Ema voli Srbiju, poručio robot Vučiću Studio B

Objavljeno: 15.06.2020. 08:11 Izmenjeno: 16.06.2020. 08:49

Srbija će uz ogromnu energiju moći da bude jedna od najuspešnijih zemalja u digitalnoj sferi, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Centru za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju.

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je izložbeni prostor Centra za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju u prostoru Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i konstatovao da je taj Centar pokazatelj napretka i razvoja obrazovanja u Srbiji.

Domaćini su predsednika upoznali sa svim onim čime Centar raspolaže, između ostalog i robota Emu, koju je Vučić upitao zbog čega je došla u Srbiju, na šta mu je ona odgovorila da „voli Srbiju“.

„Naravno da sam došla, ja volim Srbiju. Ovo je zemlja sa divnom prirodom i ljudima i ima pred sobom budućnost za razvijanje robotičkih disciplina. Sigurna sam da ćete postati jedna od najnaprednijih zemalja na svetu“, odgovorila je Ema.

On je imao priliku da vidi i pametne učionice opremljene interaktivnim tablama, koje su povezane sa tabletima koje imaju učenici i da se upozna sa softverima koji su napravljeni da bi olakšali održavanje časova.

U jednoj od laboratorija gosti su mogli da vide kako izgleda jedna lekcija iz fizike.

Zatim su obišli zonu u kojoj se razvijaju veštine potrebne za 21. vek, ali i osobine kao što su saradnja, timski duh, ali i talente učenika.

Inače, Centar je zajednički poduhvat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanike „NetDragon Websoft Holdings Limited“ i deo je strateškog programa razvoja Srbije koji prepoznaje znacaj i prednost znanja inovacija i interneta.

Svečano otvaranje centra planirano je za prvu polovinu jula kada će u Beograd doći i kineski partneri.

Uz predsednika Vučića izložbeni prostor posetili su i ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

 

Čen:Veliki potencijal za saradnju dve zemlje u oblasti IT

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da su digitalno obrazovanje i digitalna ekonomija pokretačka snaga razvoja celog sveta.

Ona je istakla da Kina i Srbija sve više sarađuju u ovim oblastima:

„Nadam se da će u budućnosti inovacije i nova tehnologija postati nova rastuća tačka naše saradnje“, rekla je Čen, nakon što je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obišla Centar za robotiku i veštacku inteligenciju.

Taj centar je zajednicki poduhvat Ministarstva prosvete i kineske kompanije „NetDragon Websoft Holdings Limited“.

Menadžer „NetDragona“ Ke Zu Tingru Wei kaže da su Kina i Srbija iskreni prijatelji i da oni žele svoje znanje da podele sa, kako je rekao, srpskim prijateljima.

„Velika je čast što mogu da radim sa srpskim timom i što smo uspeli da uspostavimo ovaj centar. Nadamo se u bliskoj budućnosti da nastavimo rad sa srpskim timom i damo naš doprinos poboljšanju obrazovnom sistemu“, rekao je Ke.

Dekan Učiteljskog fakulteta Danimir Mandić rekao je da je ovo projekat koji kroz korišćenje veštačke inteligencije omogućava praćenje svakog koraka učenika.

„Uspeli smo da napravimo centar i sofrtvere koji bi bili reprezentativni za celu Evropu i svet“, rekao je Mandić.

„Vraćamo vaspitnu funkciju školi, da nastavnik ne bude preopterećen osnovnim poslovima, već da podstiče učenike u razvoju“, rekao je Mandić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana