica SE, ali da je na insistiranje, pre svega Nemačke, to odbijeno. „Oni poštuju teritorijalni integritet samo kada to njima odgovara i poštuju Povelju UN“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 15°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana