Vučić: Važno je da Vlada bude srpska, ima raznih kompromisa tanjug

Objavljeno: 01.05.2024. 11:11 Izmenjeno: 02.05.2024. 14:44

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiju od susednih zemalja razlikuje to što joj Zapad ne diktira šta treba da uradi i poručio da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja i da će takva i ostati. „Vlade u regionu gde god se pojave, da bi naglasili razliku između sebe i Srbije, kažu ‘Mi smo […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiju od susednih zemalja razlikuje to što joj Zapad ne diktira šta treba da uradi i poručio da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja i da će takva i ostati. „Vlade u regionu gde god se pojave, da bi naglasili razliku između sebe i Srbije, kažu ‘Mi smo sve ispunili, sve što ste nam poslali faksom i mailom, mi smo sve ponovili i 100 odsto smo saglasni s vama’. I oni sad valjda misle da je mene sramota. A ja se pitam, šta će vam vlada uopšte. Vi to lepo dobijete iz Brisela, faks ili mail, samo prihvatite, prihvatili smo mail, primili smo faks i sve je u redu, što birate vlade uopšte“, poručio je Vučić tokom obilaska radova na izgradnji kompleksa EXPO 2027 i Nacionalnog stadiona u Surčinu. „Srbija je slobodna i nezavisna zemlja i ostaće tako“, rekao je Vučić. On je, zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom konstatovao da nije u redu što nisu dozvolili srpskoj članici Predsedništva BiH Željki Cvijanović da dođe u Generalnu skupštinu UN, pošto joj nisu dali vizu, a pozvali su Visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita i ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžiju. „Pustili su Lagumdžiju da govori kao ambasador bez stava Bosne i Hercegovine. Dakle, nikakvog usaglašavanja na nivou BiH nije bilo, a praksa UN je da ne može zemlja bez stava da govori“, rekao je Dodik. On je rekao da će tražiti smenu Lagumdžije, ali da to nije realno. „To zavisi od Predsedništva koje ima, naravno, tri člana, dva člana, bošnjačka, muslimanska, Komšić i Bećirović, ali pokrenuću inicijativu svakako. To se do sada nije ni dešavalo, da je traženo neko odimenovanje. Praksa u Bosni je takva da, kada se sastane Predsedništvo od tri člana, onda svaki od njih, hrvatski, bošnjački ili srpski, predlažu ambasadore kako pripada po rasporedu“, objasnio je Dodik. Dodao je da je tog puta Bošnjacima pripalo da imaju ambasadora u UN. „Kada neko predloži, onda se to ne spori, a ako počnete da sporite, onda nikad ništa ne bi imenovali. Ali, to je očigledna praksa koja će morati da se menja“, poručio je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je važno da vlada bude srpska i da sprovodi srpske interese, ali i da u novom sastavu vlade ima brojnih interesa. On je prilikom obilaska početka radova na izgradnji Expo2027 kompleksa i nacionalnog stadiona rekao da kod formiranja vlade mora da bude kompromisa, kao i da ima nekih koji nisu ušli u vladu, poput Darije Kisić, Mihaila Jovanovića i Jelene Tanasković, ali koji će obavljati važne poslove. Na pitanje da li misli da će Vlada biti formirana do kraja dana, on je rekao da to ne zna i da nema razlike da li će biti formirana danas ili sutra. „Kakva je razlika. To je tehničko pitranje, pretpostavljam da će biti neka vika“, rekao je Vučić. On je dodao da 28 dana nije rekao ništa o političkim prtotivnicima i da mu, kako je rekao, ne pada na pamet da gubi vreme. Rekao je da će se do 13. odnosno 17. maja baviti spoljnom i unutrašnjom politikom, a posle toga da će se, kako je naglasio, baviti samo razvojem Srbije. Komentarišući saopštenje Stejt departmenta o sastavu vlade, Vučić je rekao da to za nas nije lepa vest, ali da se nada dobrim odnosima sa američkim partnerima. „Nisam sretan, ali kada neko uvede sankcije, šta treba – da pognemo glavu i kažemo ne sme da bude ništa. Milorada Dodika je birao narod, poštujem volju naroda. Čuo sam primedbe i evrofanatika, ali su bili pristojni da ne govore javno. Važno je da vlada bude srpska i da sprovodi srpske interese“, rekao je Vučić. Govoreći o politici on je rekao da nije toliko upućen šta se dešava na unutrašnje političkom planu, jer je skoncentrisan na spoljnu politiku. „Baviću se time kada budem mogao. Otići ću na jedan skup desetog (maja), posle 20. (maja) i ne mogu time da se bavim. Što se tiče Srbije odnos snaga je toliko veliki i velika je razlika u istorijskom smislu. Od 2012. nije bila takva razlika u istoriji Srbije“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana