Vučić: Uskoro ispitivanje porekla imovine, biću među prvima Tanjug

Objavljeno: 09.02.2021. 12:52 Izmenjeno: 10.02.2021. 09:13

Vučić najavio formiranje Komisije za ispitivanje porekla imovine i zatražio da on bude među prvih 10 funkcionera kojima će biti ispitana imovina

„Hoću da pokažem građanima koliko poštovanja imam prema njima i da budem među prvih 10 i da vide se moja imovina nije uvećala u poslednjih devet godina ni na koji način, niti imovina mojih najbližih ili daljih srodnika“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istakao je da nema račune ni u jednoj stranoj banci i da ga bogatstvo ne interesuje.

„Od hobija volim da popijem dobro vino, ali sve više sam orijentisan na domaća, koja su najbolja u regionu. Mnogo ih volim i to je ono u čemu pronalazim zadovoljstvo, ne interesuju me skupa kola i avioni“, naglasio je predsednik.

Vučić kaže da i dalje vozi, kada pobegne od obezbeđenja, škodu iz 2006. godine koja je registrovana na njegovog brata, kao i da najčešće vozi ministra finansija Sinišu Malog.

Stali kriminalu na rep, istražićemo i funkcionere

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne isključuje mogućnost da su pojedini visoki funkcioneri, kao i pripadnici službi i policije pomagali kriminalnoj grupi Velimira Belivuka u izvršenju krivičnih dela, što je, naglašava, bez presedana.

Odgovarajući na pitanje novinara ko je dozvolio da se takva grupa razvije da vrši otimice i ubistva, Vučić je odgovorio da na opretivnom nivou nema sumnje da je ta kriminalna grupa radila bez pomoći iz državnih struktura.

Vučić je istakao i da je interesantno da je u borbi između dve mafijaške grupe jedna od njih imala dostpunost informacija o kretanju druge grupe, te da su zahvaljujući tim informacijama sa lakoćom izvršavali krivična dela.

Predsednik je naveo da su na ovim prostorima stvorene dve velike kriminalne grupe, dodajući da nijedna nije iz Srbije, već da su obe „uvezene“ iz Crne Gore.

„Beograd je bio strahovito važan i kao logistički centar, ali i kao veliko tržište za drogu. Tobože navijačke grupe su korišćene da bi se u okviru samog stadiona, ako postanete tzv. „vojnik“ onda možete za prijatelje da prodajete drogu i za 50 evra“, rekao je Vučić.

U toj razlici su, dodaje, ti „vojnici“ videli svoju zaradu i šansu, a služi su, kaže, velikim vođama.

Navodi da su Belivuk i ostali imali svog vođu na teritoriji Crne Gore.

„Mislim da je pokušano njegovo ubistvo, a onda su stvarnog ili navodnog organizatora ubistva tog kriminalca isekli na komade ovde, jer je beogradska podružnica tog crnogorskog klana izvršavala te zadatke“, naveo je Vučić.

Istakao je da je reč o „uvezenoj“ mafiji i kriminalcima, koja je stvorila ovde, kako kaže, strhovito snazno podružnicu, koja je zahvaljujući veličini narko tržišta upela da „stvori vojsku bez vrhovnog komandanta i njegovog zamenika koji su bili u drugoj zemlji“.

Vučić je ističe da je reč o „strahovito moćnoj armadi“ kojoj država sada „staje na rep“ i što će završiti kada budu istraženi svi iz državnog aparata koji su im u tome na različite načine pomagali.

Predsednik je ponovo pohvalio koordiniranu akciju MUP-a i BIA u hapšenju Belivukove kriminalne grupe i istakao da nikada te službe nisu bolje sarađivale.

Takođe, pohvalio je i hrabrost i odlučnost Tužioca za organizovani kriminal koji, ističe, zna da hapšenje te grupe nije jednostavno.

Vučić: Imam 75 kumova, šta rade privatno – njihova stvar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na pitanje da prokomentariše objavu Krika da je njegov kum Nikola Petrović kupio aviokompaniju Stanka Subotica, da on ima 75 kumova i da ne zna šta sve oni rade privatno, kao i da je među njima i Zoran Bašanović koji ga sada ruši zajedno sa Draganom Ðilasom.

„Nemam pojima šta radi i kupuje (Nikola Petrović), privatnim poslovima se bavi, uvek je bio bogat, imam i drugog kuma Bašanovića koji je zajedno sa Draganom Ðilasom kupio televiziju. Ali, kakave ja veze imam sa tim“, zapitao je Vučić.

To nije moj i Bašanovićev ili moj i Petrovićev novčanik, istakao je predsednik.

Istakao je da seon lično ne bavi nikakvim privatnim biznisom, kao i da se nikada nije vozio Petrovićevim autobusima ili avionima.

„Čovek se ceo život bavi privatnom biznisom. Reč je o čoveku koji je bio bogat i pre politike. Jedinu vezu sa državom je imao kada mu je režim DS davao dozvole za neke hidroelektrane, a u naše vreme ništa od toga nije dobio, a šta radi privatno, to je njegova stvar“, naglasio je Vučić.

Istakao je i da njegov kum Bašanović od njega nije dobio ništa niti može.

„Probajte da pokušate da pronađete nešto kod mene, a ne da progonite ljude jer sam pre 15 ili 20 godina nekom krstio dete ili bio kum na venčanju. Imam 75 kumova i ne mogu da odgovaram za svakog od njih. To je njihova privatna stvar šta rade“, naglasio je on.

Vučić dodaje da, kako kaže, kod nekih postoji nervoza pa potežu to pitanje pošto ne mogu da objasne kako su uvećali imovinu za 619 miliona evra, što je, kaže, zvančan podatak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana