Vučić se sastao sa Lajčakom u Davosu tanjug

Objavljeno: 18.01.2023. 11:01 Izmenjeno: 18.01.2023. 15:51

Tokom trodnevnog boravka u Davosu, Vučić će prisustvovati nizu skupova svetskih lidera, među kojima i sesiji na temu Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je  učešće na 53. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu sastankom sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Vučić se sastao sa Lajčakom u Kongresnom centru WEF-a. Predsednik Vučić će zatim biti na neformalnom okupljanju svetskih ekonomskih lidera (Informal Gathering of World Economic Leaders) i učestvovati u diskusiji na temu ponovnog pokretanja globalne saradnje – „How to Restart Global Cooperation“. Vučić će imati, u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu i sastanak sa premijerom Gruzije Iraklijem Garibašvilijem. Zatim će se Vučić sastati i sa najvećim kompanijama iz Republike Koreje, nakon čega će biti na prijemu u organizaciji Privredne komore Republike Koreje (World Economic Forum Korea Night 2023). Prisustvovaće sastanku i predstavnici Hjundaija, ali i najveće korejske korporacije SK grupe koja se bavi proizvodnjom baterija i čipova. Ta korporacija im čak 186 kompanija u svom sastavu, sa godišnjim prihodom većim od 600 milijardi dolara. Planiran je i sastanak Vučića tet-a-tet sa predsednikom Republike Koreje Juna Sok-jolom. Predsednik Vučić će tokom boravka u Davosu, do 19. januara, imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, a predviđeni su i sastanci sa predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija, koji učestvuju na Svetskom ekonomskom forumu. Tokom trodnevnog boravka u Davosu, Vučić će prisustvovati nizu skupova svetskih lidera, među kojima i sesiji na temu Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu.

Evropska komisija  je najavila da će specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u petak posetiti Beograd i Prištinu zajedno sa specijalnim izlaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom kao i sa političkim savetnicima Francuske, Nemačke i Italije. Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano rekao je za Tanjug da će Lajčvak najpre posetiti Prištinu gde će se sastati sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. „Razgovor će se voditi o sledećim koracima u procesu normalizacije između Srbije i Kosova. U ovu posetu specijalni predstavnik će ići zajedno sa političkim savetnicima francuskog predsednika, nemačkog kancelara, italijanske premijerke kao i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD“, rekao je Stano. Stano je dodao da se poseta odvija u okviru napora EU za napredak u dijalogu.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o narednim koracima u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uoči Lajčakove posete Beogradu i Prištini. Lajčak je na Tviteru naveo da je imao intenzivan razgovor sa Vučićem tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. „Razgovarali smo o napretku i narednim koracima u normalizaciji odnosa uoči zajedničke posete Kosovu i Srbiji ovog petka“, naveo je Lajčak. Evropska komisija ranije danas je najavila da će Lajčak u petak posetiti Beograd i Prištinu zajedno sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, kao i sa političkim savetnicima Francuske, Nemačke i Italije. Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano rekao je za Tanjug da će Lajčvak najpre posetiti Prištinu gde će se sastati sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana