Vučić stigao u Palatu invalida,polaže venac na Spomen-ploču srpskim borcima tanjug

Objavljeno: 08.04.2024. 09:41 Izmenjeno: 09.04.2024. 09:56

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Palatu invalida u Parizu, gde su ga dočekali vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Republike. Za predsednika Vučića ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Palatu invalida u Parizu, gde su ga dočekali vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Republike. Za predsednika Vučića ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a potom će biti intonirane himne Srbije i Francuske. Nakon toga Vučić će položiti venac na spomen -ploču „Vernost za vernost“, koja je posvećena srpskim vojnicima. „Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije“, ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata. Vučić boravi u Francuskoj na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona. Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije. Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.

Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsednik Vučić, je uoči ovog  sastanka, ocenio da je to možda i najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju.  „Ovaj će biti najvažniji, biće strateški sastanak, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo“, rekao je Vučić. Kako je najavio, razgovaraće se o 14 tema. Među glavnim temama su evropske integracije, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope, jačanje bilateralne saradnje, EXPO-u 2027, IT sektor, vestačka inteligencija,poljoprivreda, namenska industrija i odbrana, kao i nuklearna energija. Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik Vučić će o tome zasebno razgovarati sa Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim će se sastati u utorak.  Naveo je da će sa rukovodstvom kompanije „Daso“ razgovarati i o kupovini 12 borbenih aviona „rafal“. Takođe,  on će danas razgovarati i sa predstavnicima francuske elektroprivrede (EDF), nakon čega će ministar finansija Siniša Mali potpisati memorandum o razumevanju sa francuskom elektroprivredom o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.  Kada je reč o nuklearnoj energiji, Srbija želi da sa francuskom uspostavi bližu saradnju, s obzirom na to da je Francuska vodeća zemlja kada je reč o nuklearnoj energetici u Evropi i svetu, 70 odsto struje dobija iz nuklearnih reaktora. Tokom dana, predsednik Vučić sastaće se i sa predsednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta Žerarom Laršeom. Danas će položiti i venac na spomen-ploču „Vernost za vernost“ u Palati Invalida, u znak sećanja na istorijsko prijateljstvo Srbije i Francuske. „Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije“, ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata. Predsednik Vučić će drugog dana dvodnevne zvanične posete Parizu razgovarati sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International kao i sa predstavnicima francuskih kompanija, koji su iskazali veliko interesovanje za ovaj susret. Inače, Francuska je jedan od vodećh investitora u Srbiji, gde ima 120 kompanija i zapošljava više od 12.000 radnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana