Vučić sa poslanicima Bundestaga o samitu,evrointegracijama… Tanjug, Studio B

Objavljeno: 30.04.2019. 13:14 Izmenjeno: 02.05.2019. 10:43

Predsednik Vučić, dvodnevnu posetu Berlinu, završio razgovorima sa nemačkim poslanicima koje je informisao o evropskom putu Srbije i dijalogu sa Prištinom. Vučić ima veoma konstruktivnu ulogu oko rešavanja pitanja KiM, kaže predsednik
Odbora za evropske poslove u Bundestagu Ginter Krihbaum.

foto Tanjug
Predsednik Vučić sastao se u Berlinu sa poslanicima Bundestaga Johanom Vadepulom, Florianom Hanom i Hansom Joakimom Falenskim sa kojima je razgovarao o jučerašnjem sastanku o Zapadnom Balkanu, evrointegracijama Srbije i nemačkim investicijama.

Vučić je rekao da se Srbija na jučerašnjem sastanku ponašala ozbiljno i odgovorno i da je bez obzira na rezulatat sastanka bilo važno razgovarati.

On je, govoreći o problemima u dijalogu sa Prištinom, naglasio da je Srbija potpuno posvećena dijalogu u cilju postizanja kompromisnog rešenja, ali je Priština blokirala dijalog uvođenjem taksi na robu iz Srbije.

Nemački poslanici su istakli da bi, ne samo za Beograd i Prištinu, već i za celu Evropu bilo veoma važno da dođe do nastavka dijaloga i kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine.

Predsednik je rekao da je Srbija pouzdan i odgovoran partner i naglasio da odnose sa Nemačkom karakteriše razvijena saradnja na svim poljima.

„Nemačka je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u našu privredu“, rekao je Vučić, a navedeno je usaopštenju dostavljenom medijima.

On je poslanike Bundestaga obavestio o ekonomskoj situaciji u Srbiji istakavši da je ona, po ocenama svih međunarodnih finansijskih institucija, veoma dobra.

Zbog toga bi, dodao je, bio veoma značajan dolazak nemačkog Volksvagena u Srbiju.

Poslanici Bundestaga istakli su da imaju saznanja o iskustvima nemačkih investitora u Srbiji koji su veoma zadovoljni uslovima poslovanja.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić informisao je u Berlinu predsednika Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu Gintera Krihbauma o koracima Srbije na putu ka članstvu u EU, kao i o aktuelnoj situaciji u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

„Imajući u vidu značajnu ulogu Bundestaga u evropskoj politici Nemačke, samim tim i po pitanju evrointergracija Srbije, od velike važnosti je redovna razmena mišljenja i kontinuirano informisanje poslanika o procesu pristupanja Srbije EU, kao i o zastoju u dijalogu s Prištinom“, piše na Instragram nalogu „Budućnostsrbijeav“.

Krihbaum: Vučićeva uloga u dijalogu konstruktivna

Predsednik Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu Ginter Krihbaum rekao je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su razgovarali o pitanju KiM i istakao da Vučić tu ima veoma konstruktivnu ulogu.

„Mislim da Vučić ima tu veoma konstruktivnu ulogu, kada je reč o ovim pitanjima. Želimo da jednog dana dođemo do rešenja i tražimo sa nemačke i evropske strane normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Krihbaum.

Takođe, Nemačka traži od kosovske strane da ide u tom pravcu, naglasio je on.

Istakao je da je na jučerašnjem samitu, koji su organizovale Nemačka i Francuska u Berlinu, vođena, kako je rekao, korisna diskusija u pravcu revitalizacije dijaloga.

Krihbaum je naglasio da je potrebna stabilizacija u regionu, kao i stabilizacija odnosa Srbije i Kosova.

Vučić, koji je juče učestvovao na sastanku zemalja Zapadnog Balkana, koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, sastao se potom i sa poslanikom u Bundestagu Johanom Vadepulom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana