Vučić: Za Srbiju je ključno da poveća stopu privrednog rasta tanjug

Objavljeno: 24.01.2023. 11:20 Izmenjeno: 24.01.2023. 15:48

Vučić je, u Palati Srbija, prisustvovao sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti mera za rast Bruto društvenog proizvoda, na poziv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

foto tanjug

 

Za Srbiju je ključno da poveća stopu privrednog rasta, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sednice Saveta za koordinaciju aktivnosti mera za rast bruto društvenog proizvoda. „Zato je za mene sastanak sa članovima vlade i direktorima javnih preduzeća bio prilika da ih sve zamolim da ulože više energije, rada, truda i entuzijazma kako bi Srbija nastavila ubrzano da napreduje. Moramo da očuvamo ili podignemo nivo zaposlenosti, da snažimo industriju i građevinarstvo, pravimo nove objekte u energetskoj infrastrukturi“, naveo je Vučić na instagramu. Potreban nam je težak i naporan rad – rad, rad i samo rad, poručio je predsednik Srbije. Vučić je, u Palati Srbija, prisustvovao sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti mera za rast Bruto društvenog proizvoda, na poziv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je na sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj su analizirana domaća i globalna kretanja, sa projekcijama privrednog rasta za tekuću godinu i mogućnostima za održanje finansijske stabilnosti zemlje, a sednici je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na sednici je rečeno da su u oblasti turizma, informacionih tehnologija i usluga ostvarile dobre rezultate, a da su mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija, u prethodnoj godini, bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima. Takođe, kako je rečeno, uslužni sektor je u prethodnoj godini imao ulogu dominantnog nosioca privrednog rasta. Kada je u pitanju poljoprivreda, podvučen je značaj ulaganja u dodatne mere zaštite od prirodnih nepogoda, pre svega radarske sisteme za protivgradnu odbranu, sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja. Poseban akcenat stavljen je na dodatne podsticaje stočarstvu, koje u poslednjim godinama beleži trend opadanja, a Ministarstvo će raditi i na revidiranju kriterijuma za učešće u IPARD programu kako bi veći broj registrovanih gazdinstava mogao da aplicira za ova evropska sredstva za poljoprivredu. Kako bi se očuvao održiv privredni rast, navedena je neophodnost daljeg ulaganja u kapitalne projekte u oblasti putne i železničke infrastrukture, ali i efikasne realizacije i izvršenja budžeta u oblasti zdravstva, energetike, zaštite životne sredine, sportske i komunalne infrastrukture. Jedna od mera koju će Savet za BDP pratiti tokom godine je i brzina izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola kako bi se oslobodio pun potencijal privatnih investicija u Srbiji. Zaključeno je da je dalje podsticanje dualnog obrazovanja izuzetno važno, s obzirom na potrebe našeg tržišta i činjenicu da obrazovani po ovom sistemu, lakše dolazi do posla i bolje plaćenih radnih mesta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana