Vučić i Milatović : Za nas je Crna Gora izuzetno važan partner tanjug

Objavljeno: 10.07.2023. 12:01 Izmenjeno: 16.07.2023. 10:10

Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmenu i proporcionalno broju stanovnika rekao bih da imamo najveću trgovinsku razmenu, za nas je Crna Gora izuzetno važan partner ne samo zbog ekonomije već i zbog tradicionalne bliskosti i povezanosti naših građana. Razgovarali smo o mnogim pitanjimja, u nekima smo saglasni, u nekima nismo, želim da verujem […]

Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmenu i proporcionalno broju stanovnika rekao bih da imamo najveću trgovinsku razmenu, za nas je Crna Gora izuzetno važan partner ne samo zbog ekonomije već i zbog tradicionalne bliskosti i povezanosti naših građana.

Razgovarali smo o mnogim pitanjimja, u nekima smo saglasni, u nekima nismo, želim da verujem da je moguće da postupno dođemo do boljih odnosa Srbije i Crne Gore.

Meni je veliko zadovoljstvo što imam priliku da ugostim Milatovića, današnji razgovori su potvrda da je tešnja saradnja od obostrane koristi. Srbija i Crna Gora imaju ogromnu trgovinsku razmenu i za nas je Crna Gora veoma važan partner. Trudimo se da naše odnose unapredimo. Razgovarali smo o mnogim pitanjima, a predsednik Crne Gore je zatražio od nas najpovoljniju poziciju na Ekspu, kaže predsednik Vučić. Ja sam obećao da će Crna Gora takvu poziciju dobiti.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je , posle sastanka sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, da se Srbija trudi da unapredi odnose sa Crnom Gorom i da budu neuporedivi bolji nego što su bili. „Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da u Beogradu ugostim predsednika Milatovića u njegovoj prvoj zvaničnoj poseti Beogradu kao predsednika CG“, istakao je Vučić u Palati Srbija. Istakao je da su jučerašnji i današnji sastanci potvrdili da su jačanje bilateralnih odnosa i što tešnja saradnja od ogromne uzajamne koristi. „Naši dobri odnosi su važni zbog građana naših zemalja i građani moraju da osete tu korist“, naveo je Vučić. Istakao je da postoji velika trgovinska razmena između dve zemlje i da Srbija sa CG, proporcionalno broju stanovnika, ima najveću razmenu u svetu. „Za nas je CG izuzetno važan partner ne samo zbog ekonomije i brojeva već i tradicionalne bliskosti i povezanosti naših građana, velikog broja Srba koji žive u CG i obrnuto. I za nas su to veoma važne stvari i zato se trudimo da naše odnose unapredimo da budu neuporedivo bolji nego što su bili“, naveo je Vučić. Istakao je da su razgovarali o mnogim pitanjima i konkretnim vidovima saradnje.

Poseta Srbiji dolazi kao prirodan nastavak u kontekstu naše regionalne politike. Prisustvo predsednika na inauguraciji, moja poseta Beogradu, predstavaljaju važne korake u našim odmosima. Srbija je u ekonomskom smislu, možda i najvažniji partner Crne Gore – rekao je Milatović i dodao je da je Crna Gora najviše izvozila u Srbiju.

Srbija je najveće turističko tržište za Crnu Goru.Srbija je bila najveći investitor u CG, sve ovo govori o važnosti ekonomskih odnosa. Paradoks je da sa Srbijom nemamo diplomatske odnose – kaže Milatović.

Složili smo se da je neophodno imenovanje ambasadora, dobio sam uveravanje da će Srbija u tom smeru napraviti korak vrlo brzo, a Crna Gora posle formiranja Vlade.

PREDSEDNIK Vučić je rekao je nakon sastanka sa predsednikom Crne Gore da su razgovarali o brojnim pitanjima, te je naglasio da je Milatović zatražio najbolju poziciju na EHPO 2027 Beograd, a da je on obećao da će biti obezbeđena. Razgovarali su, kaže, i o brojnim infrastrukturnim projektima, ukuljučujući LNG terminal u Baru.

Veliko mi je zadovoljstvo da ugostim Milatovića. Jačanje bilateralnih vez i tešnja saradnja od uzajamne koristi. Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmenu, imajući u vidu veličinu zemalja. Proporcionalno broju stanovnika rekao bih da imamo najveću u svetu. Crna Gora je važan partner ne samo zbog ekonomije, već i zbog tradicionalne bliskosti, povezanosti, velikog broja Srba koji živi u Crnoj Gori i obrnuto. Nama su to veoma važne stvari. Trudimo se da unapredimo naše odnose i da vidimo koji su to konkretni vidovi saradnje. Milatović je zatražio od nas najpovoljniju poziciju na EXPO 2027 u Beogradu, za predstavljanje Crne Gore pred celom Evropom i svetom. Obećao sam i razgovarao sam sa ministrom finansija Sinišom Malim, da će CG svakako imati takvu poziciju. Razgovarali smo o svim drugim važnim pitanjima. O izgradnji auto-puteva u Srbiji i Crnoj Gori, za daljim povezivanjem pruge, povezivanjem u energetskom smislu. Analizirali smo tehnička neslaganja i probleme sa kojima se suočavamo kako bi ih što pre rešili. Najavu, da oni žele da naprave terminal za tečni gas u Baru. Srbija je zainteresovana da kupuje deo gasa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je sa crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem razgovarao dugo i otvoreno o mnogim pitanjima na civilizovan način, da se u nečemu nisu saglasili u mnogo tome jesu. On je nakon sastanka rekao da su razgovarali i o geopolitičkim i regionalnim problemima. „Želim da verujem da je moguće da govorimo o nečemu što će značiti iako će biti teško i iako ćemo ići dva koraka napred, jedan unazad, da postupno dođemo do boljih odnosa. Znam da postoje u Crnoj Gori neki koji se trude da podignu strah od Srbije, da je Srbija ta koja nešto traži od Crne Gore. U čemu želite da učestvujete ok, u čemu nećete nemojte, nećemo da tražimo ako ne želite i zadovoljan sam što smo otvoreno razgovarali o mnogim pitanjima, na civilizovan način koji treba da gradi odnose dve zemlje“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare. On je istakao da je trgovinska razmena sa Crnom Gorom veća za 16,1 odsto nego prošle godine u istom periodu. „To je za zemlje takve veličine zaista veliki broj i očekujemo rekord od 1,6 milijardi do kraja godine. To su značajni pomaci koji donose život u odnosima i time se ponosimo“, rekao je Vučić. Istakao je i da su razgovarali i o infrastrukturnim pitanjima, izgradnji puteva, da može za 4,5 sata da se stigne do Crne Gore, pa čak i manje. „O izgradnji železničke pruge, za dalje povezivanje u energetskom smislu. Oni su najavili da žele termninal za tečni gas u Baru. Mi smo zainteresovani da to kupujemo i zato možemo odmah da pustimo čelične cevi za mernu stanicu da bismo pruzimali tu oko 12,7 kubnih metara na dnevnom nivou što bi pomoglo gasnom snabdevanju Srbije“, istakao je Vučić.

Crna Gora je prijatelj Srbiji i Srbija je prijatelj Crnoj Gori, poručio je u Beogradu crnogorski predsednik Jakov Milatović i istakao da njegovom posetom Srbija i Crna Gora okreću novi list u svojim odnosima. Milatović je na zajedničkoj konfereniciji za novinare, nakon razgovora sa Aleksandrom Vučićem, uputio javni poziv predsedniku Srbije da zvanično poseti Podgoricu i da, kako kaže, i na taj način pokažu da je okrenut novi list u odnosima dveju zemalja. „Pozdravljam svaku inicijativu koja za cilj ima unapređenje odnosa sa zemljama regiona…. Srbiju i Crnu Goru povezuju zajednička istorija, tradicija, živa ekonomska saradnja… Ovom posetom Srbija i Crna Gora okreću novi list, Crna Gora je prijatelj Srbiji i Srbija je prijatelj Crnoj Gori“, rekao je Milatović. Izrazivši zadovoljstvo prvom zvavničnom posetom Beogradu, Milatović je podsetio da je stupanjem na dužnost predsednika Crne Gore istakao spoljnopolitičke prioritete, a to su, kazao je evropske integracije, NATO i dobrosusedski odnosi. Zahvalio je predsedniku Vučiću na pozivu da poseti Srbiju i na prisustvu predsednika Srbije na ceremoniji polaganja zakletve u Podgorici, kao i nedavnom učešću ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na samitu u Crnoj Gori. Sve to, istakao je Milatović, kao i njegova poseta Srbiji „predstavljaju važne korake ka političkoj revitalizaciji odnosa naše dve zemlje“.

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić izjavoi je  da su neistiniti navodi da će Banka Poštanske štedionice kupiti Prvu banku iz Crne Gore. “Kada je reč o kupovini Prve banke, koja je u vlasništvu Đukanovića, od strane Poštanske štedionice, reč je o notornoj neistini. To je i sama Poštanska štedionica, mislim, demantovala. Na takve neistine smo u Srbinji navikli“, rekao je Vučić tokom zajedničke konferencije za medije sa crnogorskim kolegom Jakovom Milatovićem. Govoreći o mogućnosti uvođenja direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, Vučić je rekao da je to važno pitanje i jedna od prepreka u razvoju biznisa i ekonomskih odnosa dve zemlje. “Ne bih da govorim o tome ko je za to krivac, ali samo želim da znate da je sa naše strane to potpuno čisto. Ovde je u pitanju nešto drugo. Najveći broj korespodentskih banaka u Crnoj Gori je iz Švajcarske i Nemačke, pa oni žele da sa tim rade. Kod nas to funkcioniše 15 godina sa BiH, gde je valuta za plaćanje konvertabilna marka. Po principu međunarodnog kliringa, tu nema problema“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija uzeti u obzir šta je o slučaju izručenja Svetozara Marovića Crnoj Gori rekao predsednik te zemlje Jakov Milatović kao i da će Srbija kao ozbiljna i odgovorna država na ozbiljan način pružiti utemeljene odgovore. Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje novinara da li su on i crnogorski predsednik razgovarali o izručenju bivšeg predsednika SCG Marovića Crnoj Gori. “Kod mene se kao pitanje nameće nešto drugo. Zašto se u našim odnosima uvek traži razlog da se onaj drugi okrivi za nepoštovanje. Jeste li razmislili, boli li nas to što je Crna Gora priznala nezakonito otcepljenje dela teritorije Republike Srbije? Je li nas bolelo kada je naš ambasador u Podgorici proteran, a nije bilo valjanog razloga za to? Kao znak poštovanja prema gospodinu Milatoviću, za 10-12 dana odabraćemo ko će biti naš novi ambasador“, rekao je Vučić. On je ocenio da je potrebno gledati stvari i iz tuđe vizure, i da on tokom svog obraćanja nije govorio o “srpskom pitanju“. “Kako je moguće da 28 odsto stanovništva u Crnoj Gori čine Srbi, a da je u javnom sektoru zaposleno samo osam odsto? Mislite da je pitanje tolikog broja ljudi manje važno od jednog čoveka? Srbiji svi uvek kažu sve. Zato i želimo da razgovaramo. Samo molim da se nekada stavite u naše cipele, da vidite kako izgleda iz našeg ugla“, rekao je Vučić. Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je rekao da je on pokrenuo temu izručenja Marovića. “Smatram da svako ko je krivično kažnjen u Crnoj Gori tu kaznu treba i da odsluži. Od predsednika Vučića sam dobio uverenje da će se Srbija odgovorno odneti prema tome“, rekao je Milatović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je predsednik Crne Gore dočzajednička sednica Vlada dve države biti održana u naredna dva ili tri meseca. „Dočekali smo ga kao malo koga, trudimo se da budemo dobri domaćini. Ovde kod nas u Srbiji svakome je dozvoljeno da kaže šta želi, na način koji želi, nikada se ni na koga nismo ljutili. Za nas je jedino uvredljivo ako nam neko kaže da nismo dobri domaćini, sve ostalo je pitanje politike, diskusije, razgovora i dijaloga“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara na koji način i kako je dočekan predsednik Crne Gore. Vučić je upitao da li može da se seti neko kome je spremio i večeru i zvanični ručak. „Ja ih znam dvojicu, u šest i po, sedam godina koliko sam predsednik. Pri tome sam gotovo sve vreme zvanične posete sa predsednikom Crne Gore. Na aerodromu ga je sačekao ministar spoljih poslova (Ivica Dačić). Ko je mene sačekao u Podgorici? Ko me sačekao bilo gde da idem, možda su me dvojica predsednika dočekali u životu na aerodromu“, rekao je Vučić. Vučić je dodao da kada pokažete svoje gostoprimstvo na najbolji način opet nađe neko nešto da mu smeta. „To je kada tražite, ne zato što stvarno postoje neki razlozi, već kada tražite dovoljan razlog da se sa nekim svađate, da prebacujete i tražite nešto što je loše, poručio je Vučić i dodao da Milatoviću Srbija želi uspešan mandat. „Obojica znamo koliko ima problema u našim odnosima i obojica samo spremni sasvim sigurno da koliko- toliko radimo da ti problemi budu manji. Jedan problem manje da bude u našim odnosima je jedan uspeh više i mislim da je značajno postignuće za sve nas“, rekao je on i poručio da su Milatović i članovi Vlade uvek dobrodošli. „Uveren sam da ćemo u naredna dva, tri meseca imati zajedničku sednicu dve vlade“, poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je za njega važno da se situacija na severu KiM stavi pod kontrolu i da dođe do deeskalacije odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je to priortet u Srbiji, ali i Crnoj Gori koja je njen sused. On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare, na pitanje da li mu je nakon razgovora jasnija situacija na KiM. „Podržavamo iskreno dijalog Beograda i Prištine i želimo da se taj dijalog okonča na koristi i Beograda i na korist Prištine. Nisam srećan zbog tenzija i opet apelujem na deeskalaciju i pozdravljam napore Beograda za to i znam da je Vučić uradimo dosta da dodje do te deeskalacije. Za tango je potrebno dvoje. Pozicija EU i taj dijalog koji postoji u okviru platforme koju je predstavila EU je ono što Podgorica podržava u ovom trenutku“, poručio je crnogorski predsednik. Prema njegovim rečima, najvažnije je da se stavi fokus na teme koje nas zbližavaju, a ne udaljavaju i da je ključna stvar ozdravljenje odnosa. „Sigurno da je 95 odsto tema onih koje nas zbližavaju i da to treba da bude u našem fokusu. Postoje one gde nemamo iste stavove, naravno da je pitanje Kosova jedna od njih. Mislim da bi zvanična Crna Gora i Beograd trebalo da u narednom periodu prilazi temama koje nas udaljavju na jedan smisleniji način, stavljajući se u cipele jednih drugih i otvoreno razgovarajući. Znate da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova 2008. godine. Ja mislim da budemo negde ljud i politički dovoljno pismeni da razumemo poziiju Srbije kada je u pitanju njen pogled na ono što kaže da je deo njene teritorije“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 16°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana