Vučić: Srbija spremna da radi na implementaciji do crvenih linija tanjug

Objavljeno: 19.03.2023. 11:58 Izmenjeno: 21.03.2023. 11:34

Oni će morati da ispune ono što je važno, biće mnogo muka oko ZSO jer je to njima mnogo veliki problem, mada ne razumem zašto.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Ohridu, kao i na svakom mestu, govorio o crvenim linijama Srbije koje se tiču suprotstavljanja priznavanja i prijema Kosova u UN. „I danas sam to izgovorio, da niko ne može da nametne pravnu obavezu Srbiji. Zato nismo potpisali ni ono što je EU nazvala sporazumom, kao ni aneks, ali je Srbija spremna da radi na implementaciji do crvenih linija“, istakao je Vučić u obraćanju javnosti. On je rekao da je Srbija međunarodno pravno priznata država i da zato ne želi ni međunarodno pravne sporazume sa tzv. Republikom Kosovo. Vučić je rekao da jučerašnji razgovori u Ohridu, kao ni svi drugi, nikada nisu laki jer strane imaju najčešće suprotstavljene interese. On je pročitao aneks sporazuma navodeći da on čini sastavni deo sporazuma i po njemu se Kosovo i Srbija obavezuju da primene sve obaveze na svrsishodan način. Strane su primile k znanju i da će sporazum i aneks postati sastavni delovi procesa pristupanja EU i da će posrednik EU početi promene člana 35 za Srbiju. „Mi više ne zavisimo od prištinske dobre volje, to je pozitivna promena u pregovaračkom okviru, već i od onoga koliko smo mi spremni da uradimo“, istakao je Vučić, dodajući da se kosovska strana obavezala da sprovodi aktivnosti na formiranju ZSO.

Imaćemo uskoro razgovor sa predstavnicima našeg naroda na KiM, verujem da ću do juna posetiti KiM da sa narodom vidim šta je to što još možemo da im pomognemo, zato nam je važna ZSO, jer onda možeo da gradimo najvažnije puteve za naš narod… Vreme u odnosu na region i Evropu sada radi za nas.

Za nas važno je da otvaramo 107 km autoputeva, prvo ide Surčin – Novi Beograd, od Makrešana, do Kruševca i posle toga obilaznica oko Beograda, pa Ruma – Šabac…. Izgradili smo 108 km nove pruge, nastavićemo to da radimo i dobili smo sredstva za izgradnju četiri instituta.

Izborio sam se juče za mnogo bolji papir nego što smo mogli da očekujemo, a stručnjaci što ništa ne znaju, koji nemaju nijednu brigu, nemaju ni znanja ni energije i koji rade za nekog drugog…. Ja radim za narod.

Zemlja se vodi na ozbiljan i odgovoran način, a sva njihova mržnja je usmerena prema meni, očekivali su da meni pada rejting, ali ljudi razumeju da država nije igračka i da nije za neozbiljne i neodgovorne ljude, ni kućni savet nije za neozbiljne i neodgovorne.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Šolc-Makronov plan nije pregovaran, već da se juče pregovarao implementacioni plan, da ga je Beograd preksinoć dobio, da se od tada promenilo skoro sve od onoga što smo dobili i da je 12 puta juče menjan tekst. Vučić je u obraćanju javnosti zahvalio svima koji su bili sa njim i pomagali. Predsednik je dodao da mu je lakše kada razgovori traju 12 ili 13 sati, i da mu je koncentracija odlična, bolja nego kod drugih. „Važno je da se sada krene, srpski upravljački tim, kako je to predviđeno, moraće na najvišem nivou dijaloga da iznese svoj predlog, kako će to ići, videćemo“, rekao je predsednik Srbije. Dodao je da je Srbija spremna da radi na implementaciji i da ima sporazuma koji nisu laki za nas, da postoje stvari koje niti možemo, niti je realno. Vučić je rekao da sada znamo da će od onoga što mi budemo radili i po ovom pitanju zavisiti i naš evropski put. Istakao je da smatra da je važno da budemo na evropskom putu. „Ko god hoće, neka sutra kaže da nije zainteresovan za evropski put, ali ja jesam. Ne zato što imam idolatrijski pristup i mislim da je sve divno tamo, već zato što sam predsednik koji mora da vodi računa o državi i građanima“, istakao je Vučić. Dodao je da dobro razume šta je to što je potrebno da uradimo i u ekonomskom i političkom smislu čuvajući nacionalne državne interese. „Mi zarađujemo, ali i stvaramo atmosferu i imidž zemlje u kojoj možete da donosite investicije i niste izolovani“, rekao je Vučić.

Jedino precizno navedeno je da sporazumi dostignuti u dijalogu, mi smo time zadovoljni, i to treba da bude ispunjeno, a ako ne bude na nama je da donosimo odluke šta hoćemo, a šta nećemo…Oni će morati da ispune ono što je važno, biće mnogo muka oko ZSO jer je to njima mnogo veliki problem, mada ne razumem zašto.

Mi ćemo implementiati najveći deo stvari iz predloženog plana, neću implementirati ništa što je u vezi članstva Kosova u UN, čak razmišljam da ovih dana skupštini predložimo konkretan papir o tome, i što je de fakto i de jure priznanje kosovske nezavisnosti… Sve drugo sam spreman da radim na implementaciji… Da nismo prihvatali deo planova posledice bi već danas bile ozbiljne… Direktne negativne posledice bi se odnosile na pristupanje EU i finansije koje primamo od EU, a ovde nije ubačena tačka o povlačenju direktnih stranih investicija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku u Ohridu premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo zahtev da se Zajednica srpskih opština formira na tri stuba, što nije prihvaćeno, već da je srpska strana insistirala na ranije postignuta i potpisana četiri dogovora. Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, Vučić je istakao da je za nas veoma važno to što se pominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga. “Kada je završen sastanak, ništa loše nisam rekao o drugoj strani, ali Aljbin Kurti je rekao da oni imaju Ahtisarijev plan. Odgovorio sam da to nas ne zanima, jer ga Srbija nije usvojila. On je tražio tri stuba za formiranje ZSO što sam ja odbio. Mi imamo potpis na četiri sporazuma o ZSO, negde Hašima Tačija negde Ise Mustafe, negde Ivice Dačića, negde moj”, istakao je Vučić i dodao da je posebno važan onaj iz 2015. o prinicipima. Vučić je objasnio da su tri stuba na kojima je Kurti instistirao da se pravi Ustav Kosova, izjava Federike Mogerini jednostrano upućena Isi Mustafi da to ne treba da budu izvršna ovlašćenja i pismo uredništvu koje su potpisali Derek Šole i Gabriel Eskobar. Ja sam svašta video, ali da li je moguće da vi meni govorite da materijalni i formalni izvor prava treba da bude tekst iz novina?”, rekao je Vučić. Dodao je da su uspeli da se izbore da ono što je postignuto u dijalogu, bude primenjeno. Vučić je istakao da je ZSO posebno važna za Srbe, jer više njih živi južno od Ibra i da svi oni žive kao u getu. “Bez obzira što imaju veliku zdravstvenu ustanovu koju gradimo u Gračanici, svi čekaju da se dočepaju Mitrovice i severnog dela zato što je naslonjen na Srbiju i tu se osećaju lakše. Nama je ZSO potrebna svuda gde Srbi žive, ali više na jugu nego na severu. Time će Srbi dobiti institucionalni okvir za delovanje i organ koji ima svog predsednika, savet, administraciju i skupštinu i koja će komunicirati sa centralnim vlastima”, poručio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju mnogo važnije od donatorske konferencije za koju se ne zna da li će i kada biti, da kreiramo ambijent u kojem će Srbi na KiM biti bezbedni, kojem će naš narod svuda gde živi da ima mir i da sačuvamo svoju državu i poštujemo Ustav Republike Srbije. „To nije lako uvek postići, posebno što spoljni pritisci su uvek takvi koji bi vas vodili na to da se pre svega ovog trećeg odreknemo. Jasno i nedvosmisleno sam im stavio do znanja da to nećemo da učinimo“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti. Predsednik je najavio da će narednih dana, u skladu sa svojom obavezom, pozvati na konsultacije ko hoće da dođe. „Znam da će biti nekih „mi smo njemu rekli“. Znate kako me rasture svaki put u Skupštini, svi koji viču, galame, ali verujem da će biti onih koji će želeti da čuju neke detalje o kojima ne mogu da govorim javno“, kazao je Vučić. Sada imamo dosta vremena da razmislimo šta je to što želimo sa sobom i u regionu i da ubrzano radimo pre svega na napretku naše ekonomije, to je ono što je strašno važno, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će uskoro biti organizovani razgovori sa predstavnicima Srba sa KiM i izrazio nadu da će do juna i lično posetiti KiM. „Tada bih pokušao da ostanem dan i po ili dva, da posetim i jug i sever KiM i da razgovaram sa našim narodom, da vidim šta je to što još možemo da pomognemo i napravimo za njih. Zato nam je važna ZSO“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti. Ponovio je da bi bilo potrebno napraviti brzu magistralu sa četiri trake između Kosovske Mitrovice i centralne Srbije. Predsednik Srbije je rekao da je zbog toga značajno da ZSO bude što pre formirana, jer bi zahtev ZSO da se izgradi takva saobraćajnica bio insitucionalni zahtev koji niko ne bi mogao da odbije, a predviđeno je da država Srbija ima pravo da finansira takve projekte. „Ja sam rekao da očekujem ove godine preko četiri milijarde dolara investicija, bez velikih privatizacija. To bi trebalo da budu direktne investicije u grinfild ili braunfild projekte. Ako dođemo do toga, onda Srbija ode u nebesa i pravi veliku razliku u odnosu na sve u regionu“, rekao je Vučić. On je izrazio nadu da će Srbija ove godine otvoriti 107 kilometara autoputeva i nabrojao da su to saobraćajnice Surčin-Novi Beograd, obilaznica oko Beograda, a posle toga i autoput do Kruševca. „Srbija je jedina koja je u poslednjih 10 godina izgradila i 108 kilometara novih pruga i nastavićemo to da radimo“, rekao je predsednik Srbije. Vučić je potvrdio da je Srbija dobila i 200 miliona evra od evropske banke CEB za izgradnju četiri biotek instituta, koja bi trebalo da budu završena u naredne 3-4 godine i istakao da bi to „bilo nešto što pravi razliku između Srbije i svih ostalih u okruženju“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Ohridu nije želeo da potpiše spozum sa privremenim prištinskim institucijama, jer bi iz tog sporazuma potekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću. Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, posle jučerašnjih razgovora sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, specjalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Ohridu, Vučić je objasnio da članovi 3 i 7 Bečke konvencije kažu da nije potrebna pisana saglasnost na određeni sporazum, već da je dovoljna i usmena saglasnost predsednika države da bi neki sporazum bio prihvaćen u međunarodnom pravu, te da je zato pazio da ne kaže ništa što bi se moglo protumačiti kao da je prihvatio sporazum. “Izbegavao sam čak da izgovorim i glagolske imenice, a uvek sam govorio “Da, mi prihvatamo koncept, radićemo na implementaciji i uvek smo više spremni da uradimo nego neko u Prištini koji je spreman da potpiše, zato što bi odatle protekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću”, poručio je Vučić. Kad je reč o nestalim osobama, Vučić je istakao da je normalno da svi žele da se reši taj problem, jer je to civilizacijsko dostignuće i da svi misle kako je to bez obaveza. “Na žalost, Priština je to koristila kao metod pritiska na Srbiju iz kojeg bi se proizvele materijalno-pravne posledice za ratnu odštetu koju bi Srbija trebalo da plati Prištini”, istakao je Vučić. On je pokazao deklaraciju koja je bila spremna za potpis ali nikada nije potpisana, „zahvaljujući naknadnim zahtevima Prištine. “Sve smo prihvatili sem jednog, jer nemamo problem sa tim. Problem je nastao što smo mogli da prihvatimo termin prisilno nestali, a ne možemo prisilni nestanak jer je to deo posebne međunarodne konvencije o zaštiti svih lica i iz toga bi sledila direktna odgovornost Srbije za rat na Kosovu i plaćanje ratne odštete. Iza svega stoji neki trik, čak i kada mislite da razgovarate o sitnim stvarima”, istakao je predsednik Srbije. On je naglasio da Srbija želi normalizaciju odnosa i da je zato napravljena ideja Otvorenog Balkana. “Treba da razvijamo poverenje a ne da se ljudi plaše jedni drugih”, poručio je Vučić. Dodao je da pred Srbijom i Prištinom ogroman posao, da je utvrđena lista od 3.272 nestala lica i tek će se razgovarati o tome.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti mnogo muka i problema oko formiranja Zajednice srpskih opština(ZSO), ali da je Beograd zadovoljan jer je precizno navedeno da moraju da se ispune postignuti sporazumi. “Sve ostalo je šuplja priča. Precizno je navedeno sporazumi dostignuti u dijalogu, a mi smo time zadovoljni. Nije to posebna država, ali time smo zadovoljni i potrebno je da to bude ispunjeno. Ako ne bude ispunjeno, na nama je da odlucimo šta mi hoćemo da ispunimo, a šta nećemo”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija odgovarajući na pitanje novinara da li je aneksom sporazuma o ZSO izbegnuto da se Beogradu podvali nešto čime bi ZSO ostala bez izvršnih ovlašćenja i na nivou nevladine organizacije. “To je sada naš okvir. Hoćemo hoćemo, nećemo, nećemo, a mi hoćemo, samo što će i oni morati da ispune ono što je važno. Naravno, sada ne govorim o crvenim linijama. Videćemo. Biće mnogo muka oko ZSO, jer je to njima, iz meni nerazumnjivih razloga, neki veliki problem, ali šta da radite”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da će Srbija implementirati najveći deo sporazuma, ali ništa što ima veze s priznanjem nezavisnosti tzv. Kosova ili njegovim prijemom u UN, kao i da o svemu gradjanima govori istinu. On je to rekao odgovarajući na pitanje N1 da li je nešto na sastanku u Ohridu potpisano i da li svojim izjavama o sporazumu „zaluđuje narod“. „Implementiraćemo najveći deo stvari, a neću implementirati ništa što ima veze sa priznanjem (nezavisnosti tzv.Kosova) ili prijemom u UN. Dakle, spreman sam da radim na implementaciji svega drugog, ali ništa vezano za članstvo Kosova ili de fakto ili de jure priznanja“, rekao je Vučić. Razmišlja, kako je rekao i da se ide i sa jednim opštim aktom u narednom periodu kroz Narodnu skupštinu da bi to bilo jasno. „Nemojte da mi govorite o zaluđivanju. Ja ne zaluđujem narod, nego vi, notornim lažima. Ne onime što govorite o mom ocu, bratu i sinu. Ja se ne vraćam nigde, moj pogled je u budućnost, a vi se samo vraćate“, kazao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje novinarke N1 da li mu se čini da onim što govori o sporazumu o normalizaciji odnosa s Prištinom zaluđuje narod. Vučić je istakao da je „od A do Š narodu govorio istinu, a zaluđuju ga lažovi, neodgovorni ljudi koji pričaju gluposti i prave se da ne razumeju šta je rečeno“. „Prekidate me sedmi put, i drago mi je da narod vidi kako ste nevaspitani. Uspeli ste svoju televiziju sa 1.1 prosečnog šera da spustite na 0.6. A što se tiče posledica za Srbiju one su takve da Srbija ide punim jedrima napred, da imamo tri puta veću platu u odnosu na period od pre 10 godina“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja pošto je u obraćanju javnosti govorio o dogovoru u Ohridu o Implementacionom aneksu sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da zna na šta stavlja svoj potpis, a na šta ne stavlja, ističući da vodi državu Srbiju i da bi njegov potpis bio pravno obavezujući za Republiku Srbiju. Vučić je, komentarišući izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je izbegao da potpiše sporazum, rekao da „ima nepodnošljiv bol u desnoj ruci, a samo desnom može da potpisuje“. „I taj bol će da se nastavi u naredne četiri godine. Ovo je bila šala naravno. Znam na šta stavljam svoj potpis, a na šta ne stavljam“, istakao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja javnosti. Vučić je rekao da će proces formiranja ZSO početi, ali da ne zna koliko će da traje, dodajući da je dobro što nisu postavljeni rokovi, što ne piše završiće se za 15 dana jer bi, kako je rekao, to odvelo u propast sve posle dva roka. „To bi dovelo sve u propast posle dva roka. I jedan i drugi smo im to rekli. Nemoguće je jednostavno. Sada sam vam pokazao kako izgleda samo kada pričate oko nestalih osoba. Nema rokova, ali zato neće da nam otvaraju mnogo klastera i poglavlja, kao da do sad jesu. Ali smo mi na evropskom putu, i mi smo dobro iskoristili sve za dobre zakone, za snaženje demokratskih institucija u našoj zemlji, i posebno da privučemo investicije“, istakao je Vučić. Ukazao je da treba da se uzdamo u se i u svoje kljuse, ali da nam je potrebna pozitivna interakcija sa svetom da napravimo najbolji mogući prostor za njihov dolazak ovde. Osvrćući se na kritike pojedinih analitičara i opozicije u Prištini na račun Kurtija, Vučić je rekao da mu ne pada na pamet da brani Kurtija jer ne misli ništa dobro o njemu. „Video sam izjave nekih političara ovde, koji su tako temelnjo i suštinski uništavali ovu Srbiju, a kažu da je Srbija u mnogo povoljnijoj poziciji zbog povlačenja priznanja. Pa jeste, ja sam rukovodio time, kažite mi od kada su oni bili na vlasti ime jedne zemlje koja je povukla priznanje. A jel se sećate bolnice koju su izgradili? Ili kilometar pruge gde se nalazi? Nema. Ne postoji“, rekao je predsednik. On je dodao da su ti koji ga napadaju samo pre neki dan, tokom susreta opozicionara sa Lajčakom, ćutali kao zaliveni i postavio pitanje zašto oni ne kažu nemačkom kancelaru Šolcu ono što mu je on rekao i ponovio da je i Makronu i Šolcu u lice rekao šta misli o ulasku tzv. Kosova u UN. Vučić je ministru privrede Radetu Basti poručio da se bavi privredom i dovođenjem investitora i da sankcije pusti nekom drugom, a da i kada ima to da predloži ode prvo na vladu i to kaže, a ne prvo u medije. Predsednik Vučić je rekao da smo u datim okvirima napravili dobre stvari za Srbiju i region i da treba da se posvetimo daljem radu, da radimo još snažnije i još jače. „Mislim da je dobra prilika za Srbiju da krenemo punim zamahom napred, da smanjujemo razliku u odnosu na najrazvijenije zemlje Evrope i da, uz radost što se drugi u regionu razvijaju ubrzano, da naš tempo bude još brži i da ta razlika između nas i ostalih bude još izraženija“, ukazao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana