Vučić: Vojska Srbije dobija još 200 teških vozila tokom 2023. i 2024. tanjug

Objavljeno: 20.02.2023. 11:05 Izmenjeno: 21.02.2023. 11:22

Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati su predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora.

foto novosti

 

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će država obezbediti dodatna ulaganja u razvoj odbrambene industrije i jačanje Vojske Srbije i najavio da će država 2023. i 2024. kupiti 200 teških vozila i oruđa domaće industrije za našu vojsku. Vučić je tokom obilaska Međunarodnog sajama naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju, u okviru radne posete UAE, rekao da će od ukupno 200 vozila za našu vojsku biti 109. Malih Miloša, 39 Lazara, 26 modernizovanih tenkova, 26 BRDM-va, 12 Gvozdika, 60 Alasa… „To će sve da košta oko 300 miliona evra, i to u našim fabrikama, što je kada bi kupovali ovde bilo 600 miliona evra. A onda ćemo dodatno da damo još 100 milina evra za našu industriju da bismo pomogli oporavak, inovacije i uvođenje modernih tehnologija i robota u vojsku“, rekao je Vučić. Kazao je da će dodatni novac biti uložen u preduzeća kao što su Krušik, Sloboda, Zastava tervo, Petoletku, fabrku u Lučanima i druga. „Videćemo šta ćemo sa FAP-om, da li i oni mogu da se uključe, zatim sa Teleoptikom“, naveo je Vučić. Kazao je da i dalje imamo malu proizvodnju PASARS-a. „Potrebne su nam veće serije. Svi su zaintereosvani i za Mali Miloš, i žele da bude još manji i za integraciju sa drugim oružjem na platformi Mali Miloš. Šeik Muhamed je tražio od nas da ide uz eskalatore, i to radimo sad te vrste promene. Jutros am razgovaramo sa bivšom ministarkom Anđelkom Atanasković, ona vodi Petoletku, koja radi za to hidrauliku i Malog Miloša – da uložimo dodatni novac, kao i u Zastava tervo“, rekao je Vučić novinarima tokom obilaska sajma. Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od 20. do 24. februara je domaćini 16. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ i sedmog izdanja Pomorske ratne izložbe „NAVDEX 2023“, koji se održava pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE. „IDEX 2023“ i „NAVDEX 2023“ su najveći događaji te vrste u svetu, u okviru kojih se prikazuju najnovije inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane, kao i najnovije tehnologije i oprema koji su razvili odbrambeni sektori širom sveta. Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati su predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora. Učestvuje 1.350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 82 start -up kompanije iz 25 zemalja. Događaju prisustvuje 350 visokih delegacija iz celog sveta, kao i mnogobrojni lideri, zvaničnici iz međunarodnih odbrambenih i bezbednosnih kompanija i stručnjaci iz celog sveta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je došao na sajam radi kupovine dronova i da će do kraja godine oni stići u Srbiju. On je novinarima nakon obilaska sajma naoružanja u Abu Dabiju rekao da je mimo budžeta dosta izdvojeno za vojsku, kao i da se radi na podsticanju domaće industrije i jačanju vojske. „Krenuo je konkurs za lake jedinice 63. i 72. i imaće između 1.800 i 2.000 vojnika, imaćemo jurišne bataljone, naoružanje i sve što je potrebno za prvo prihvatanje borbe. Imaćemo i tzv. teške jedinice ili združene taktičke grupe gde ćemo imati i haubice, pancire, kubove, igle. To je osnovno, ozbiljno ćemo poboljšati operativno funkcionalne sposobnosti vojske“, rekao je on. On je ponovio da je počela sveopšta trka u naoružavanju i da „jedna Poljska“ razmišlja da podigne budžet za vojsku na pet odsto. „Mi smo na dva odsto, a kako je krenulo podići ćemo na tri, ko ne bude imao ozbiljnu vojsku biće napadnut. Država će da podigne kapacitet“, rekao je Vučić.

Moramo da imamo snažnu vojsku inače nas neć biti, nestali bi kao zemlja za tri dana, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Abu Dabija tokom obilaska sajma naoružanja. On je pozvao mlade ljude da se prijave u specijalne jedinice, navodehi da će im osnovna plata biti 220 000 dinara, a da će im ukupna primanja premašiti 2000 evra. Vučić je objasnio da će specijalne jedinice biti organizovane u vidu piramide, a pored ostalog imati snažniji deo mehanizovanih jurišnih bataljona, kao i specijalne pešadijske jedinice, a specijalne jedinice biće naoruzane i tenkovima i pancirima. Vučić je pozvao mlade momke da se prijave na konkurs, i dodao da je veliki broj upita poslat već prvog dana. „Molim ljude da se što pre prijave i u Žandarmetiji će imati takve uslove. Moramo da imamo snažnu vojsku“, rekao je Vučić i istakao da sve zemlje ulažu ogromne količine novca u naouružanje. On kaže i da svi kupuju najbolje, tenkove za 12 do 13 miliona evra, a Srbija za milion i po do dva. Kaže i da Srbija ima veliki broj tenkova, ali nema vozače i nišandžije. „Zato moramo da imamo veće plate, a svako će primati preko 260 hilajda, značajno preko 2000 evra“, istakao je Vučić. „Moj poziv mladim momcima i devojkama da dođu u Vojsku Srbije i vide šta zelimo da napravimo“, rekao je on. Upozorio je da niko neće moći da opstane ko nema snažnu vojsku, a dodaje da su važni i zdravsto i ekonomski napredak. „Svi su razumeli da se odigrava nešto veliko i spremaju se za nešto veliko, narednih dana očekujemo velike najave i razvoj sukoba u negativnom smeru“, ocenio je Vučić i dodao „mi moramo da čuvamo svoju zemlju“.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Abu Dabiju da će pre kraja godine biti obezbeđeno ulaganje od dodatnih oko 700 miliona evra u vojsku i domaću odbrambenu industriju. „Imaćemo mimo budžeta izdvajanje od najmanje 500 miliona eva, a pošto ćemo pre kraja godine da pazarimo dronove, to će da bude 700 miliona evra“, rekao je Vučić tokom obilaska Međunarodnog sajama naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju, u okviru radne posete UAE. I nijednog trenutka nam neće biti veći javni dug od 56 odsto BDP-a, dodao je Vučić. „Kako da nam postoji zemlja (ako ne ulažemo u vojsku), sami smo, jedini koji ne pripadamo nijednom bloku. Kako drugačije da opstanemo“, zapitao je predsednik Vučić. Napomenuo je da je velika potražnja za naoružanjem u svetu. „Velika je potražnja, jer će sve da nestane. Svi hoće da nam kupe granate, mine, rakete, bojeve glave… sve što ima eksplozivno punjenje. Svi hoće da nam to kupe za narednih 20 godina, pošto svi planiraju da ratuju u narednih 20 godine. Svi se spremaju za nešto, jedino treba mi da budemo budale da to ne vidimo. Tako da ćemo se i mi naoružati i ne brinite za finansijsku situaciju u zemlji – brnemo o tome“, poručio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, na Međunarodnom sajau naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju, da Srbija pregovara sa Francuzima o kupovini višenamenskih borbenih aviona Rafal, kao i da bi to bilo najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta, koje bi iznelo i do tri milijarde evra. Odgovarajući na pitanje novinara o mogućoj kupovini aviona Rafal, Vučić je rekao: „Mi pregovaramo sa Dasu avijejšn, razgovarali smo i kada sam bio u Parizu“, rekao je Vučić i potvrdio da bi ta nabavka, ako se dogovori, bila najskuplja investicija. „Biće najskuplje, to će ići svakako na preko tri milijarde evra, a imate i uračunatu inflaciju“, rekao je Vučić. Kazao je da se svi naoružavaju i da je, na primer, Hrvatska napravila moćnu vojsku, jer je nabavila Bredlije, Patrije sa spajk raketama i dogovorila 12 polovnih Rafala… Na pitanje novinara da li bismo mogli da rate da platimo avione Rafal, rekao aje da nije problem da to ide na rate, ali da bi onda naš račun bio i tri puta veći, kao i da je plan da kupujemo najnovije i najmodernije mašine. „Ali bi to onda bila velika snaga, moglo bi da se dejstvuje preventivno i bili bismo mnogo jači“, rekao je Vučić. Kazao je da velika nade polaže i u našeg „Obada, kao i da PR-DC radi sa Krušikom, ako bi mogli 12 mina da stave u dron. „Nora je, takođe, velika stvar i već sada može tri hica u minutu da ispali. Ima 12 haubičkih metaka, a napravićemo do kraja godine da ima 30. To bi bio strašan napredak Nore, koja onda postaje fantastično oruđe. Zatim, radimo i na ‘Aleksandru’, po kralju Aleksandru, novo oruđe sa 155-262 mm kao što je Nora, koje će imati još brže ispaljivanje – šest u minutu, to će biti velike novine i velika stvari. Radimo i na modularnoj raketnoj artiljeriji“, naveo je Vučić. Najavio je da će 200 teških vozila i oruđa domaće proizvodnje biti kupljeno za vojsku do septembra 2024. godine. „Videli ste i Tamnavu… to će biti velike stvari. Sve to kupujemo do septembra 2024, za samo godinu i po danas biće u našoj vojsci. Imaćemo i integrisano upravljanje“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska Sajma naoružanja Idex u Abu Dabiju prošao i pored hrvatskog štanda i tom prilikom ocenio da Hrvati imaju odličnu vojsku, a da je posao Srbije da ima malo bolju. „Hrvati imaju odličnu vojsku i odličnu vojnu industriju i ja to poštujem… A mi malo bolju. Imali su jednu od najboljih fabrika u bivsoj Jugosalviji, Đakovo je nekada bila najbolja fabrika. Imaju izvrsnu vojsku i mnogo ulažu, a naše je da ne budemo slabiji“, rekao je Vučić koji je istovremeno pozdravio predstavnike na hrvatskom štandu. On je dodao da ako Srbija bude modernizovala svoju namensku industriju, koja proizvodi granate, mine, municiju, biće neprevaziđena u celoj jugoistočnoj Evropi, jer je potražnja velika. „Pred nama su ulaganja u fabrike u Čačku, Užicu, Valjevu, Kragujevcu, Trsteniku, Bariču, Priboju, Zemunu…“, naveo je Vučić i primetio da je Srbija imala jaku industriju, ali da se nije modernizovala na vreme, i da sada mora da se vrati i uhvati korak. On je ocenio i da je mnogo važno to što se radi sa dronovima i Pegazom, što rade privatnici, ali i da oni moraju da uzmu mine iz Krušika. „Srbija to razvija bolje nego svi u regionu, ali još moramo da usavrsavršavmo da bismo mogli da ubacimo naoružanje vojske, što radi Jugoimport“, napomenuo je predsednik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana