Vučić sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar tanjug

Objavljeno: 15.06.2023. 10:38 Izmenjeno: 08.07.2023. 10:08

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar koja boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji. Vučić i Pirc Musar će najpre su održali sastanak tet-a-tet, a zatim su se vodili plenarni razgovori delegacija Srbije i Slovenije, koje oni predvode, saopštila je predsednikova pres služba. Nakon toga predviđene su izjave za […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar koja boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji. Vučić i Pirc Musar će najpre su održali sastanak tet-a-tet, a zatim su se vodili plenarni razgovori delegacija Srbije i Slovenije, koje oni predvode, saopštila je predsednikova pres služba. Nakon toga predviđene su izjave za medije predsednika Srbije i predsednice Slovenije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas i sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, kao i sa ambasadorima Nemačke, Francuske i Italije, Anke Konrad, Pjerom Košarom i Lukom Gorijem. Nakon sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte, predsednik Vučić je rekao da je zamolio jos jednom da učine sve što je u njihov moći i da spreče Aljbina Kurtija da izazove novi rat na Balkanu, navodi se na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka u Beogradu, sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, da su odnosi Srbije i Slovenije veoma dobri i da veruje da mogu da budu još mnogo bolji. Vučić je rekao da je za njega velika čast što je imao priliku da ugosti predsednicu Slovenije. Istakao je da su i ekonomski odnosi Srbije i Slovenije izuzetno dobri i da se ove godine očekuje da spoljnotrgovinska razmena dostigne blizu dve milijarde evra. To čini Sloveniju jednim od najznačajnijih partnera Srbije, istakao je Vučić. „Hvala slovenačkim kompanijama na velikim ulaganjima, pošto je Slovenija jedan od najvećih investitora u Srbiji. Verujem da je sve više i naših privrednika koji žele da ulažu u Sloveniju“, rekao je Vučić. Preneo je novinarima da su razgovarali o bilateralnoj agendi u vezi sa sukcesijom i kulturnim nasleđem i izrazio uverenje da dve zemlje i po tim pitanjima može da se postigne napredak. „Od ključnog značaja su bili naši razgovori o evropskom putu Srbije i stanju na Zapadnom Balkanu. Upoznao sam je sa viđenjem Srbije svega što se zbiva u našem okruženju i želji Srbije da se sačuvaju mir i stabilnost i slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala“, naglasio je Vučić.

Musar: Veliki sam zagovornik integracije i pridruživanja Evrpskoj uniji, Slovenija će još pomoći regionu, jer je evropski put pravi put, a najveći deo ekonomske saradnje Srbije odvija se sa zemljma EU.

Želela bih da dođe do implementacije ZSO, ne vidim razlog da do implementacije ne dođe, u ovim teškim trenucima za Beograd i Prištinu apelujem da je dijalog jedino rešenje da se situacija smiri, ne želimo konflikte u regionu zapadnog Balkana, Kosovo mora da učini svoj deo posla.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar razgovarao o komplikovanosti situacije sa Prištinom, o neophodnosti deeskalacije i da joj je zahvalan, jer je želela da čuje našu argumentaciju. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je potvrdio da će Srbija i dalje učestvovati u procesu Brdo Brioni i da će on posetiti Skoplje 11. i 12. septembra. „Ono što je za nas važno jeste dalje infrastrukturno povezivanje Srbije i Slovenije. Srbija je uvek bila za to da se brzom prugom i dobrim vozovima povežemo sa Ljubljanom preko Zagreba, da za to 2015. godine nismo naišli na razumevanje u Hrvatskoj, ali sada čini mi se duvaju neki drugi vetrovi i možemo da uspostavimo dobre infrastrukturne veze“, rekao je Vučić. Prema njegovim rečima posebno je sa slovenačkom koleginicom razmatrao evropski put Srbije. „Uz sve ono što nam danas uzima mnogo više vremena je briga oko KiM, ali vodimo računa i o vladavini prava i neophodnim reformama da bismo nastavili naš evropski put i brže napredovali i obezbedili bolji život za nas. Zahvalan sam na podršci koju pruža Srbiji i Zapadnom Balkanu“, rekao je on. On je istakao i da je tokom razgovora istakao da u Srbiji na svakom mestu Slovenci mogu da se osete kao kod kuće i vide prijateljski stav našeg naroda. „Tako se i mi osećamo u Sloveniji. Dodatno unapređenje je nešto što će svi ljudi osetiti i videti gde god da se nalaze“, zaključio je on.

Predsednica Slovenije Natašom Pirc Musar pohvalila je nastojanje Srbije da uđe u EU, da predstoji još mnogo rada, a da i Evropa treba da uradi svoj deo posla i ubrza prijem novih članica u EU. „Mogu samo da pohvalim nastojanja Srbije za ulazak u EU. Naravno, čeka nas mnogo rada. Kao što sam rekla juče u Severnoj Makedonija i EU mora da uradi deo posla i ubrza taj proces“, poručila je slovenačka predsednica Nataša Pirc Musar na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija. ,Ona je naglasila da je radila u Srbiji kao punomoćnik za informacije, da ima izuzetno dobro iskustvo sa radom u Beogradu i da se srela sa mnogo izvrsnih pravnika koji su radili na tome da se srpsko pravo i vladavina prava približe onome čemu stremi EU. Dodala je da su sada kandidanti za ulazak u EU i Ukrajina i Moldavija i da zaista želi da države Zapadnog Balkana odrade svoj posao i da se uskoro približe evropskoj porodici koja poštuje različitost jezika i kultura. „To je nešto što nas obogaćuje i mislim da Srbija tu nema nikakve zadrške i da zna da će srpski jezik biti jedan od službenih jezika u EU. Koliko znam, procesi u ostalim poglavnljima se odvijaju možda ponekad presporo, a na nama političarima je da ponekad ubacimo stvari u veću brzinu“, rekla je Pirc Musar. Što se tiče Kosova, rekla je da se sa Vučićem složila da dogovorene sporazume treba poštovati i jačati dijalog. „Ako ga ne bude, onda se tome ne piše dobro. Nije na meni da dajem savete Vučiću, ali mislim da se složio sa mnom da razgovore treba nastaviti, smiriti strasti i ići u pravcu smanjivanja konflikata. Niko u regiji ne želi nove komplikacije“, poručila je slovenačka predsednica.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 17°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana