Vučić se sastao sa predsednicom Katalin Novak na madarsko-srpskoj granici tanjug

Objavljeno: 15.12.2022. 12:42 Izmenjeno: 16.12.2022. 12:07

Najveći broj migranata u Srbiju stiže iz Avganistana (40 odsto) i Sirije (30 odsto), kao i iz Pakistana, Burundija i Maroka, naveo je Vučić.

foto novosti

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je radnu posetu Mađarskoj susretom sa predsednicom te zemlje Katalin Novak na prelazu Kelebija – Tompa, gde obilaze privremene granične barijere. Vučić i Novak će razgovarati sa predstavnicima različitih graničnih službi Mađarske, a zatim će se obratiti medijima. Nakon toga je planirana prezentacija tehničkih uređaja i opreme. Mađarska je još 2015. godine postavila barijere duž granice sa Srbijom, u dužini od 175 kilometara, koje su u međuvremenu dodatno ojačane. Predstavnici Srbije, Mađarske i Austrije su u novembru, tokom susreta u Beogradu, potpisali Memorandum o saradnji tri zemlje kako bi se što efikasnije borile protiv ilegalnih migracija. Tada je dogovoreno i tri zemlje zajednički angažuju veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, kao i da uključe i značajnu opremu, automobile sa termovizijskim kamerama, kako bi se odbrana od ilegalnih migracija prebacila na južne granice. „Srbija ne želi da bude parking za ilegalne migrante“, poručio je tada predsednik Vučić i poručio da je Srbija prema izbeglicama i prema onima kojima je teško uvek imala razumevanja i pokazivala solidarnost i to će raditi i dalje. Istakao je da je broj ileganih migranata u Srbiji gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu, kao i da najčesće stižu iz pravca Severne Makedonije i Bugarske. Najveći broj migranata u Srbiju stiže iz Avganistana (40 odsto) i Sirije (30 odsto), kao i iz Pakistana, Burundija i Maroka, naveo je Vučić.

Predsednica Mađarske Katalin Novak istakla je , prilikom zajedničkog obilaska mađarsko-srpske granice Tompa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i bivšim češkim premijerom Andrejem Babišem, da se na toj granici brani EU. „Došli smo da vidimo ovaj deo granice. Granica je naše obezbeđenje, obezbeđuje našu teritoriju. To je ujedno granica EU. Ako zajedno branimo ovde granicu onda branimo Evropu, mir i bezbednost građana EU“, poručila je ona u izjavi novinarima. Rekla je da se granica čuva da bi se sačuvao mir, odnosno kako bi konflikti ostali van granica. Istakla je da se zbog toga pravi jasna razlika između migranata, onih koji imaju pravo da se obrate za azil i iregularne migrante. „Velika je razlika ako neko dolazi kao azilant ili neko ko gazi zakonske propise prelazeći ilegalno granicu. Otvoreni smo za izbeglice iz Ukrajine. Više od milion je stiglo u Mađarsku ili prošlo preko naše zelje. Njima pružamo svu moguću pomoć da prebrode teškoće sa kojima su se suočili“, objasnila je Novak. Kazala je da ima onih koji žele ilegalno da pređu granicu Evrope i da Mađarska odlučno postupa prema njima. Pritisak iregularne migracije se, prema njenim rečima, stalno povećava i to se brojčano može dokazati. „Do danas imamo više od 271.000 slučajeva ilegalnih pokušaja prelaska granice koje smo sprečili. Njihov broj je dvostruko uvećan u odnosu na prethodnu godinu. To je jedna od pojava sa kojom se suočavamo. Druga pojava je da su migranti sve agresivniji, sve više je krijumčara ljudi, svakodnevni su napadi na pripadnike granične policije. To ne možemo dozvoliti“, istakla je Novak. Kazala je da oni koji ilegalno prelaze granicu agresivno nastupaju prema službenim licima koja brane granicu Evrope. „Od ovih 271.000 iregularnih migranata 90 odsto stiže iz pravca Srbije i zato pokušavamo sa prijateljima u Beogradu da stanemo na put tom problemu i to ne samo na mađarsko-srpskoj granici, već i na jugu na srpsko-severno makedonskoj granici. Potrebno je da proširimo saradnju, i zahvalni smo svakoj zemlji koja se pridružuje saradnji i doprinosi da zaštiti zajedničke granice“, istakla je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana