Vučić: Sa Makronom postignut dogovor o Rafalima, potpis na ugovor za dva meseca tanjug

Objavljeno: 09.04.2024. 10:31 Izmenjeno: 29.04.2024. 11:34

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je  imao veoma dobar razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji je trajao više od tri sata i da su postigli konkretne dogovore po pitanju kupovine borbenih aviona „Rafal“ za koje će ugovori biti potpisani u naredna dva meseca. „Veoma sam srećan zbog rezultata tih razgovora, srećan […]

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je  imao veoma dobar razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji je trajao više od tri sata i da su postigli konkretne dogovore po pitanju kupovine borbenih aviona „Rafal“ za koje će ugovori biti potpisani u naredna dva meseca. „Veoma sam srećan zbog rezultata tih razgovora, srećan zbog toga što smo mogli da na otvoren i konkretan način razgovaramo o svim vidovima saradnje sa jednom od najvažnijih zemalja u svetu. I postigli smo čini mi se neke konkretne dogovore i po pitanju kupovine „Rafala“, gde očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva meseca i uz prisustvo predsednika Francuske, što je višeslojno strahovito značajno za našu zemlju“, rekao je Vučić posle poslovnog Saveta Francuska – Srbija, na kome se sastao sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija trenutno ne može lako da dobije tako sofisticirane „lovce“ i takve mašine kao što su Rafali. „To je prosto strašno važno za nas, ali to otvara i neka druga poglavlja, neke druge prilike za Srbiju u saradnji i sa kompanijom Thales i sa Erbas, posebno u veštačkoj inteligenciji. I verujem da ćemo tu postići nove rezultate u takozvanom mobility sistemu. Za nas je strašno važno da uradimo metro, da radimo pruge, a imamo bar tri kompanije sa kojima razgovaramo onome što se meni smeju, vezano za leteće automobile, tri kompanije iz Francuske sa kojima razgovaramo i pokušaćemo da to na Ekspu sprovedemo u delu i da to ljudi mogu po prvi put u jugoistočnoj Evropi da vide u Beogradu i Srbiji“, rekao je Vučić. Kazao je da je sa Makronom razgovarao i o dolasku novih investitora. „Mi moramo da radimo mnogo na otpadu, na pretvaranju otpada u najobičnije i prljave deponije, već u to kako da to iskoristimo za stvaranje energije, takođe kako da rešimo pitanje vodosnabdevanja kvaliteta vode, čistoće vode od velikog značaja, što je nešto za što su svi zainteresovani, za prečistače vode za Beograd, do upravljanja tim sistemom kojim, očigledno, nismo umeli da upravljamo u prethodnim godinama, ali i do mnogih drugih stvari za što su zainteresovane francuske kompanije“, rekao je Vučić. On je istakao da je za nas to povezivanje veoma važno za razvoj veštačke inteligencije. „Jer mi imamo institut za AI, ali to je kod nas i dalje prilično uopšteno, ne računajući izuzetke i moramo ljude koji rade i koji znaju sve o veštačkoj inteligenciji da povežemo sa privredom, da bismo to mogli da koristimo na najbolji način kako to Francuzi rade i Thales i Erbas i mnoge druge kompanije. Dakle i oni su spremni da nas obučavaju i da dovedu naše ljude u njihove laboratorije, da preuzmemo njihovo iskustvo i da idemo u budućnost. Energetski sektor je strahovito važan i nuklearni reaktori, ali to je sve priča na dugom štapu“, naveo je Vučić. Rekao je da moramo da radimo na razvoju nuklearne energije da bismo našoj deci mogli da ostavimo sigurnu budućnost. Ali moramo da radimo i na svim drugim oblicima zelene tranzicije, ali ne samo zelene tranzicije, već da vidimo kako da obezbedimo dovoljno struje, naveo je Vučić i dodao da je to za nas od presudnog značaja, jer smo zemlja koja se ubrzano razvija. „Veoma, veoma sam zahvalan ljudima ovde iz MEDEF-a, koji nas uvek na najljepši način dočekaju. Jutros sam imao izuzetan sastanak sa ministrom odbrane, kojeg očekujemo uskoro u Srbiji. Imaćemo saradnju na mnogo polja sa Francuskom. I verujem da sva vrata saradnje su za nas otvorena i da budem sasvim iskren“, rekao je Vučić.

Sa Makronom sam razgovarao o KiM i situaciji u regionu, to nisu jednostavni razgovori, zahvalan sam što nas je saslušao, govorili smo o svim našim poteškoćama, mislim da smo uspeli da objasnimo našu poziciju i da nas je razumeo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Parizu, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, sa kojim se sastao u Jelisejskoj palati, izjavio je da očekuje njegovu skoriju posetu Beogradu, kako je rekao, u narednih nekoliko meseci. Odgovarajući na pitanje novinara koji je stav Makrona po pitanju „uguravanja“ Prištine u Savet Evrope, Vučić je rekao da ne može da govori o tome, jer je Francuska suviše velika sila da bi govorio o njihovim stavovima. „Ali Francuska je, ne zaboravite, i pre nekoliko dana podsetila na obavezu formiranja Zajednice srpskih opština da bi se uopšte razgovaralo o članstvu u nekim međunarodnim organizacijama, a on zna dobro i na veoma fer način je to sinoć ponovio, da sam mu od početka rekao da ne dolazi nikako u obzir razgovor u Ujedinjenim nacijama i agencijama UN“, rekao je Vučić u Parizu.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je  u Parizu imao otvoren i prijateljski razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Na pitanje novinara o čemu je imao najteže razgovore sa Makronom iza zatvorenih vrata, Vučić je rekao: „Naši razgovori su bili otvoreni, ne bih rekao najteži, ali otvoreni i prijateljski. I hvala mu na tome što je želeo da čuje sve ono što smo mi imali da kažemo“, naglasio je Vučić. On je objasnio da je Makron neko sa kim ima najbliže odnose, neko ko je u teškim trenucima bio prijatelj Srbije i da ne bi trebalo da se zaborave važne stvari koje je Makron za nas uradio. Vučić je podsetio da ne treba da se zaboravi Samit Evropske političke zajednice u Granadi, održan malo posle događaja u Banjskoj, jer je Makron bio taj koji je pružio ruku Srbiji u veoma teškom trenutku, kada je ceo svet osuđivao samo Srbiju i želeo da preko noći uvede sankcije Srbiji. „Hoću samo da to znaju svi. To su stvari koje se ne zaboravljaju i sad. Ali kad ja reagujem na onakav način, onda vi možete da razumete šta se sve u meni nakupilo i kroz šta sve naša zemlja prolazi“, rekao je Vučić. On je dodao i da razume probleme sa kojima se i Francuska suočava kada je reč o geopolitičkoj situaciji. „I plašim se da će u junu ili julu biti mnogo drugačije i da ćemo razgovarati o svemu u mnogo drugačijim i težim okolnostima. Ne mogu da govorim o svemu, ali naši obaveštajni podaci koji se uglavnom poklapaju sa onim što imaju neke velike sile, ne govore o tome da ćemo uskoro imati trajni mir ili rešenje problema“, dodao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana