Vučić u dvodnevnoj poseti Češkoj Studio B, Tanjug

Objavljeno: 18.05.2021. 09:24 Izmenjeno: 19.05.2021. 10:16

NATO bombardovanje bilo je greška, bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti, rekao predsednik Češke Miloš Zeman posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Pragu. Izvinjenjem Miloš Zeman ušao u istoriju Srbije, kaže predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u zvaničnoj poseti Češkoj.

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću „Orden belog lava“, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu „Orden Republike Srbije na lenti“(odlikovanje iz 2020)

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski…

Posle ove ceremonije održan je tet-a-tet sastanak predsednika dve zemlje, a zatim i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsednici Vučić i Zeman.

Posle tih sastanaka usledilo je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana.

 

Zeman:Molim srpski narod da nam oprosti bombardovanje

NATO bombardovanje bila je greška, bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti, rekao je predsednik Češke Miloš Zeman posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksnadrom Vučićem u Pragu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare preneo da je sa Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu i podsetio na 1938. godinu, kada su Češku kako je rekao, izneverili zapadni saveznici, i na 1968. godinu, kada su ih izneverili istočni savenici.

„Srpski narod u oba slučaja izrazio je svoju podršku. Mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Zato se ovom prilikom u svoje ime izvinjavam za bombardovanje tadasnje Jugoslavije“, poručio je Zeman.

On je rekao da ga je sve vreme to mučilo, navodeći da je Češka u vreme kada se o tome odlucivalo bila tek nekoliko nedelja u NATO.

„Tražili smo saglasnost i očajno tražili bar jednu zemlju da bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti“, rekao je Zeman i zatražio oproštaj navodeći da se ovim rešio i svoje dugogodišnje traume, jer, kako je kazao, kajanje oslobađa.

On je citirao staru latinsku izreku „rekoh i spasoh svoju dušu (Dixi et salvavi animam meam).

Zeman je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje, navodeći da je u rukama imao tri stranice českih firmi koje uspesno ulazu u Srbiju.

Zeman je dodao da su razgovarali i o stavovima dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa, a posebno je istakao sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili korektne odnose sa svim značajnim zemljama.

Zeman je pozitivno ocenio i brzo napredovanje vakcincije u Srbiji, što je, kako je rekao, vezano i za to što Srbija ima vakcine iz više zemalja.

„Visoko cenim ovu posetu, i rado se sećam svoje posete u Beogradu i nadam se da ću pred sam kraj mandata još jednom pogledati taj grad“, rekao je Zeman.

Zeman i Vučić održali su prethodno sastanak u četiri oka, nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika.

Predsednik Zeman je zbog lošeg zdravstvnog stanja bio u invalidskim kolicima, ali je smogao snage da ustane i pozdravi Vučića, čime je dodatno izrazio svoj poštovanje i prijateljstvo.

 

Vučić: Srbi će od danas Čehe smatrati bratskim narodom

Od ovog trenutka srpski narod će doživljavati češki narod ne samo kao prijateljski, već kao bratski narod, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pragu, posle izvinjenja koje je javno srpskom narodu uputio predsednik Češke Miloša Zemana zbog učešće u bombardovanju nekadašnje SRJ

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da će da će Srbija i Srbi večni biti zahvalni na tome, jer to što je danas izgovorio predsednik Zeman oko bombardovanja niko drugi nije rekao.

„Ta zahvalnost neće prestati ni njemu lično, ni bratskom češkom narodu“, podvukao je on.

Vučić je kazao da zna da u današnje vreme nije naročito popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu.

„Živimo suviše brze živote i ljudi traže konkretna rešenja. Ono što sam danas doživeo u Pragu i gostprimstvo koje je Srbija mogla da vidi, koje je od strane Zemana priređeno meni u ime Srbije, me je duboko dirnulo“, naglasio je on.

Istakao je da je Zeman hrabar čovek, koji je drugačiji i ne dodvorava se nikome, koji uživa ogroman ugled u Kini i mnogim azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama.

Dodao je da se pitao šta mi možemo da uradimo da uživamo isti ugled.

Zahvalio se Zemanu i na divnim rečima koje je posvetio Srbiji.

 

Zeman u Srbiji do kraja godine, divno danas biti Srbin u Pragu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavo je da će predsednik Češke Miloš Zeman doći u posetu Srbiji, na otvaranje Češke kuće, za koju je obećao rešenje problema.

Vučić je zahvalio Zemanu na podršci Češke EU putu Srbije.

“Zeman će pre kraja godine posetiti Srbiju, jer je to obećao. A, ja sam obećao da će Srbija rešiti komplikovan imovinski problem  i da ćemo vratiti Češku kuću iz 1928. godine Češkoj. I očekujem ga na otvaranju “, rekao je Vučić.

Dodao je da pripadnici češke manjine žive najvećim delom u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, te da zato želi da im se omogući da imaju svoju kuću, koja im je pripadala, a oduzeta 60-ih godina.

Takođe, Vučić je zahvalio Zemanu na ordenu koji mu je dodelio.

“Za mene ovo znači veliku čast. Prvo sam ja njemu dodelio orden, koji je višestruko zaslužio, a ovo što ja nosim na reveru sakoa, je dodatna obaveza za mene da se borim za srpsko-česko prijateljsko, da radim što je moguće više, i za to imate moje obećanje”, rekao je Vučić.

Dodao je da je danas divno biti Srbin u Pragu, i da Srbija nikada neće zaboraviti Zemanove reči.

Predsednik Srbije će prvog dana posete imati odvojene susrete i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom. Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić ce razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina.

Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta u Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije korona virusa.

 

Češka će podržavati Srbiju najsnažnije na putu ka EU

Češka snažno podržava evropske integracije Srbije, istakao je u Pragu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da se češki predsednik Miloš Zeman zanimao za to kako napreduje dijalog Beograda I Prištine.

Na pitanje novinara da li Zeman veruje da je moguće postići neko rešenje u dijalogu, Vučić je odgovorio:

“To je on mene pitao”.

“Mnogo sam toga danas od njega naučio, šlušao sve vreme šta je govorio. To je on mene uglavnom pitao, kao stoje stvari, dokle smo stigli, kako to izgleda. Ja baš nisam bio pod nekim velikim nabojem optimizma posle jučerašnjeg susreta u Sloveniji”, rekao je Vučić.

On je istakao da će Češka podržavati Srbiju na najsnažniji mogući način na putu evropskih integracija.

“Vrlo snažno i čvrsto pružaće podršku Srbiji”, rekao je Vučić.

Na pitanje kako Zeman vidi ideju iz deklaracije “Brdo – Brioni”, da se, po pitanju evropskih integaracije, Zapadni Balkan posmatra kao celina, Vučić je rekao da to nije problematično, ako Srbija bude napredovala kako želi.

“Vi uzmete deo koji se vama sviđa da biste iznosili političke zaključke, ali, takođe postoji i drugi deo, da će to biti u skladu sa onim što države ili teritorije postanu”, rekao je Vučić.

Dodao je da je dobro da nas posmatraju kao celinu u smislu geopolitičke celine.

“Nemam ništa protiv i ne treba da se stidimo što smo deo Zapadnog Balkana, jer nećemo biti manje uspešni od bilo koga drugog. A, u skladu sa onim što budemo radili i uradili, bićemo, cenjeni i poštovani, i bliže ili dalje od EU”, rekao je Vučić.

 

Trgovinska razmena sa Češkom sve veća

Trgovinska razmena Srbije i Češke svake godine je sve veća, i dostigla je nivo od 1,2 milijardi evra, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da se nada da ove godine cifra može da dostigne i 1,4 milijardi evra.

U tom slučaju, kako je rekao, Češka će sa 11-og mesta na listi trgovinskih partnera, doći na osmo, a ukoliko se realizuje sve o čemu su danas razgovarali, može da se nađe i na 5. Ili 6. mestu.

Ukazao je da je sve veći broj čeških investicija u Srbiji, i sve veći i izvoz i uvoz.

“Imaćemo danas i sutra važne razgovore sa mnogim kompanijama, Zeman je pominjao veliku listu, real estate, automobilsku industriju… “, rekao je Vučić.

Dodao je da je u prva tri meseca zabeležen rast trgovinske razmene od 18 odsto, a da će narednih nekoliko godina dostići 2 milijarde evra.

“Takva trovinska razmena Češke s jednom malom Srbijom je i za nas čast I pokazuje dobar ambijent”,rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je Srbija je prošle godine uz Litvaniju bila u vrhu po rastu u Evropi, ove godine ima sa cilj rast od 7 odsto, a u tom, kako kaže, ne lakom poslu, veliku ulogu imaće i češke kompanije.

 

Zeman priredio svečani ručak u čast Vučića

Predsednik Češke Miloš Zeman priredio je u Praškom zamku svečani rucak u čast predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučić se zatim upisao u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka.

Predsednik Srbije je potom obišao katedrale Svetog Vita, Svetog Vaclava i Svetog Vojtjeha koje se nalaze u okviru zamka, a u pratnji kardinala Dominika Duka, nadbiskupa praškog i primasa češkog.

Vučić posetio parlament Češke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je parlament Češke i održao sastanak sa predsednikom Poslaničkog doma Radekom Vondračekom.

Vučić se nakon toga uspisao u Knjigu počasnih gostiju Poslaničkog doma.

Predsednik Srbije će danas u okviru dvodnevne posete Češkoj posetiti i Senat Češke Republike.

Svečana večera u čast Vučića u Pragu

Predsednik Senata Češke Republike Miloš Vistrčil organizovao je svečanu večeru u čast predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji boravi u poseti Češkoj.

Na Instagram profilu „budućnostsrbijeav“ objavljene su fotografije sa večere.

U sredu, drugog dana posete, planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom.

Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić će razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana