Vučić u Sentandreji odlikovan ordenom Eparhije budimske prvog reda tanjug

Objavljeno: 19.08.2023. 16:48 Izmenjeno: 22.08.2023. 13:26

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovan je u Preobraženjskoj crkvi SPC u Sentandreji ordenom Eparhije budimske prvog reda. „Počastvovan sam ordenom koji sam primio od vladike Lukijana. Onoliko koliko smo mogli pomagali smo našu crkvu. Ne samo Budimsku eparhiju, već širom Srbije, Republike Srpske, Crne Gore cele Evrope. Ponosan sam na ono što smo urdili za […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovan je u Preobraženjskoj crkvi SPC u Sentandreji ordenom Eparhije budimske prvog reda. „Počastvovan sam ordenom koji sam primio od vladike Lukijana. Onoliko koliko smo mogli pomagali smo našu crkvu. Ne samo Budimsku eparhiju, već širom Srbije, Republike Srpske, Crne Gore cele Evrope. Ponosan sam na ono što smo urdili za Hram Svetog Save“, rekao je Vučić nakon što mu je uručen orden. Istakao je ta je ponosan na činjenicu da je jedini predsednik koji je odlikovan ordenom Svetog Save Srpske pravoslavne crkve. „Svakoga dana postavljam sebi pitanje kakvom sam to božjom milosti zaslužiio i šta još je potrebno da uradim kako bi se odužio srpskoj crkvi“, rekao je Vučić.

Počastvovan sam ordenom, obavljali smo posao koliko smo mogli i pomagali crkvu, ne samo ovde nego i širom Srbije i RS, ponosan sam sa zo što smo uradili za Hram Svetog Save. Hoću da vam kažem veliko hvala što ste uvek uz svoj narod i državu Srbiju i nisu za nas ovo laka vremena. Kad drugi ratuju, mi moramo da imamo vodeću ulogu. Mi se trudimo da budemo ti koji neće gubiti decu. Želimo mir u Ukrajini što je moguće pre i nadam se da ćemo to i da dočekamo. Suočavamo se sa brojnim problemima sa KIM, žele da proteraju naš narod, vezali su nam ruke a i tako vezanih ruku koliko god je moguće uspevamo da sačuvamo i narod i svetinje. – rekao je predsednik Vučić.

Na Republiku Srbiju uvek će moći da računa i naš narod na Kosvovu i Metohiji i naš narod u RS. – naglasio je predsednik Vučić i dodao:

– Nastavićemo da ulažemo u naše svetinje, ja sam izuzetno počastvovan.

– Hvala Vam što ste došli u ovolikom broju, neka živi Srbija, neka živi naš narod, hvala vam najlepše – rekao je Vučić na kraju obraćanja.

Episkop budimski Lukijan izjavio je da je san sveštenstva, monaštva i vernika te earhije da matica brine o svojim svetinjama i svom narodu, postao stvarnost zahvaljući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kome je iz tog razloga uručen orden Eparhije prvog reda. „Zahvaljujući predsedniče vama taj san je postao java. Mnogo znači vaš put u misiji mira“, rekao je vladika koji je danas predsediku uručio orden za posebne zasluge i staranje o Eparhiji budumskoj i SPC u celini kao i za podršku srpskom narodu u Mađarskoj u naporima za održanje verskog i nacionalnog identiteta. Vladika Lukijan je podsetio da je svečanost upriličena na praznik Preobraženje – koji je dan svetlosti, a koji se obeležava i u Sentandreji, gradu koji su naši preci sazidali i u njemu sedam crkva. „Ali to je malo kada kažemo da u Eparhiji imamo još 33 ckrve i dva manastira. Možete da vidite koja su dela koja svetle, a u koje dolaze ljudi iz svih strana sveta da vide čuju i pričaju kakvo duhovno nasleđe imaju Srbi. To duhovno nasleđe je teško održavati. To su naši preci odavno znali. U naše vreme dočekali smo nešto što smo samo sanjali, a to je da će nas matica posetiti i da će brinuti o svom narodu. Zahvaljujući predsedniče vama taj san je postao java. Mnogo znači vaš put u misiji mira čega je mnogo na ustima, a malo u stvarnosti“, rekao je vladika Lukijan. Dodao je da za srpski narod u Mađarskoj ali i Mađare u Srbiji mnogo znače dobri odnosi dveju zemlja, i da oni za sve prestavljaju veliko olakšanje. „Briga matice o nama može se videti. I na svakom koraku čovek se može uveriti u to, počevši ovde od Sentandreje pa nadalje. Zato smo svečanost upriličili na ovaj svetli pranzik i uoči praznika mađarskog, apostolskog kralja Svetog Ištvana, koji je Mađare uveo u porodicu hrišćana“, rekao je on. Predsednik je danas u Preobraženskoj crkvi u Sentandreji prisustvovao i bogosluženju povodom slave Preobraženske. Liturgiji koju je predvodio episkop budimski prisustvovali su i ministar sporta Zoran Gajić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i veliki broj Srba koji živi u Mađarskoj. Predsedniku Vučiću uručen je orden prvog reda Eparhije budimske, koji je ustanovljen i obnovljen povodom velikih zasluga predsednika Vučića za srpski narod u Mađarskoj i Rumuniji i njegovog ličog doprinosa i doprinosa srpske države za naš narod u dijaspori. Vučić boravi u Mađarskoj povodom Dana državnosti i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici gde će ga dočekati predsednica Mađarske Katalin Novak.

Počastvovan sam ordenom koji sam primio od vladike Lukijana i Eparhije budimske. Koliko smo mogli, mi smo pomagali našu crkvu i ponosan sam na sve što smo u tom pogledu uradili.

Učinićemo sve da naš verni narod zadržimo na okupu, a vama, dragi ljudi, hoću da se zahvalim što ste večeras došli ovde i zato što ste uvek uz svoj narod i svoju državu Srbiju.

Kakva god vremena bila, naš narod svugde može da računa na svoju državu. Nastavićemo da ulažemo u naše svetinje, a ja se nadam da ću imati snage, volje i znanja da opravdam ovo veliko priznanje.

Srećan vam svima veliki praznik Preobraženja, a našim domaćinima praznik Svetog Ištvana. Danas u Mađarskoj imamo iskrene prijatelje i za to sve zasluge treba da dobije i premijer @orbanviktor koji je imao i hrabrosti i želju i viziju da sa Srbima izgradi ovakve odnose. Mi nikada u istoriji nismo bili ovako bliski, a na tu činjenicu sam ponosan, napisao je Predsednik na Instagramu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina

Trenutna temperatura 24°C

Grmljavina

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana