Vučić: Slaveći laureate, slavimo budućnost Tanjug

Objavljeno: 14.02.2018. 13:42 Izmenjeno: 15.02.2018. 11:57

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Predsednik Srbije je u obraćanju rekao da dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, povodom Dana državnosti Srbije, Srbija, slaveći laureate, proslavlja sebe i svoju budućnost.

„Isticanjem pojedinaca pokazujemo pravi put i pravimo sistem vrednosti kojem težimo. Među nagrađenima ima onih koji čitav život posvetili napretku i građenju Srbije“, naglasio je on u obraćanju na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Srbija danas, prema njegovim rečima, slaveći njih proslavlja sebe i svoju budućnost. „Zahavaljujem se u ime Srbije i građana laureatima koji daju primer da su vredno, posvećeno, marljivo radeći naviše uradili za otadžbinu“, rekao je Vučić. Oni koji su danas odlikovani umeli su, kaže, da daju, pomažu, trpe, vredno i marljivo rade, vole i budu tu za sve oko sebe. Kako je rekao, ljudske dužnosti su ono što moraš da uradiš, ako hoćeš da se zoveš čovekom, a broj onih koji su spremni da budu takvi je ono što jednu zemlju čini velikom.

Srbija sutra, kako je podsetio, slavi svoj dan, veliki i važan dan, Dan državnosti odajući počast svojim slavnim precima, sećajući se njihovih dela i pokazujući koliko je vredno živeti i boriti se.

Odlikovanja su uručena glumcima, pevačima, akademicima, nekolicini stranaca i institucijama, a obrazloženje za dobijanje ordena izložio je dekan Pravnog fakulteta i predsednik Komisije za odlikovanja Sima Avramović.

Ordenom su odlikovani, Univerzitet u Beogradu – orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, Narodno pozorište u Beogradu – Sretenjski orden prvog stepena, Centar za porodični smeštaj i usvojenje „Miloševac“ – Sretenjski orden prvog stepena, Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ – Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena

Ordenja su uručena i Muzeju Vojvodine u Novom Sadu – Sretenjski orden drugog stepena, Geološko zavodu Srbije – Sretenjski orden drugog stepena, Savezu udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije (1941-1945 i 1999) – Sretenjski orden trećeg stepena, Savez inženjera i tehničara Srbije – Sretenjski orden trećeg stepena, Milan Stevović – Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena…

Zlatnom medaljom za hrabrost posthumno je odlikovan Milan S. Vujović.

Zlatnim medaljama za zasluge odlikovani su prof. dr Dejan Ilić,Katarina Dešić, akademik Svetomir Arsić Basara, prof. dr Miodrag Živković, Rada Ðuričin, Marko Nikolić i posthumno Milivoje Mica Marković i Predrag Cune Gojković.

Srebrna medalja za zasluge odlikovanje je koje su dobili Jan Bacur, Miomir Filipović Fića i Predrag Bajo Luković.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević izjavio je, povodom odlikovanja Univerziteta ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, da je za njega od posebnog značaja što je na ovakav praznik dobio priznanje za nešto što je uspešno radio godinama i decenijama. „S jedne strane odlikovanja su dodeljenja pojedincima za rezultate koje su ostvarili u različitim oblastima, ali su i za njihov uspeh zasluženi njihovi saradnici, učitelji, učitelji njihovih učitelja, kao i institucije u kojima rade“, kaže Bumbaširević i dodaje da su na drugoj strani odlikovane i institucije, ali zahvaljujući rezultatima brojnih pojedinaca. Prema njegovim rečima, danas su odlikovani svi oni koji su svojim radom doprineli razvoju društva i širenju institucija, unutar i van granica Srbije.

Govoreći o Univerzitetu, koji će ove godine obeležiti 210 godina postojanja, i koji je iznedrio ličnosti poput Josifa Pančica, Jovana Cvijića, Mihaila Petrovića Alasa, navodi da naši studenti neguju tradiciju i danas ostvaruju visoke rezultate na takmičenjima širom sveta, što, kaže, govori o dobrom kvalitetu nastve.

Ističe da se Univerzitet u Beogradu nalazi među 300 najboljih univerziteta u svetu, a na trećem mestu je u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi. „Iza ovog uspeha su brojni pojedinci, istraživački timovi, ali i istraživački duh koji se tradicionalno neguje“, rekao je Bumbaširević. Naglašava da osim što današnje odlikovanje predstavlja priznanje, tako i jednu vrstu obaveze da u budućnosti Univerzitet bude još bolji.

Prisutnima se u ime dobitnika pojedinačnih nagrada obratio Milan Nikolić, dramski umetnik, koji je u dramskom stilu izrecitovao pesmu „Amanet“ koju mu je u amanet ostavio pesnik Momčilo Tešić, i kojom se zahvalio svima i u ime svih na današnjim nagradama.

Takođe, odlikovani su i Gabrijela Šubert, ordenom srpske zastave trećeg stepena, kao i Horhe Kaćinero i Šel Magnuson, zlatnim medaljama za zasluge, a koji zbog obaveza nisu prisustvovali uručenju odlikovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana