„Miloši“ i „Lazari“ za modernu VS i policiju Tanjug

Objavljeno: 12.03.2017. 12:47 Izmenjeno: 13.03.2017. 11:52

Predsednik VladeAleksandar Vučić prisustvovao je u fabrici namenske industrije u Velikoj Plani prezentaciji oklopnog vozila „Miloš“ i ocenio da uz to „Miloša“ i „Lazara“ za policiju i vojsku, kao i haubicama NORA za VS, naša vojska i policija postaju neuporedivo bolje i modernije opremljeni.

foto Tanjug

Vučić je primetio da je „Miloš“ moćno „4 puta 4“ oklopno vozilo, i dodao da će šest odmah dobiti policija, sa mitraljezom 12,7 mm za, verovatno, SAJ, a žandarmerija šest „Lazara 3“.

U Vojsku Srbije ide 12 „Lazara“ naoružanih tiopovima, kao i haubice NORA kalibra 155. mm.

Kako je rekao, za 700 do 800 tih vozila imamo narudžine iz inostranstva, a ne možemo ni deset da proizvedemo.

Ponovio je da je vlada spremna da uloži 15, 20 miliona evra u novu liniju FAP-a, za oklopna vozila, ako pribojska fabrika može da garantuje njihovu proizvodnju.

„Namenska industrija je važna za srpsku ekonomiju i jedan je od kljucninh faktora brzog napretka nase ukupne privrede“, rekao je premijer.

Savremeno, višenamensko oklopno borbeno vozilo „Miloš“ namenjeno je obavljanju širokog dijapazona misija iz domena delokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Može da se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija.

Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu veću od 14 tona.

„Miloš“ je opremljen sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem, ima balistički zaštićene osmatračke prozore, sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu, komandno-informacioni sistem i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

Na krovu oklopnog tela vozila ugrađeno je šest bacača dimnih kutija, kalibra 82 milimetara.

Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.

U standadnoj verziji posadu „Miloša“ čini osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila i mogu da brzo da se iskrcaju ili ukrcaju kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata.

Četvoro članova posade u prednjem delu obezbeđen je ulazak i izlazak iz vozila kroz klasična bočna vrata.

Prezentaciji oklopnih vozila i „nora-e“ prisustvovali su i ministar odbrane Zoran Ðorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor Jugoimport SDPR Jugoslav Petković i direktor „Borbenih složenih sistema“ Ognjen Oliverić.

 

Srbija i Srpska lista nikad neće podržžati vojsku Kosova

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da u Briselskom dijalogu nikada nije bilo razgovora o formiranju vojske Kosova i poručio da Srbija to nikada neće podržati, niti bilo ko može na silu da nameće temu koja je za nas nemoguća. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Velikoj Plani, rekao da su veoma interesantna poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji, odnosno zahtev za prekidom dijaloga između Beograda i Prištine, te uslovljavanje ostavkom kosovskog predsednika Hašima Tačija ukoliko ne bude formirana vojska Kosova. „To pokazuje da se nešto krupno menja na svetskoj političkoj pozornici. Nisam siguran kako sve to da tumačim. O tome sam razgovarao sa predsednikom Nikolićem i to sam mu i rekao pre pretposlednjeg susreta sa Albancima u Briselu“, rekao je Vučić. On je istakao da je sve to čudno, jer kosovski Albanci nisu nikada ništa radili bez podrške dobrog dela međunarodne zajednice. „Nisam u stanju da razumem zašto bi neko u Prištini u ovom trenutku bio toliko nervozan da negde hita i žuri, a što bi moglo ceo region da odvede u katastrofu“, rekao je Vučić. „Oni sada kažu ‘vratite Srpsku listu’. Dobro. Vrati se Srpska lista, i šta onda? Kao da Srpska lista onda glasa. Pa, čak i ako ne glasa, oni će da tumače da je njeno prisustvo u skupštini bilo dovoljno da bi se izglasala vojska Kosova“, ocenio je i istakao: „Neće to Srbi da podrže. Neće i nikada razgovora o tome nije bilo i ne možete na silu da namećete neku temu koja je nemoguća za nas“. Vučić je konstatovao, uoči sutrašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da očekuje da će „od svih službi dobiti informacije šta se zbiva na Kosovu i Metohiji i okruženju“. „Određene političke pojave su zabrinjavajuće, ali uveren sam da ćemo diplomatskim sredstvima, mirno kao i do sada, gledati kako naše probleme da rešavamo“, rekao je Vučić i primetio da je dobro što predsednik Tomislav Nikolić nije žurio sa zakazivanjem Saveta, što to nije uradio „dan za danom“. Premijer je poručio da moramo da čuvamo mir, da je Srbija spremna za dijalog i istakao da je Beograd ispunio 90 odsto onoga što je dogovoreno. „A, pogledajte ko nije ispunio ono za šta su nas kritikovali. Ako smo se juče pozivali na Dejtonski sporazum, sutradan ćemo na Briselski“, rekao je Vučić. On je podvukao da je naše da nađemo najbolje rešenje – nastavak razgovora, očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalji rast i jačanje srpske ekonomije. „I da zaštitimo svoj narod i zemlju, da svima bude jasno da bi svaki atak na naše građane i našu zemlju značio njihov poraz“, poručio je Vučić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana